long live!!!

Thursday, April 1, 2010

am i having lactose intolerance???

salam..

currently sangat risau tentang my baby's development sebab semenjak, dua menjak, tiga menjak menceburkan diri dalam alam kemengandungan ni, i'm kind of allergic to milk..i CAN'T drink milk..kalau minum susu, i akan raso loya and muntah..in fact, bukan setakat minum susu je, i've tried to take calcium pills but the result sama jugak..M.U.N.T.A.H..sedangkan kalau i x ambil the calcium pills, i dah x muntah2 lagi dah sekarang ni sebenarnya..

i thought kalau minum flavoured milk boleh laa kan coz before pregnant i never have any problem dengan ape jugak jenis susu, whether flavoured or fresh milk, sume i boleh telan ngan sewenang-wenangnye..kalau takat susu dutch lady yang kotak kecik tu, sekali sedut je dah abes..but now, kalau nak minum chocolate milk tu separuh cawan pun, i need to take at least 5 minutes..minum sikit2..sebab loya..kalau ikut tekak yang loya, memang i x nak minum, tapi sebab risaukan my baby's development, i kuatkan diri jugak minum...


-- mau jadi normal mummy yang boleh minum susu ini --


ape laa masalah i ni sebenarnye yek???


hurm...



u all ever heard about lactose intolerance x???hurm...this problem sebenarnya adalah disebabkan oleh pengurangan enzim lactase in the digestive system yang menyebabkan ability to metabolize lactose pun berkurangan...before i ingat babies je yang ade masalah lactose intolerance ni...rupa2nye, adults pun ade yang mengalami masalah lactose intolerance.. and in fact, it was estimated that 75% of adults world wide are facing the decrease in lactase activity during adulthood.. ooohhh..lega..bukan i sorang je yang cacat upenyer..hehhe..

so, dari apa yang i baca tadi, this group of people dinasihatkan untuk ambil plant-based milk in replacement to animal's milk because they are lactose free..contoh plant based milk are soy milk,this used to be my favourite, tapi dah cuba ambil during my pregnancy and hasilnya i muntah kat depan pintu rumah, x sempat nak bukak pintu..huhuhu others are rice milk,eeuuwwww almond milk and hazelnut milk..almond milk and hazelnut milk macam best..tapi mana nak cari yek??any mommies pernah alami this problem cam i jugak x???so worried about my baby's development laa cam ni..dahlah mummy nyer x cukup inci ni, tambah ngan x ley minum susu, lagi kementot lak anak i ni karang..hukhuk..nauzubillah...

tatatititutu



4 comments:

Anonymous said...

i think.. susu yg diminum bukan untuk si anak.. tapi untuk si ibu..

untuk baby's development... yg i heard.. mom kene jage makan.. makan cam bese.. tapi makan mende2 yg elok2.. tak semestinye kene minum susu..

if u're lactose intolerant.. and minum susu buat u sakit.. than i think u shud stop minum susu.. an unhealty mom is not good for her child.. i think u knew this...

ape kate tanye dokter.. pasal susu tuh..

but i really do think.. khasiat susu yg ibu minum...mostly pegi kat ibu.. anak dalam perut hanye akan dapat pao sket2 dari ibu... and if u wanted calcium for your child.. i think there are many other food that could produce calcium..

its just susu tu penuh ngn calcium.. itu je bezanye..

Peri PiA said...

yup,broccoli juga ade calcium.
I love milk,cxtau bila preggy nanti :D
susu tepung mmg buat tekak saya loya..

deena awanis said...

aiyakkk!!broccoli????
i hate vege's...hehhehe..

anyway, cik anon..thanks yek..i was planning to ask my doctor also pasal this matter during our next appointment..

unhealthy mom is not for her child..i know..sian my baby..=(

Peri PiA said...

may b u should try,it's yummy