long live!!!

Friday, June 25, 2010

this is IT!!

JENG JENG JENG!!!!

inilah dia hasil i bekerja semalam!!!

i made a compilation of breastfeeding articles from various blog i've visited!!hehehe...especially blogs yang listed on SUPERMOM category kat sidebar blog i ni..they are all hardcore breastfeeder & have lots of experience & knowledge on this!!sila lawat sendiri blog dorang kalo x caye cakap i..hope dorang x marah laa i hardcopykan entry dorang tu..hehehe..but dont worry ye kakak2..ini bukan untuk dijual..just for my personal reference sajerr..

maybe ada yang akan kata i ni cheapskate sebab x mo beli buku yang terjual kat pasaran tu kan..yess!!memang i kedekut!!!lalallala..sebab i tau i memang x akan baca ayat panjang2 n belit2 tu sumer..lagi pulak, bahasa yang digunakan amat sangat laa ilmiah..so very the x sesuai sebagai bahan bacaan ringan pada masa lapang okkkk!!!atau lebih hebat lagi, bakal mengundang kuapan yang diikiuti oleh lelapan jugakk..

berbeza ngan articles dari blog yang biasanya menggunakan bahasa yang simple dan ala2 macam ada orang tengah bercerita kat kita..and sometimes diselitkan ngan jokes..kan lebih menarik proses penggalian ilmu kalo camtu??tambah pulak, its not only factual but based on ones experienced!!!so, rasanya lebih mudah to be practiced laa kot...

tujuan utama i compile all these articles adalah sebagai kemudahan untuk i sebagai first timer mommy untuk refer bila i ada problem dengan breastfeeding nanti..xde laa nak tercari2 kat blog or internet or buku etc bila berhadapan ngan problem tu..tambah plak, kot internet lembap ke hape..so, i still have my reference..=)

tujuan kedua ialah to share these infos with my hubby and familia..so that i can gain their support to complete my 2 years breastfeeding journey..insyaallah..i know, my hubby also did some reading on these coz he knew that i'm really into breastfeeding our baby..but maybe not as much as i did..YESS!!I REALLY DID A LOT OF READING ON BREASTFEEDING!! maybe not as much as you do, but obviously lagi banyak dari yang i baca untuk final exams..ngehngehngeh..so, dengan adanya compilation ni, hope secara sengajanye, ilmu yang i dapat, hubby i pun akan dapat!!!hehehehe...

my colleague yang tengok hasil i ni semalam pun dah ada yang berura2 nak pinjam bila sampai turn dorang pulak nanti..so, sharing is caring kan..boleh dapat pahala free tuuuu..;-) weewit2..so, kakak2 penyumbang ilmu kepada i >>> i tolong panjangkan lagilahh pahala ilmu curahan u all tu...*ni adalah lebih kepada ayat cover takut dorang marah i hardcopykan their entries*

actually i've divided the articles according to few section like in the pictures below..macam chapter laa kan..so that senang lah i nak cari the articles when in need..

other sections are:

benefits of breastfeeding..ini sangat penting untuk motivate diri i sendiri in case of semangat sudah mula down..moga2 dengan baca kebaikan dan kelebihan that my baby and will get from breastfeeding ni, akan meneguhkan 'keimanan' i tuh..hehehehe..

breastfeeding techniques

managing the expressed breastmilk (EBM)

and also...


dalam section breastfeeding related issues ni, i masukkan pasal selecting good breastpump, principles of breastmilk production and banyak lagi la..i sengaja bind pakai paper fastener tu, so that it is easier if i want to add more articles into it..

excited sangat bila balik tunjuk kat hubby semalam..tapi setakat ni, xde lagik i tengok dia belek2..haiisshhh..kalo ada mood & kerajinan i nak compile articles on parenting jugak laahh nanti..hehhehe..so excited dapat buku FREE..hikhik..

semoga Allah permudahkan cita2 i to brestfeed my baby for 2 years..=)

selamat berhujung minngu peoples..







10 comments:

Peri PiA said...

good job dear :),nti if i preggy nak pinjam blh?hihi

Shu Shinju said...

wah..rajinnye deena erk.. good..good.. esok baby mesti rajin cam mummy dia..

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

rajinnyer ^-^

deena awanis said...

~pia~

sure dear..no probs..caj 20 sen je sehari..hahahha*otak tengah mode bisnes nih*

deena awanis said...

~shu~

amiiiiinnnnnn...=)

deena awanis said...

~nieyxzha~

tu rajin x kena tempat gak sebenarnya..wat keje2 camtu time office hour..hahaha..guna ketas,printer etc company lak tuh..kalo C.E.O tauuuuu, mampuihhhh!!hahahah

intan azuzarina said...

deena..leh la i pinjam nnt ek..ekeke..

deena awanis said...

~intan~

sure dear..pinjam,potostat lagik pakai kertas n mesin potostat company..hahhahha..

izzahazfar said...

DEENA....

SEMOGA ALLAH MUDAHKAN PERJALANAN BF YA!

JGN LUPA CABARAN PENYUSUAN,POSISI PENYUSUAN DLL..

deena awanis said...

~kak izzah~

amin...thanks yer..=)
nanti ada poblem, dina refer akak yer..