long live!!!

Thursday, July 8, 2010

kejam ke aku??

tadi ada 2 orang students i yang fail my paper, datang dok menanges, merayu suruh i tambah 18 MARKS supaya dorang lulus!! banyak cantek muka korang..hari ni baru nak menanges, merayu..time kelas aku, ko x datang..bagi tutorial x hantar..so, salah sape sekarang ni???

actually dorang ni, dah resit 3 kali okkk..tapi x lepas2 jugak!!which every time they took the resit paper they need to pay RM100. private college, bese laa kan..tapi lecturer yang menanda resit tu 1 sen pun x dapat share..

untuk pengetahuan korang, system kat sini 60% carry marks, 40% final exam..so, that kalo ko memang antar segala tutorial yang aku kasik, buat kuiz and tests,reports, attendance ok, memang xde masalah laa kalo takat nak dapat 30-40 for the carry marks..ini tak, carry marks pun dah dapat 20% jer..nak harapkan dapat 30/40 for final??? hurmmm..harapan laa weh kalo dah carry marks pun camtuh!!

pastu bila dah lepas resit 3 kali baru datang nak nanges, merayu mintak tambah markah laa..bagi esaimen segala..masa aku kasik wat esaimen dulu, apasal ko x wat leklok??? anyway, i ni bukan ler kejam mana pun..kalo takat 4-5 markah, ley gak pejam2 mata, kasik lulus..ini 18 markah okkk..

dah geram sangat, i kasik dorang answer scheme and answer script dorang, suh dorang compare sendiri..kalau ada mana2 tempat yang boleh tambah markah, kasik tau..meh i tambahkan..kot2 ler mata i neh rabun ke..buta ker kan..tersalah pandang answer scheme tuh!!

lepas tenung answer scripts dorang ngn answer scheme 2-3 minit, yang sorang tu cakap "tapi madam..kitorang dah study.." wahhhh!!!kalo camni, senang la pulak..kita x payah buat exam, lecturer masuk jer kelas, tanya "sape dah study, angkat tangan.i bagi 18 markah." hoyeahhhh!! jimat tenaga weh itu macam..x yah wat soklan exam..x yah marking..seronok jugak tu..ade x sesape yang sudi propose kat Ministry of Higher Education untuk pakai sistem baru ni???

dah ler tu, yang sorang tu, baik punyer berdiri sambil bercekak pinggang..hamboi3..banyak cantek gaya modelling ko datang nak mintak markah..mula2 tadi muka macam nak nanges, tapi tengok towards the end, muka macam seolah2 nak kuarkan statement "ko x nak bagi markah, sudahhh"..

kalo pergi monthly check-up ari ni, i rasa mesti doc kasik i ubat darah tinggi tau..geram betul!!

sorry laahh..ter'emo' pulak petang2 hari khamis dikala berpuasa ni..tapi i emo kat blog sendiri jer kott..x kacau orang..hehhehe..

tapi, u all rasa i ni kejam ker x kasik xtra marks n x bagi chance dorang wat esaimen to add extra marks tu??sebab dorang ni sebenarnya budak final year..supposedly graduate this year lahh..tapi now, x ley grad lagi, kena repeat paper..

kejam ke ek???

i rasa i dah buat wise decision sebab:

  • this is safety field..they will work to deal with people's life..kalo i biarkan je orang yang x "berkualiti" ni keluar and dapat kerja, i felt like i'm the one who will be responsible kalau dorang buat ape2 kesalahan yang melibatkan nyawa orang satu hari nanti..
  • kerja ni ibarat amanah kan..bagi "benda" yang orang tu x layak miliki, macam pecah amanah laa pulak kan??
  • i dah bagi banyak chance..assignments, tutorials, quizzes, tests for their carry marks..i've helped them a lot from there...
macam tu pun, kejam lagi kerr????

psstt: risaulahh asyek dok marah anak orang, nanti kenan kat anak i pulakk..=(

8 comments:

Peri PiA said...

InsyAllah u will b a gud mummy

serve their right ,sape suroh malassssss..attitude so bad

kena tegas,pia sokong deena,careful k

jgn marah2 sgt

nurul aziyana said...

xkejam la..erm sy pun dh pernah alami situasi cmni..budak mmg gtu..bila dh terhantuk baru nk tergadah..awal2 xnk amik kisah..

sI tEDI said...

setuju kau tegas mcm tu.
biar derang tahu susah payah lecturer dia belajar untuk mengajar.
derang pulak ske2 nak marjah free

juelee said...

mmg kene tegas.. budak2 skang main2 aje.. huhuhu nak ceburi bidang profesional ni kene la bertanggungjawab sket

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

uishhh.. suh dia belajar sendiri pakai sistem sendiri dan grad sndiri..ahahaha boleh ke camtu????

fikaryna said...

ni namanya tegas bertempat..biar diorang lebih siyes lpas nih..kalau dah 3 kali ambik x lps jugak..sah hapah x blaja..

deena awanis said...

kawan2..thanks for the support..konflik jugak kekadang..tengok menangis, merayu tu mmg kesian..tapi kalo kita kesian, nanti jadi unfair lahh untuk orang2 yang dah work hard to earn the marks..nanti melahirkan graduan yang x berkualiti pulak..sape yang rugi???Malaysia jugak yang rugi..huhu

mamamarissa said...

mmg kejam...hehehe!!!

serve their rights..sape suruh malas kan??? kan deena kan???