long live!!!

Wednesday, June 2, 2010

work journey dan angan2 mat jenin ku..


Happy 2nd anniversary at work to me!!!

pejam celik, pejam celik dah 2 tahun rupanyer i keje kat sini..maknanyer dah 2 tahun gak ler i menyandang tugas sebagai pendidik walaupun sejak dari zaman sekolah dulu, amat sangat x nak jadi cikgu...sebab x sanggup nak berhadapan students yang perangai cam diri sendiri kot..hehehe..

tapi bila dah jadi cikgu neh walaupun tak dipanggil cikgu dan x dapat cuti yang banyak macam cikgu sekolah barulah tau betapa susahnya nak jadi pendidik..yer laa kan..diri sendiri kena betul dulu sebelum kita nak ajar orang, nanti x pasal2 pulak kasik ajaran sesat..jadi ayah pin la pulakkk..because for me, cikgu, lecturer atau apa2 jer yang bermaksud sama dengannya bukan setakat bagi ilmu yang ada dalam text book or lecture notes jer, tapi jugak bertindak as role model to all of the students..

lets say, kalau kita nak nasihat dorang supaya jangan masuk lambat masa lecture or jangan ponteng lecture, we have to walk the talk laa kan..tapi i pun ada gak laa kekadang tu TERlewat sket atas sebab2 tertentu well, nobody's perfect rite??? ;-) but usually i will inform them earlier, so that dorang x kan tercengang2 tunggu i dalam kelas..

cabaran??? too much & too many untuk diceritakan dalam entry ni..mau muntah u ols dengar citer i nanti..i rasa mengajar orang tua lagi susah dari ngajar budak2 kecik coz definitely dorang ni sometimes lagi panjang akal dari kita..kalo bab2 merepek laa..dan sememangnya memerlukan tahap kesabaran yang amat tinggi.kalo budak kecik senang kot,x dengar kata boleh tarik jer telinga or denda berdiri atas kerusi.kalau yang dah tua bangka neh, x kan nak suruh berdiri atas kerusi gak kot???mahu roboh kerusi tu nanti!!hikhikhik...


selingan jap. pic was taken with some of my students during World OSH day celebration 2010 at NIOSH.

recently dapat good news from students 1st batch i ajar..where many of them dah dapat placement in Ministry of Health as Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran...alhamdulillah..and it really do makes me happy..rasa cam berbaloi je i memekak terpekik terlolong ajar dorang dulu..

masa mula2 kerja kat sini dulu, terasa gak nak join industry plus jelous ngan kengkawan yang join industry, but now i think if i'm going out of this company later which is definitely i'm not going to work here sampai mati, i'm still going to be in education line..insyaallah kalau ada rezeki nak sambung phD bila my baby dah besar sket nanti and kalau ada rezeki nak join IPTA pulak..berangan x hengat okkkkk...hehhe..kalau ada sesape yang nak sponsor i atau tahu mana2 source yang sudi nak sponsor phD i tu nanti, jangan segan2 kasi tau i yek..

wisk me luck k people..

tatatititutu


No comments: