long live!!!

Tuesday, June 29, 2010

Anti D injection for rhesus negative..

x mau laa stress2 lagi pasal gaji yang x masuk2 lagi tu..maybe our C.E.O kehabisan ink pen, x sempat gi beli, that's why x ley endorsed gaji kami kotttt..huh..

now, mahu gembira2 cerita pasal baby laa pulak..kind of unbelievable coz i'm approaching the third trimester already!!! excited!!x sabar nak jumpa baby..

here are some infos on baby's development from pitterpatter & storknet's :
  • baby's eyelids will start to open this week hope mata baby akan sepet macam daddy, sebab mummy rasa x sesuailah baby boy mata bulat..hehehe..
  • retina will start to form hurmm..baby nak mata warna ape yer???black like daddy or dark brown like mummy??tapi mummy harap light brown macam tok bah..hehehhe
  • baby begins to have regular awake & sleep cycle harap2nyer sama laa ngan mummy punyer circadian rhythm..jangan active masa mummy nak tido like last night lagi yer..
  • length : approx. 24 cm
  • weight : approx. 1kg alhamdulillah..walaupun my tummy x ler besar..tapi baby dah exceed this weight..means he grows well la!!=)

maternal changes that i might b having :
  • put on more weight berapa banyak weight lagi laa yang akan naik agaknyer??pinggang i dah rasa cam ditusuk2 duri sembilu dah ni..
  • start to notice baby's regular rhythm x perasan sangat, but obviously he's very active at night!!main bola ikut jam africa kottt..
  • may experience shortness of breath yes, i do.tapi rasanyer dah tau macam mana nak control especially during sujud tu..=)

reminder to mummy-to-be: by this time (27 week) should be aware about your blood rhesus status k..alhamdulillah, my blood is O +ve.. if u falls under rhesus -ve, please make sure you get your anti-D injection by next week ye..

that's all..short update from me..short ker???i tengah baca2 pasal pantang larang confinement period ni..nanti i summarize and share kat sini yer..then, mummy yang ada experience boleh laa share2 jugak..=)

6 comments:

ciare (^_^)v said...

wuaa kite B- so what should i do? huhuu..tp awal lg kan? minggu ni checkup br 1st time nak check darah..hehe

wuaaa bestnyaaa nak masuk 3rd trimester dah.baby da besarrrr...letak la gamba terbaru ;p

deena awanis said...

~ciare~

i pun x reti sangat pasal rhesus ni..tapi u try laa tanye ur gynea u kena amek x injection anti-D tu k..as far as i know, kena amek bila enter 3rd trimester..

insyaallah, nnt upload latest pic..=)

nurul aziyana said...

samer la jenis darah kita..erm bagus2..sharing is caring..kalu ader yg wt research bagus gak..tukang bc jer..hehehe

Mrs Nageb said...

Deena....camner u control bila short breath tuh :D hehe

deena awanis said...

~aziyana~

hehehe..boleh2..sharing is caring..i like..=)

deena awanis said...

~mrs nageb~

xde pape yang special pun..cuma before tunduk sujud tu, i take a deeeeep breath..sama jugak masa duduk antara dua sujud tu..hehhehe..plus baca bacaan masa sujud tu slow2..x laju2 cam kete api..hikhik..insyaallah ok..=)