long live!!!

Friday, June 18, 2010

hari ini..

my baby dah masuk 26th week inside my tummy..means i have another 98 days before i'll get the new title!!!

apa yang paling wat i happy is ramai yang cakap that my tummy sudah nampak..and to be exact cannot be hidden anymore even pakai baju yang quite loose..*wink* my navel pulak udah terkeluar.hikhik..x tahan pressure from tendangan hero inside my tummy tu kott..kalau pakai baju pun boleh nampak my navel yang terkeluar tuh..iyewww..so burukk!!

tapi yang buat i macam a little bit confuse is i did'nt put on that much weight..naik 1 kg je sedangkan perut sudah makin membesar!!wondering..kemanalah perginya berat ku itu..

kalau dulu, i macam geram jerr bila orang cakap my tummy size is small compared to the baby's age tapi sekarang i dah mula belajar bersyukur sebab i mula realize Allah tu Maha Adil..just imagine kalo badan i yang kecik ni nak kena tampung tummy yang besar..huhhhh!!!konfem x tertampung..or maybe jugak akan ada masalah bila nak lahirkan baby besar due to my small pelvic kan..so, thank GOD!!

dengan tummy yang x berapa nak besar nih pun i asyek saket pinggang jer lately..especially lepas balik keje..maybe sebab lama sangat duduk masa kat ofis kot..so, malam x mampu sangat ler nak masak..kalo masak pun, simple2 jer..hubby i yang very the understanding tu pun asyek x mau dinner with heavy meals..diet laa tu kononnnn..as the conclusion, kul 10 mlm jer i dah terbongkang..naseb u ler hubby kena tengok bola sensorang..x mampu den nak meneman..

hurmmm..lately jugak i selalu jer mimpi2 yang berkaitan ngan baby..mimpi nak bersalin laa..mimpi i dah bersalin, pastu baby x mo ngan i laa..and macam2 lagi laa mimpi yang related to baby..ada petunjuk apa2 ke nih ek???not necessarily bad dreams, but almost everyday i dapat mimpi2 camtu...nape ekk??or perhaps, just because asyek fikir pasal baby, delivery, post-natal care etc tu kot..hurmmm..hope so..


26 weeks baby *thanks pak cik gugel*


ok, enough about mummy..kita story mory about baby pulak yer..baby sekarang sangat laaahhh aktifnyer..musim world cup katanyer..tu yang asyek menendang bola jer dia..ehh..perut mummy ni memang bulat sangat macam bola ek??? ke anak mummy nak jadi football player bila besar nanti??mummy on jer..tapi make sure main ala2 Messi ah yekk!! setakat Aidil Zafuan tu mummy x layan..;-D

peak hour yang dia aktif is arond 8-9 p.m..kalau dulu, during office hour, i x rasa sangat dia kicking, but now at anytime pun ada rasa kicking..kuat plak tu tendangan dia!!kadang2 mummy rasa cam nak terkentut pun ade bila kena tendang!!ooppps..especially kalo time solat..pastu mula la i konpius2 terkentut ke x masa solat tu..

oh yer..pagi2 i dah ada alarm baru sekarang ni..x payah kunci alarm tepon lagi dah..sebab kul 6.00-6.15 pg jer, mula laa "alarm" i neh kejutkan i ngan tendangan sakti dia tuh..opocott mak ko..terkejut i!!hehehe..

sometimes i rasa dia sebenarnye bukan main bola kat dalam tu, tapi tengah training kick-boxing kott..coz ada rasa movements at 2 different area at once..macam both of his hands & feet were moving..kalau main bola, mana bley pakai tangan rite???hikhik..memang ada ke movements macam tu??ke illusi i jer??

sekarang we all selalu talk to him..kadang2 tu bila we all tanya like "baby nak makan ape hari ni?? A or B??" he will response to us (by kicking)!!yang best tu bila kita cakap A, dia tendang, bila cakap B, he stop..then, bila cakap A, dia tendang balik!!!hehehhe..so smart of u laa baby!!yer la yer la..i know, mummy ngn daddy dia je yang syok sendiri..padahal its just a co-incidence jekkk..

sekarang hubby i plak tengah confuse..before, he referred himself as "daddy" to the baby..suddenly, dah jadik "ayah" pulak..hahahaha..bila i cakap, "abah" dia x nak pulak, konon macam orang tua..ntah pape ntah..i rasa ayah lagi cam tua bunyinyer kott..and semalam masa tengah "cakap2" ngan baby, tiba2 we all serentak use the word "dad" pulak..huhu..tiba2 jerr..=) ape2 je lah hubby..i won't mind..coz i know, no matter what the "word" will be, u'll be the best father to our baby nanti..=)

puasa Rejab i pause dulu.sempat puasa 2 hari jer hari tu-selasa & rabu..malam nanti jumpe doctor baru i tanya pasal puasa tu..is it ok for me and my baby or not??kalau doc bagi green light, boleh sambung lagi laa next week..10 hari lagi wooo!!

hope bila scan nanti can clearly see our baby's "pedang"..so that, baru ler hubby i akan puas hati dan redha lagi bersedia untuk membeli blue baby's stuffs..hubby i tu konon jer alasan dia x mo beli barang baby selagi dia x konfiden with baby's gender sebab takut i asyek nak beli barang pink..takut anak jantan dia kena pakai baju pink laa konon..padahal dia pun dah tersampuk ngan i, suka pink stuffs!!hahahaha..

ok lah..enough.panjang lebar i bercerita..silap2 ada yang dah tertido lepas baca separuh jalan..i memang tengah gian nak bercakap ni sebenarnye..dah dekat 1 bulan i xde lecture.and have to wait for another 1 month for new semester to start..cheh..ayat macam bajet rajin sangat nak buat kelas.padahal heaven giler x de lecture sekarang nihh!!

6 comments:

Peri PiA said...

Allah Maha Mengetahui

I tgk pic u memang wanita mengandung yg sgt cute,

i pon kecik jer org nya.Lagi kecik dr u kot,dan gumuk hihi.

sI tEDI said...

semoga selamat semuanya! InsyaAllah

deena awanis said...

~pia~

itulah..Allah dah arrangekan yang terbaik untuk kita..cuma kita ni jer yang selalu x sedar diri..hikhik..

cute ler sangat..;-)

deena awanis said...

~si tedi~

aminnnn...

Siti Shuhadah Zainol said...

take a good care deena... suka baca entry deena ni,..cam comel jer.. hehehe..

deena awanis said...

~shu~

sure i will..thanks..=)