long live!!!

Wednesday, June 30, 2010

44 days of nightmare..

rasa macam tajuk tu sesuai pulak kalo i buat tajuk movie kan??*oohhh...please laa dina..berangan nak jadik penerbit filem dah pulakkkk*

ok..ok..cerita hari ini adalah xde kaitan langsung dengan angan2 i nak jadi penerbit filem, pelakon, mahupun supermodel..hari ni nak cerita2 pasal confinement period..

biasanya orang melayu amalkan 44 hari pantang kan?? x tau la ape rasionalnyer adat turun temurun ni..tapi i ada baca info that rahim wanita bersalin mengambil masa 42 hari untuk mengecut kembali seperti sediakala..maybe that's the reason behind pantang 44 hari kott..wallahualam...or maybe ada jugak yang berpantang secara lebih aggressive sampai 100 hari???anyone???kalo i, memang x sanggup kott...

here are do's & dont's about amalan berpantang ni yang i dah kumpul2 from my readings specially dedicated to me myself yang bakal melalui "nightmare" ni in less than 90 days & all first-time-mommy-to-be yang pastinya sunggug gerun dengan perkataan B.E.R.P.A.N.T.A.N.G..

and kalau ada sebarang pertambahan atau perkara2 yang x relevan disini, silalah tambah2 yer..dan i sangat mengalu2kan tunjuk ajar dari kakak2 yang dah punyer experience..=)

DO's
  • pakai socks tebal & ikat rambut ketat2 untuk elak masuk angin..
  • banyakkan makan ikan haruan & yu untuk speed up proses penyembuhan luka..kalau amek pati ikan haruan tu sama x???
  • banyakkan makan ulam-ulaman..WHAT????dina kena makan ulam??sayur pun i main pilih2, ni pulak ulam..mampuih den cenggini!!
  • tukar cara makan dari 3 times heavy meals to 5 times of lighter meals..i believe this is part of weight reduction regime..
  • bertungku, berurut, betangas, berbengkung etc
  • drink a lot of water..orang dulu2 minum air sikit masa berpantang just because dorang nak elakkan dari pergi toilet..amalan ni sebenarnya not good for breastfeeding mums sebab boleh menyebabkan dehydration..
  • guna air suam untuk mandi dan sebagai air cebok..

DONT's
  • makan ikan masin & ikan kering sebab boleh menyebabkan darah nifas berbau busuk & melemahkan ketahanan fizikal & mental..
  • makan ikan yang berbisa such as bawal hitam, pari, terubuk etc untuk elakkan bentan pada pintu rahim
  • makan makanan yang ada risiko kegatalan like ikan cencaru & sea food..SAY NO TO UDANG, SOTONG ETC!! sob..sob..
  • makan sayur menjalar macam kangkung, pucuk ubi, pucuk paku..yang ni no problem. i memang x kesah bab x ley makan sayur ni..=)
  • minum air bergas, sejuk & tajam macam tebu, kelapa muda..carbonated drink is no big deal but COLD DRINK AKAN MENJADI BIG BIG ISSUE FOR ME!!hukhuk..

haiihhh..banyak betul yang x bolehnya..yang masuk kategori DO's pun bukanlaa perkara2 yang bakal menggembirakan!!tu belum masuk cerita bab nak kena minum air akar kayu bagai kannn..haiyyyyaaaaaaaaaa..wa manyak susah hati wo ini macam..







10 comments:

Peri PiA said...

xper,worth it rite?

xsuke sgt ye mkn sayur?hmmm

juelee said...

sangat suke info nie... thanks for sharing heheh salam perkenalan ye.... meh kiter tukar2 link..

btw, kiter due dekat2 la dear...

and thanks sebab support kiter BF baby nanti..

deena awanis said...

~pia~

ntah ler..harap2 nyer mampu laa mengikut segala pantang larang tuh..takut jugak kalo lepas bersalin nanti perut jadi menggelebeh kan..hehehhe..

mamamarissa said...

don't worry too much deena...sekejap jer 44 hari tue :P

at first, mmg susah skitt...tapi lama2 nanti ok, u'll enjoy it :)

deena awanis said...

~juelee~

sure..i'll linked u..yerp, memang support breastfeed and i pun harap boleh fully BF baby nanti..=)

deena awanis said...

~mamamarissa~

mesti u punyer pengalaman pantang was very pleasure kan..hope my confinement will be as pleasure as urs..=) thanks for the support!!

intan azuzarina said...

takutnyer nk melalui proses berpantang..tempek2 itu ini..tp yg bestnyer cuti yg panjanggggg..lalalla
p/s: harap dpt bentuk bdn asal balik pas abes pantang..sob3

izzahazfar said...

deena,

zah pantang 100 hari...tu pantang yang tut dgn hubby..hehehe
tp 44 hari utk tak kuar umah,makan n lain-lain..

tp pas bersalin zah mmg jaga makan.mean makan makanan yg berkhasiat banyak...terutama sayur,zzah mmg tak makan ayam..sebab akmal elergik masa awal2...so banayk makan ikan...
hasil?turun 6 kg..pastu pelan2 turun 1 kg...pastu masa posa turun 6 kg...heheheh

deena awanis said...

~intan~

dina nyer mission nak get back to body masa awal preggy..sbb masa awal preggy berat lagi turun dari before preggy..hahahha

deena awanis said...

~kak izzah~

ada gak dengar yang part *** tu kena pantang 100 hari..hihihi..

bab makan ikan dina x risau sangat..tapi bab sayur, ulam n akar kayu tu laa yang lemah..;-)