long live!!!

Tuesday, June 8, 2010

saya mahu pahala ini.kamu mahu???

salam..

i dalam mode mencari kekuatan mental menghadapi proses bersalin yang tentunya menggerunkan sambil menikmati semangkuk taufufa supaya dapat baby berkulit cantik nanti..amin..thanks kak ayu kerana belanja taufufa itu..oh yer..i dah boleh minum susu sekarang ni..and no more muntah2..and actually this is the first taufufa i'm having sejak muntah kat depan pintu umah lepas minum air soya during the early stage of pregnancy dulu..

ok, enough with taufufa. now, i nak share some infos on the "benefits" to be born as a girl, being a woman, given the chance to get pregnant ada orang yang dah berusaha gigih tapi masih x dapat chance ni and going to be a good mother soon..insyaallah..

  • Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.
  • Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh.
  • 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
  • Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya. semoga semangat i kuat untuk dapat pahala ini nanti..insyaallah..
  • Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad
  • Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesai kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
  • Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal dari pada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 maalaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat dari pada yakut. kerja, mencari rezeki untuk keluarga pun boleh consider berjuang ke jalan Allah jugak kan???
  • Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat. how lucky all mothers are..EXCEPT yang buang anak tepi longkang, dalam tong sampah, dera anak etc..
  • Wanita yang menguli tepung gandum dengan bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya. no wonder mama selalu pesan ngan i baca bismillah 7X masa basuh beras..
  • Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.
  • Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.
  • Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
  • Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
  • Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.
  • Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.
  • Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.
  • Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
  • Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.
  • Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala tola perak. i nak picit, tapi en.hubby i penggeli orangnya..;-)
  • Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.
  • Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.


* * * * * * * * * *

Hadis nabi mengenai wanita: Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki.Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".


Wallahualam..

click here for the article : source

12 comments:

sI tEDI said...

deena,
tq sharing.

tadi x dapek nak klik ektry yg sebelum pasal bersalin tu.
alahai. aku ada angin kus2 lah. ngeri nak tgk!
hik hik hik

Princess Ayang said...

Deena, ko pakai software apa ntk letak watermark 2??
aku dh try byk software tp sume leceh and plus aku malas nk google lg..hehehe..kongsi2 la..

deena awanis said...

~tedi~

no probs..

hehhe..sape x takut nak bersalin weh??

deena awanis said...

~amal~

ade software yang automatic letak watermark in every pic yang kita upload ke??x tau plak aku..hihihi..aku wat cara tradisional punyer jek..letak watermark tu masa edit pic kat photoshop masa nak resize pic..hehhe..

Atiqah Adnan said...

Gud info..
thanks for sharing..
perempuan senang masuk syurga sebenarnye.. kan..

deena awanis said...

~atiqah~

u r welcome..hope kita semua tergolong dalam golongan tu..=)

nurul aziyana said...

seronok betul bila bc kelebihan wanita ni..kadang2 blh bakar semangt utk buat yg terbaik utk keluarga..

*thanks singgah blog*

BURDHANI said...

thanks for sharing ini.

bagus and boleh di jadikan panduan untk bkl isteri seperti ku..=)

tq lagi sekali dear.

deena awanis said...

~aziyana~

mudah2an..=)

deena awanis said...

~hani~

yeahh..chayok2!! x sia2 kawen, lagik senang kutip pahala..hehe

intan azuzarina said...

semoga amalan kte sumer diberkati Allah..amin

wanita peknen ni sng nk dpt pahala ek sbnrnye..smg dipermudahkan segalanye smpi bersalin nnt.. =)

deena awanis said...

~intan~

i'll pray for u too..=)
nanti kita heret kak ayu n mimi pulak to join the "club" yek..hehehe