long live!!!

Thursday, June 3, 2010

macam mana kesah nabi ismail bleh jadi kesah bangla plak ni????

this is so basi punyer story..

tapi xpe lah..coz i dah bersusah payah resize pics, maka i story mory jugak..kot2 ler ada orang tengah mencari2 ape keistimewaan negeri Terengganu Darul Iman selain dari keropok lekornya yang five stars tu kan..boleh laa lihat kejayaan i berjalan2 n berposim2 di Taman Tamadun Islam ni masa edisi round pantai timur bersama en.hubby baru2 ni..

Taman Tamadun Islam ni sebenarnya bersebelahan ngan Masjid Kristal yang cantik tu..so, alang2 i teringin nak tengok Masjid Kristal, singgah jugak laa kat Taman Tamadun Islam ni..tiket masuk adalah RM15 seorang untuk Malaysian adults plus voucher makan kat cafe bernilai RM 3..untuk children, i x ingat laa..coz its F.O.C for my baby lam perut..hehehe..

Ape yang ada dalam Taman Tamadun Islam ni?????

haaa..here are some pics of the mosque monumen all over the world yang dibina sebijik cam design asal..cuma saiznyer kecik laa...mari kita layanzz pics sampai u ols muntah darah tengok muka i..zasssssssssssssss!!

masjid ni kalau x silap i kat Cuba..don't ask me kenapa rupa dia x macam masjid pun...


ini plak???obviously lerr Masjidil Haram..siap ade replica Kaabah ok..

masjid ni kat India..


ini pun salah satu masjid yang pelik jugak rupa dia..tapi x ingat laa mane tempat asal dia..

now, i'm in front of monumen Taj Mahal..Taj Mahal ni masuk kategori masjid gak ke???hurmm...i pun x sure nape termasuk gak kat sini..or maybe they just want to show kehebatan seni bina islam..yang terbukti memang hebat!!! and i was so impressed dengan kisah cinta Shah Jehan terhadap his wife.. hubby, u x nak ke bina Taj Dina plak untuk wife tercinta u ni??? *wink* wish 1 day i will have the chance to visit the real Taj Mahal..



other than monumen2 batu yang kaku teguh berdiri tu, ade jugak beberapa monumen interaktif..dalam monumen interaktif tu ada pameran bahan2 sejarah yang berkaitan ngan masjid berkenaan & jugak ada tayangan video..

salah satu monumen interaktif yang i sempat masuk hari tu is Monumen interaktif Masjidil Haram..so, ada laa dorang buat tayangan video about Makkah, menunaikan haji etc..together watching the video with us that day ada 2 orang mat saleh..

ape yang wat my hubby n i quite kesalkan ialah >>> dalam video tu ada part yang dia tunjuk pasal telaga zamzam..at the same time when the narrator dok citer pasal siti hajar, nabi ismail dan penemuan telaga zamzam bley plak dorang tunjuk video orang bangla ke hape ntah dok repair piping system untuk telaga zamzam tu..which i think could be misleading especially for non-muslim..well, that's our opinion laa..check it out later if anyone of u pergi ke sana ek..or maybe kalau ade staff Taman Tamadun Islam terbaca blog i ni, boleh kot review balik video tu..i jihad lam hati jek ari tu..x terpikir lak nak komen ke hape...huhu..

here are some pics yang diambil kat ruang pameran monumen interaktif yang we ols masuk..oopppss...sebenarnyer x ley amek pics kat ruang pameran ni..tapi dah terambik, nak wat camane kan..redha jer la...




dan...


terimalah gambar gediks dari tuan tanah yang dicapture oleh mr.hubby..sila jangan muntah ek.

finally.....

me & mr hubby yang terpaksa amek gambar syok sendiri sebab xde orang yang boleh disuruh snap pic untuk we ols..

adekah i juling???x kan x nampak kot kamera kat mane..bley plak pandang tempat lain...haissshhh...

the conclusion from our visit, its a MUST visit place, beautiful and very informative..sangat sesuai untuk mereka yang suka posing x hengat cam i neh..tinggal lagi, takut u ols muntah je kalau i upload sumer pics edisi bergediks tu..
nanti i nak tayang pics kat Masjid Kristal pulak...
TUNGGGGGUUUUUUUUUUUUU!!!!!

tatatititutu


2 comments:

sI tEDI said...

jauh nak g. maceh deena tepek gambau. dapat tgk pun jadilah!

deena awanis said...

~tedi~

u r welcome...alhamdulillah ko x muntah tengok pics ku itu...