long live!!!

Thursday, June 17, 2010

isu kewanitaan : males better x yah baca..

petang ni i nak citer isu yang very the kewanitaan..i know ada male readers here, but still feel like sharing this..sorry yek to my male readers..anyway, it's good for you all to know about this as well, so that u all boleh share with ur wife maybe yang jugak tengah preggy or nursing ur baby..and trust me, it really do makes me happy bila hubby i cakap some facts about maternity, pregnancy, post-partum care etc...because it shows that Y.O.U. do care..=)

untuk first timer mummy like me yang x tahu ape perlunya nursing bra ni, actually nursing bra is very important to ease us bila kita nak nurse our baby especially in public..because kita x payah nak angkat2 bra dan pada masa yang sama ada probability of showing our private part tu kan..OMG!!!

actually there are two types of nursing bra..

yang ni namanyer full drop cup (ntah betul ntah tidak istilah yang i pakai ni, i pun x tau)..yang penting jenis bra ni akan membuka keseluruhan sebelah breast.. kebaikannya ialah it will allow for more skin contact between baby and mum ketika proses menyusu..yang dipercayai akan mengeratkan lagi hubungan ibu-anak tu...for this full drop cup, ada jugak yang jenis frontal button..

jenis lagi satu ni plak, window opening cup..which only exposed the areola parts during nursing..this one is more "safe" lah in term of outdoor nursing i think..

actually, i ada survey2 nursing bra kat shopping mall tapi setakat ni x jumpa laa..very hard to find..finally, last month i tengok kat katalog avon, masa tu ada sale plak tu..so i kirim laa 1 kat my fren..nak cuba dulu laa kan..

unfortunately, i was not comfortable to wear that bra..pertama sekali, it's not underwired.the second reason is its too lacy for me..i geli laahh..i memang jenis yang x suka bra with lace sejak dulu lagi..hehhe..

but anyway, underwired bra is not good for nursing women actually..because it may lead to mastitis - salur susu tersumbat..boleh click sini if you are interested to know more about mastitis..selain pada tu ketika mengandung, apetah lagi menyusukan baby, saiz breast sentiasa berubah2..so, underwired bra may give unnecessary pressure to our breast..

hurmmm..maybe i kena practise wearing bra without underwire laa kot from now on..huhuhu..

it is better if u find a bra at least with thin padding because most of the maternity bra are made from very soft fabric, so without the padding, u might accidentally "show" ur nipple!!oopppssss!!especially bila pakai baju yang ketat..beware ye mummies!!

untuk mendapatkan ukuran bra yang tepat, refer here k..and remember, wear UNPADDED bra when measuring ey..

kalau ada any related info, or tempat2 untuk beli nursing bra with good quality & reasonable price, share dengan i yek..
thank you..

6 comments:

Peri PiA said...

Kalo dah dah baby nanti kena tukar ni,sekarang memang selesa pakai yg ade besi..mmg xelok ek huhu

mama zharfan said...

me suka pakai support bra sbb me still BF my boy

deena awanis said...

~pia~

nampak gayanyer camtu ler..

deena awanis said...

~mama zhafran~

support bra tu macam sport bra tu ek???

Puan Jiha said...

hmmm nursing bra yang ada kat malaysia ni tak cantik la.... Jiha pon tak selesa kalau tak pakai yang underwire.. dh try dah avon tu..

deena awanis said...

~Jiha~

betul laa..x cantik..design terlalu tua atau terlalu girlish sangat..setakat yang dina jumpa laa..