long live!!!

Friday, July 16, 2010

prince charming is now 30 weeks!!



by this time, my baby should be around 27cm long lebih kurang sama ngan pembaris panjang and weighed 1.2-1.4 kg..previous check up, prince charming was 1.054kg..we'll go for next check up minggu depan k baby..mummy x mahu pergi weekend macam hari tu lagi dah..ramai orang & x seronok laa bila doctor pun nampak macam little bit rushing coz the queue is long..

nowadays, my prince charming ni sangat laa aktifnyer..x kira siang malam..and it can obviously observed by others as well..maybe sebab prince charming dah besar and my tummy no that big..so, he occupy most of the uterus..that's why sangat senang nampak laa bila dia gerak2..kalau i tengah cerita pasal dia, shop for him or read something about him, bertambah2 laa aktifnyer dia..=) happy laa tu mummy x lupakan dia..u know baby, i'll reserved the world just to make u happy!!

now, i really do understand perasaan seorang ibu yang sanggup buat ape jer untuk kebahagiaan anak2 dia..x kira laa ape anak buat, ibu sentiasa memaafkan..sentiasa cuba yang terbaik untuk seorang anak yang bila dah sampai "masa macam ni", baru nak faham pengorbanan seorang ibu tu..

i'm sorry mama for all my mistakes before this..and i'll try to be a better daughter of yours from now on..=( coz i know u also had been trying to be the best mama to all of us since we were'nt yet born!!

as for me, i selalu rasa sakit just above the V..i don't know how to explain the pain..but seriously it is very painful..bukan laa sepanjang masa sakit..sometimes..like 2 kali sehari camtu..wondering was that Braxton Hicks??hurmm...

kaki pun selalu cramp..especially kat peha..and rasa macam x lena tido..ditambah lagi ngan mimpi yang merepek2 lagi x relevan..badan pun asyek penat jer and rasa macam lemau..tapi kalo ada yang ajak i gi shopping, mesti i terus sihat!!;-)

selera makan is still about chocs..nasi macam x berjaya sangat menarik minat i..tapi i makan jugak like sekali sehari camtu..yang lain, amek makanan yang ringan2 jer..and try to avoid too much chocs..kang x pasal2 lak dapat kencing manis..dah ler i ni ada family history for diabetes..OH NOOO!!!

actually nervous pun ada nak gi check up next week..takut berat i naik mendadak due to those chocs and cakes!!harap i x perlu laah minum air gula tu..ramai yang cakap it was a horrible experience..doakan i yer kawan2..

8 comments:

Puan nadxoxo said...

haha, kalau ada org ajak g shopping trus sehat yer! take care k!

biasanya kalau ada family history for diabetes mmg kena minum air gula..itu nurse kat klinik kerajaan la ckp hehe

yatie sawanila said...

sakit kat V tuh.. i selalu kena masa 3rd baby esp kalau panjat tangga. anw tak lama dah tuh nak bersalin.
jangan lupa exercise tau

Shu Shinju said...

deena... air gula kan manis..sedap..hahaha....

shu pon de dgr cerita.. sangat azab minum air gula tu...

hope deena baik2 aje yer..insyaAllah...

deena awanis said...

~puan nad~

i check up kat private..x pernah lagi setakat ni doc suruh minum air gula tu..nauzubillah..hehhe

deena awanis said...

~kak yatie~

actually, deena ni agak selalu gak turun naik tangga..pagi2 turun tangga 5 tingkat dari rumah..tapi naik, x larat laa nak 5 tingkat..pakai lif..cuma kat opis laa kalo takat turun naik 1 tingkat tu, mmg pakai tangga je.malas nak tungu lif..

tu boleh kira as exercise x??=D

deena awanis said...

~shu~

thanks..=)

ANIEMZ said...

actually, its doesn't to call braxton hicks.. sakit kat V tu sebab baby dah turun bawah.. for the first of pregnancy, baby cepat turun bawah compared to second, third n above of pregnancy..braxton hicks tu dpt rase bile tibe2 perut mengeras.. bukan baby yg mengeras sebenarnya, tapi tu adlh contraction yg tak mnyakitkan ..

mcm anim punye baby, asben palpate perut, baby dh msuk dlm ruang 1/5 drpada kepalanya.. means, mase palpate perut, tak rase penuh la kepala tu.. thats why la, selalu sakit kt V tu.. terutama, bile time baring kat lantai n nak bangun.. sakit sgt.. kadang2 takut plak, takut terberanak awal.. nauzubillah..

sebagai peringatan tuk kak dina, kalau blh kurangkan makan choc n cake tu.. anim pun ade history kencing manis n memang GDM pun skang.. kesimpulannya, sgt lah terseksa bile Doc treat me as a GDM patient.. selalu kene amik darah..

p/s: sorry.. tersalah panjg pulak komen ni.. hihi

deena awanis said...

ooohh..camtu yer aniemz..ntah ler..rasa sakit tu ada macam2 pattern..huhu..tapi x tau nak describe cemane each..hihi..tapi betul lah..memang selalu sakit kat V esp bila nak bangun dari baring..

thanks for the reminder..risau jugak r kan kot +ve GDM..haiyaaa..amek2 darah ni, memang x sukerrrrrrrrr..