long live!!!

Friday, May 21, 2010

shopping list for the new born

salam..

its almost the 22nd week of my pregnancy..so, in short, i dah boleh memulakan misi mencari dan menyelamat edisi barang2 baby lahh..poket jer yang memang x kan selamat masa tu nanti..tambah plak, we ols dah tau the gender of our baby nanti, so mr hubby dah x boleh nak halang2 i dari membeli-belah untuk si kecik lagi dah...hoyeahhh!!!

so, untuk kemudahan diri sendiri dan maybe berguna untuk my readers satu hari nanti coz i pun sibuk jugak jenguk blog orang sana sini untuk cari shopping list ni, so here are the list of the IMPORTANT baby items yang perlu dibeli..

Pakaian:
- long sleeve shirts & long pants (5 pairs)
- short sleeve shirts & long pants (5 pairs)
- short sleeve shirt & short pants (4 pairs)
- sleeveless shirt & short pants (4 pairs)
- mittens & booties (5-7 pairs)
- handkerchiefs (10 pieces)
- bath towels (2 pieces)
- topi baby (1@2 pieces)
- binder (10 pieces) my MIL dah offer diri untuk buat barut for my baby & bengkung for me =)
- cloth nappies (10 pieces)
- blanket
- kain bedung (3 pieces)
- diapers planning to use cloth diapers for my baby tapi maybe beli sket dulu kot..for the beginning gilir2 between cloth diapers and pampers..


Bath & medications:
- Minyak yu yee @ minyak telon @ baby oil
- baby bath & shampoo
- nail clipper
- nasal aspirator
- nappy rash cream
- baby's comb
- cotton ball
- baby wipes
- baby bath basin
- plastic changing mat

Feedings:
- breast pump sedang berfikir2 either nak beli manual dulu or terus beli electric punyer..


so, my choice is between these two..any idea moms???

- botol susu (for feeding)
- botol susu (for storage)
- puting (newborn size)
- bottle's brush

others:
- beddings (tilam, bantal etc)
- baby's bag
- bakul kecik (simpan baby's make up stuffs)

for mummy:
- bengkung
- jamu bersalin think i'll go for set bersalin from NR..
- batu tungku kat umah mama dah ade kot..x pun terpaksa r i suruh hubby pergi menyelam kat Sungai Congkak jap cari batu sungai..lalallalaalla
- stokin tebal (3 pieces)
- nursing bra (3 pieces)
- maternity pads

that's all for now..kalau ada pape lagi, nanti i update..n to moms out there, hope sudi sharing2 ngan i about this list.kot2 ada yang perlu ditambah atau dikurangkan..

tatatititutu

3 comments:

Atiqah Adnan said...

harus ade list ni..kalau tak ada yang terlebih ke terkurang ke kan..
hihi~

Solehah said...

wah..seronoknya..tq ya share items yang perlu di prepare ni.

deena awanis said...

atiqah : hurm..yer laa..especially to first-timer cam kite ni kan..atiqah pun x lama lagi maybe need this list..

solehah : u r welcome..=)
tapi x tau laa lengkap ke x..hehhe