long live!!!

Friday, June 18, 2010

wang hantaran

selamat malam..

malam ni i kuarkan satu entry yang sebenanrnya dah berkepam..lama giler dah nak citer2 pasal isu ni..tapi asyek x berkesempatan je nak mengulas lanjut..atau dengan erti kata sebenar membebel tanpa hala tuju..hikhik..

bersesuaian ngan cuti sekolah a.k.a musim mengawan yang dah sampai ke penghujung ni, i rasa isu wang hantaran ni, is very famous laa kan..especially among malays..kalau pergi mana2 kenduri jer, memang x sah kalo xde kepochi2 yang nak tanya berapa wang hantaran yang diberi kepada pengantin perempuan..i pun kadang2 terjoin gak club kepochi itu!! ngehngehngeh..

basically, what are the factors yang memainkan peranan dalam menentukan wang hantaran ni??

kecantikannye kahh??

pegangan agamanye kah??

keturunannya kah?? atau..

tahap pendidikannya?? or..

pekerjaan perempuan tu sendiri???

or..akhlaknye???

for me, all of these are factors that should be considered when it comes to wang hantaran..yer laa..x kan hantaran yang dibagi pada orang yang berkelulusan spm sama dengan degree??or master?? penat wehh belajar tinggi2..8tingkat tau fakulti i kat UPM dulu tuhh!!kalau suami sendiri pun x hargai, sape lagi??x gitu..hehhehe x kan hantaran untuk minah kilang *sorry, x bermaksud nak merendahkan sesape* or kerani sama dengan hantaran untuk seorang manager??? atau pun hantaran untuk perempuan yang tau kilat kuku jer..should their hantaran, sama ngan seorang wanita yang serba serbi cekap pasal urusan rumah tangga???pandai menjahit, memasak tinggal order je nak makan ape...it's not fair rite?? in the sense of we, women have our own pride!!

mahal sangat pun susah..murah sangat pun susah jugak..coz for me hantaran is not like "buying" something but more to rewards according to performance of the women..her academic performance, spiritual performance in term of how slose is she to the GOD, how she TAKE CARE of herself..so, bakal suami perlulah hargai qualities yang ada pada bakal isteri yang dah menjaga dirinya..bukan untuk orang lain, tapi untuk si suami tu jugak..

pada i..duit hantaran ni perlulah "masuk akal"..bukan jer tengok pada pengantin perempuan, tapi jugak kemampuan pengantin lelaki..kekadang tu, family yang lebih2..padahal pengantinnya x kesah pun..hantaran macam nak jual anak pun ade!!! ni memang best buy ler..xde sale2 punyer..huhu..

kalau pengantin perempuan tu memang cantik giler, phD holder, patuh beragama, pakai tudung labuh siappp, pandai masak etc, kerja pun C.E.O of a multinational company yang gajinyer ratus riban, x per laa gak nak demand RM1million pun..konpem i x marah..i siap tolong up kan sket jadik RM1.1 mil.hehehe..*ada ke ek agak2 perempuan camtu kat Malaysia nih???* tapi kalau husband dia setakat engineer or executive biasa jer, x mampu gak kot...so,macam i cakap tadi, it should consider both side..

or let's say, perempuan tu anak Dato', Tan Sri bagai, but have low education level, akhlak pun xde laa terpuji benor ala2 Siti Aishah ke Maryam ke..and the guy plak just an ordinary person, so unfair la kan kalo hantaran yang ditetapkan terlalu tinggi sampai membebankan lelaki tu??? bukan ke pernikahan tu perkara baik yang sepatutnya dipermudahkan????then, why makes it complicated???

alhamdulillah..my turn dulu, family memang x masuk campur..abah i memang jenis yang simple..so that, in our case, for mas kahwin coz orang kelantan mas kahwin dan hantaran tu disekalikan..we both decide sendiri jumlah yang en hubby mampu, n rasa reasonable laa dengan status isteri dia yang rajin ala kadar n pandai masak nasi ngn telur goreng jer nihh..tu pun telur mata kekadang x jadik sangat lembik mata nyer tu!! so,x kan laa sampai RM99999.99 lak kan??? *ohh..how i wish* mata duitan sungguh wife u ni en.hubby!!

anyhow, kalau laa kakak2 or adik2 sekalian yang sangat beruntung dapat hubby dari golongan SANGAT berkemampuan, i rasa x salah kot kalau dia nak bagi hantaran like RM777777 ker..RM230 820.08 (tarikh couple: 23 August 2008)..or RM251 119.83 (tarikh lahir hubby)..or kalau nak bagi ikut tarik lahir i RM 191 119.86 pun x per..huhuhu..yang itu depends laa..selagi x membebankan..

lagipun, dengan zaman yang serba nak pakai duit neh, wedding is not about the dowry only!!bannnnyaaaaak lagi mende2 lain yang nak pakai duit..

- hantaran & decoration
- pelamin
- mak andam
- honeymoon
- khemah
- photog
- kenduri kendara (nak tumbang lembu, kerbau lagi..)
- doorgifts

and banyak lagi laaa mende2 yang perlu dipersiapkan..dah ler nak make sure sume2 tu ikut theme dream wedding sejak zaman kanak2 kan..fairy tales laa..morroccan laa..arabian style laa..fuuuhhhh!!!x larat dek non i nak pikir..oh, my W-day x ler menjelma sebijik seperti yang i mimpi2kan selama ni..tapi nak wat camnekan.."dreaming is FREE but not wedding" huhuhu...

ehhh..sampai kemana lak membebel ni???

ok..tu belum lagi kira perkara2 yang lebih penting lepas the W-day tuh nanti..lucky for those yang dah ada rumah sendiri sebelum kahwin..or at least dah menyewa rumah sebelum kahwin..kalau kena macam i ngan en.hubby, we both stayed at full-furnished house provided by our company masa sebelum kawen..so, masa bila dah kawen, we have nothing to start with except for hadiah2 yang dapat masa kawen..huhuhu..masa tu lah nak cari rumah, duit deposit rumah, nak beli perabot lagi...

jadi, fikir2kan laahhh yer wahai kawan2..

psst : i suka jadikan isu belanja kawen bila bebel kat students yang malas belajar..hihihi..x tau ler dorang ter"motivate" ke x..

tatatititutu

7 comments:

BURDHANI said...

my parents and future parents in law pon semua serah kat kami decide psl duit hntrn. lucky kut kita dpt parents cmtu kan.

apepon, bagi i, i xmo bebankan sangat my fiance. ikut kemampuan semasa. lagipon, kita jugak nak hidup together ngn psgn kan. byk lg komitmen bila lps khwin nnti.

*suka entri berunsur motivasi sprti ini dari u dear..=)

Peri PiA said...

less is more ;)

berserdehana lebih baik ;)

deena awanis said...

~hani~

motivasi ke entry tu???hikhik..
yups..so true!!kalo letak hantaran mahal2 pun susahkan sape kan, en hubby kita gak..silap2 terus x jadi kawen..ooppss!!

deena awanis said...

~pia~

less is more.i like!!

E.L.I.Z.A said...

betul ape yg awak bebel-kan tu hehehe its depends on both side and everything la senang cite..kena pk dlm semua sudut..

k.eli dulu pun decide antara kami..k.eli kejam gak, mintak rm13,131.31 ahhahah sbb k.eli punye fav num is 131 :P
tp MIL mcm xsetuju so kurangkan la sikit ekkeke

deena awanis said...

~kak eli~

MIL X setuju, kurangkan gak ey..takut x ley kawen r tuh..hikhikhik..

E.L.I.Z.A said...

ahahhaha..sebenarnya duit hantaran tu kami share..mmg x guna duit MIL walau 1 sen pun..sebab kami sendiri pun x cukup duit nk genapkan rm13,131.31, itu yg k.eli redho je la kurang sikit ekkeke