long live!!!

Tuesday, June 8, 2010

delivery preparation

morning..

topik hari ni is about delivery preparation..owhh..bukan delivery Mc D or pizza yer..ini deliver baby punyer citer ok..

since school, isu sakit bersalin is an issue yang selalu we ols citer2 kat hostel..among girls la..yer laa kan, gatal bercouple, of coz ler gatal nak kawen gak time tuh..pastu kalau dah kawen, mesti laa kena beranak..seram hoih nak beranak..tengok pics or videos orang beranak pun dah serams, ini plak nak kena lalui sendiri..imagining how that small tiny hole nak kuarkan baby sebesar 2-3kg, then kena gunting plak and jahit at that part lagi...owwhhhh..tidakkkkkkk!!! seramss u!!!


*gambar di google untuk menakutkan diri sendiri*

and now, just another 108 days left to prepare myself towards that scene!!!! OMG!!!! takuuuuuutnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrr...cam x caye pun ade..

i baru je lepas chat with a fren, Ayeesha who just delivered to her adorable baby girl Adeilea..and of coz i korek2 her delivery experience laa kan..cam x cayer je borak ngan kawan sekolah pasal experience bersalin.rasa cam tua je plak..ngehngehngeh...

ni laa i jeles ni..Adeilea si comel in all pink..kalo kasik baby boy i pakai pink camneh, mau amuk en.hubby i..

so, from our conversation tadi, she said kena mentally ready for the delivery process sebab kalo jadi cam dia, she go through a phobia phase after the delivery coz not enough ready..first baby laa katakan...plus, dia bersalin lagi awal dari due date..tapi alhamdulillah, everythings ok.. but she said, kalau sekarang suh dia bersalin lagi, dia ok jerr..;-) Adeilea berjaya dilahirkan secara normal without induce after struggling about 10 hours!!!*clap2 to Ayeesha*

maknanyer, selain dari sibuk prepare barang2 keperluan baby and mummy, kena prepare dari segi mental and physical gak ler..haishhh..cemane laa agaknyer nak mentally prepared tu ek??nak hilangkan perasaan takut ni..must be neves giler melalui saat2 genting tu..hope everything is fine for me...

tatatititutu

5 comments:

Peri PiA said...

InsyAllah semua ok ;)

take care ye,rajin berjalan n mkn kurma

mcm pandai lak ,i pregnant pon belum

Mashii said...

takutnya..memang kena gunting ke??

deena awanis said...

~pia~

thanks..pandai x semestinya dari pengalaman kan..dari pembacaan pun boleh juge..=)

deena awanis said...

~mashii~

dengarnyer laa..i pun x tau..x de experience lagi..maybe gak gunting tu for certain complication je..hehhe

intan azuzarina said...

serammzzz..gerunnzz..

da nk kene stat prepare ni mental n fizikal..huhu..takootttnye..kan dina..