long live!!!

Monday, August 2, 2010

konflik..kalau cornflakes kan ke sedap skett..

macam2 konflik diri berlaku sejak awal preggy lagi..
nak bersalin kat mane??
nak beli jamu ape??
nak hantar baby kat mane lepas berpantang??
and now..
pasal berpantang pulak..

kalau ikutkan hati i, harusler i nak mama i sendiri jaga i masa pantang..memang laa i xde masalah ngan my MIL..she's ok..always treat me like her own daughter..in fact, sometimes she's more caring than my own mum..erkk..tiba2 rasa cam pelik ayat ni..huhuhu..

dari awal preggy, hubby memang insist nak i bersalin kat sini..dia x mau i bersalin kat my hometown..so, ok laa..i x kesah pun on that part actually..tapi i dah cakap ngan hubby dari awal2 lagi, that i wanna go back home untuk berpantang.i mean, maybe after a week, bila rasa badan dah sihat sket camtu, i nak balik kampung laa..sementara tunggu masa untuk i balik kampung, my mum dok umah i dulu laa jaga i..hubby xde pun cakap x boleh masa tu..just that, dia wat ayat2 sedih laa sebab i ngan baby nak tinggal dia sorang2 kat sini..shiannyer hubby i tu..u jangan ngorat minah indon sudah time i pantang kat kampung nanti!! but still he did'nt say NO.

BUT...

the problem now is my MIL pulak dah kuar ayat2 serta statements yang ala2 confident i memang nak berpantang kat rumah dia..siap cerita dah ngan i, macam mana dia nak jaga i masa i pantang nanti..aiyakkkk..sedangkan plan untuk berpantang at her house memang x pernah wujud dalam pale otak i ni..adooiiyyaaiii..gi mana nih??plus, siap cakap ngan i, she will call my mum nanti untuk tanya kot2 ada apa2 proses berpantang that my mum wants her to add..sebab kata dia, lain negeri, lain cara pantangnyer..OH MY GOD!!

ok. i appreciate it that she wants to take care of me..and i faham perasaan dia yang maybe perlu tunggu another 10 years kalau nak jaga anak sendiri berpantang (my SIL baru tingkatan 2), tapi i rasa i won't feel as comfortable as kalau my mum sendiri yang jaga i masa pantang tu..of coz laa i x reti kalau nak mintak dia buatkan apa2 untuk i. lets say i x larat ke ape ke nanti..nak mintak tolong ngan mak sendiri untuk buat ape2 mesti laa lagi senangkan dari nak mintak MIL buatkan...am i rite??please say yes peoples..

i seriously can't imagine if i betul2 kena pantang at her house..silap2 gila meroyan lak i sebab pressure nak kena susun ayat sopan2 sebelum mintak tolong ape2 ngan dia nanti (maklumlaa..i kan menantu mithali)..haiyaaaa..hubby cakap, just wait and see what happen at that time, then only he'll decide..i know, hubby pun serba salah..dia tahu kehendak i dari awal about this confinement thingy..but now, kehendak his mum pulak suddenly arise..

and mama i pun haruslaa kecik hati jugak kalau i pantang kat my MIL's house..dah ler bersalin kat sini..pantang pun x nak balik kampung..hurmmm..=(

pening. PENING. pening. PENING. pening

what if kalau i cakap, i nak pantang kat rumah i ni jer???then, sape nak jaga i, datang sini, dok ngan we ols..
selfish x kalau camtu???

sekali, dua2 pun x mo datang sini.so, ko pun berpantang laa sorang2 kat umah ni.padan muka ko dina!!hahahha..bluwekk.=P

16 comments:

Peri PiA said...

sepakat membawa berkat :)

solat mohon petunjuk dariNya

BURDHANI said...

dear, i tak dpt lah nak bg tips sbb tak alami lagi.

tapi, tak sabar nak tau jln pnyelesaiannya. sbb i pon kmungkinan besar akan alami perkara sama jugak nnti, my hubby-to-be anak sulung and fav parents dia pulak tu. ^_^"

juelee said...

dear.. sabarnye.. complicated tu, both of ur mom sayangkan u, lagipun mmg time gini akan berlaku isu2 camni la...

in this situation, ur husben play a big role.... discuss wif him ok...

for me, luckily, mil i keje my mom housewife so of coz la my mum akan jaga i ....

sI tEDI said...

erhmm.
ye juga kan,
semua tu nak kena fikir.
semua hati nak kena jaga walau kdg2 hati kita tak tentu hala.
InsyaAllah, bila dah tiba masanya akan ada penyelesaian yg terbaik :))

mamamarissa said...

bestnya jadi deena...berebut2 emak sendiri & emak mertua nak jaga...tak macam i, anak yatim-piatu...mengharap kasih emak mertua la jawabnya :)

p/s : emak mertua siap buat permintaan, anak kedua nanti bersalin di kelantan...aduhai, padahal nak berpantang di rumah sendiri :)

Princess Ayang said...

Deena,
ko pantang kt umah ko jela.. then minta dua2 datang..hehehe..
cadangan dr org yg tak kawen lg..

Mrs Nageb said...

deena...best tau sebenarnya dedua nak jaga nih..huhu...but siyes..mesti seba salah kan....trylah slow talk dulu...rasanya lagi selesa dgn mak sendiri :)

deena awanis said...

~pia~

insyaallah..moga DIA permudahkan segalanya..

deena awanis said...

~hani~

just get ready for ur turn ek..hehhee

deena awanis said...

~juelee~

how lucky u r..x payah nak pening2 pale pikir..

deena awanis said...

~si tedi~

hurm..tu laa masalahnya..nak jaga hati semua orang..tapi hati sendiri x de orang nak jaga..=(

deena awanis said...

~mamamarissa~

at least u payah lalui konflik macam ni..huhu..

anyway, everyone ada masalah or konflik hidup masing2 kan..that's what life is all about..=)

deena awanis said...

~amal~

aku mmg dok pikir pasal tu pun..tapi risau takut dua2 pun x nak datang.kang terkial2 lak aku sorang2..hahaha

deena awanis said...

~mrs nageb~

definitely akan lebih selesa dengan mak sendiri..tapi..itulaa kan..memang konpius giler nihh..

izzahazfar said...

deena zah komen boleh?

zah sendiri masa 1st baby minta ibu jaga 100% sebab dgn ibu mmg tak malu nak minta apa waima bermanja...sebab masa awal2 bersalin...kira hari 1st,2nd n 3rd....byk darahkan...ibu zah yg tlg basuh...masa nak buang airpun ibu yang tlg uruskan semua..malu jgn kata tp ibu kata dari kecik dia yg jaga...

minggu kedua ibu balik zah pantang sendiri..tak balikpun umah mertua...ntahler..selesa kot...pas kuning baby dah ok...zah terus balik umah ibu berpantang...

pada zah...cakap lek lok ngan hubby,pro n kontra bersalin...dan berpantang...dgn MIL even camner baikpun kita takleh ler melampau2 manjakan...dgn mak sendiri lain..hehehe

pastu utk 2nd baby maybe 2 weeks je mak zah jaga pastu pantang sendiri...konon2 camtu..tp ntahler..kot2 saat akhir bertukar...hehehe

may u have save journey masa pantang dan bersalin nanti ya!

deena awanis said...

~kak izzah~

thanks for sharing..doakan yang terbaik untuk dina yer..