long live!!!

Friday, June 4, 2010

bersalin di mana??


penat i menunggu masa berlalu kat opis hari ni..killing time by berblog jogging sakan..agaknyer, kalau boleh diukur ngan kilometer, dah sampai pavillion kot i berjogging..huhu..macam2 isu yang dibaca, banyak ilmu yang ditimba, banyak jugak persoalan tercipta kat kepala i neh...

by the way, isu bersalin di mana ni x termasuk dalam kategori persoalan yang tercipta masa berblog jogging siang tadi..ni adalah isu yang berada dalam pale otak sejak sebulan preggy, tapi sampai dah masuk bulan ke-6 ni pun, still belum terkonklusi lagi..terpanggil untuk berkongsi disini sebab ada terbaca kat satu blog mummy-to-be jugak yang sedang konfius tentang ini..mkananye, mesti sumer mommy-to-be out there pun pikirkan perkara ni gak kan..bukan i sorang jer laa maknanyer..

actually, my hubby insist on me having labour kat private coz he said lagi comfortable for me etc etc..banyak ler hujah beliau..dia yang lebey2, macam laa dia nak bersalin..huhu.. *ampun hubby* as for me, i x kesah sangat sebenarnya..coz hospital kerajaan pun sekarang ni dah canggih-manggih..and bak kata my MIL, "ibu beranak korang 4 orang, sumer kat hospital kerajaan, sumer selamat jer..segar bugar lagi" kehkehkeh..

my mama have no comment on this coz she delivered all of us in private hospital bukan sebab kami dari keluarga berada, tapi sebab the company that my dad work with support maternity & delivery expenses up to the 5th child..bapak beruntung kan we ols...unfortunately, my baby is not as lucky as his mum, sebab company mak bapak dia keje, dua2 pun kedekut taik idung masin!!huhu..

bagi yang memang dari golongan sangat berkemampuan, obviously its better to go for private hospitals which definitely lebih banyak kelebihannya..u can choose the doctor that u prefer..nak laki ke pompuan??ade janggut ke ade misai??sumer boleh..no problem punyer..bilik pun, obviously jauh lebih selesa kat private hospital..weh, ni nak gi bersalin ke bercuti nak bilik besar2?? makan pun boleh pilih nak menu ape..macam ler berselera sangat nak makan kalo dah tengah sakit tu..

sebagai orang yang berada di golongan pertengahan, i rasa we ols mampu untuk bayar bersalin di private hospital cuma rasanya macam lagi bagus kalau duit ribu-riban yang perlu bayar kat hospital tu disimpan & pakai untuk kegunaan baby pada masa depan..like insurance, education etc..kan??kan??

i ada survey2 jugak pasal pakej bersalin kat private hospitals ni as my hubby really insist nak i pegi private kan.. i found out that An-Nur Specialist Centre and Az-Zahrah Islamic Medical Centre adalah yang berada pada tahap affordable laa kot..


ini harga pakej bersalin di Az-Zahrah..which include 2 times CTG check up by WOMEN O&G specialist, normal delivery, 2 day 1 night accomodation, nursery, baby check-up by paed, blood group test, G6PD & compulsory injections for baby, medical equipment & basic pregnancy necessities. menariknya kat Az-Zahrah ni, ada installment plan tau..lets say i register bulan ni, i boleh bayar ansuran sket2 sampai laa bersalin bulan 9 nanti..tadi i ada call Az-Zahrah untuk re-confirm price..they said, up to now, itu laa harganye..but it will be revised soon & she asked to re-check after 13th June nanti.

ini pulak from An-Nur.

what special about these 2 hospitals is because all O&G's are female..and the price pun not bad laa compared to other private hospital which usually price STARTS at RM2.5K..and obviously can go up to RM10K kalau ada complications.haishhh..botak palo laki den...



these 2 pics plak rate for ward & treatments kat goverment hospital..ini i amek dari hospital serdang tapi i rasa sama or similar je kot rate for any goverment hospital..so, let's say i amek first class ward skalipun, for normal delivery kat gomen hospital charge will starts at RM460++ laa maknanyer..or kalau worst case scenario kena caesarean pun baru RM960++..

hurm..so cemane yer ni???

fikir...fikir...fikir...fikir...

tatatititutu

7 comments:

Peri PiA said...

ape yg ade spa tu hehe,if me mampu Gov ;)...Fikir2 ye

deena awanis said...

~pia~

itu kat az-zahrah..dapat 50% discount for spa..itu lah..sedang berkira, mencongak, mendarab, bahagi sumer laa ni...huhu

E.L.I.Z.A said...

hurmmm k.eli xpenah lg merasa private sbb dulu² xdop duit sgt so nak taknak terpaksa la gomen hehehe

ank 1st, k.eli delivered kt HUKM..HUKM ni spital half gomen..tersangat la ok spital ni..bilik ok, labor ok, semua ok la..k.eli suka =)

ank 2nd, hubby insist suh deliver kt kelate..k.eli awal² reject HUSM sbb org ckp spital tu ramai doktor pelatih..dan mmg betul pun, kwn k.eli due same k.eli, dia delivered kt HUSM, mmg teruk la, uri/plasenta masuk balik.mmg mcm nak mati la dia ckp..
k.eli pulak delivered kt spital KB..hmm dasat sikit la sbb ramai sgt org nk bersalin..ngan x cukup katil la..k.eli bernasib baik sbb mom k.eli nurse kt spital tuh..so dpt layanan agak ok jgk..cuma yg tak best, doctor lgsg x bg bius ape semua..totally natural 100%..mampus sakit gile masa nk jahit aiyaaa serik wooo, xmo deliver situ lg

deena awanis said...

~kak eli~

thanks for the sharing..ada gak dengar cte macam2 kalo kena bersalin ngan doktor pelatih..huhu..kak eli gi hukm tu yang private wing ek??

izzahazfar said...

deena...yup..utk anak keduapun zah ingat nak bersalin kat gomen...huhuhu bukan sebab duit..tp sebab nak mudahkan BF baby..

tp lepas jumpa gynee yang sama bersalin anak 1st dan berbincang pasal bf after delivery...zah tukar fikiran..insyaAllah bersalin di tempat yg sama dan doktor yang sama juga...


sebab tak sanggup nak hadapi karenah nurse dan doktor pelatih yang dok tatih..sudah ada pengalaman masa 7 month for 1st baby...takut dan tak sanggup..

apapun..terpulang pada ibu..zah pun ada buat entry pasal ni..huhuhu

izzahazfar said...
This comment has been removed by the author.
deena awanis said...

~kak izzah~

insyaalah nanti boleh laa dina baca experience kak izzah tu..

~aniemz~

ada jugak dengar pasal some private hospital yang cuma accept normal delivery je..maybe kena check dulu laa dengan that hospital before decide to go there..and rasanya very important to check jugak ngan that private hospital,the cost kalau kena caesarean kan??kalau kosnyer dah cecah rm10K, mampuih x terbayar nanti..huhu