long live!!!

Tuesday, January 12, 2010

Si canteksss

tiba2 jer baru2 ni hubby ajak pegi beli bunga ros..dalam hati dok terpikir, ape mimpi plak ler laki aku nak kasik bunga ros ni??? sepanjang couple and apetah lagi dah kawen ni, jangan kata bunga ros, bunga tahi ayam pun dy x penah kasik aku..tibe2 romantic giler plak laki aku nih pehal lak kan??x kan sempena Valentine's Day bulan depan dah nak beli awal2 kot????

aku : nape hubby nak beli bunga ros???

hubby : ade laa..

aku : kenapa? sambil dalam hati berbunga2 riang..masa ni bukan takat bunga ros, bunga orked, bunga matahari sume ada dalam hati aku...kot laki aku nak wat surprise flower party ke untuk aku..hekhek..tapi kalo surprise, nape ajak aku lak???ke dia nak ajak aku temankan beli bunga untuk pompuan lain???-huh!!setan mencucuk!!

aku : hubby, nape tibe2 nak beli bunga ros ni??

hubby : ade la..lepas beli nanti baru boleh bagi tau..

aku : humpphhh..hubby ku itu kalau dah dy kata nanti, tanye sampai pecah anak tekak pun dy x jawab..so bo layan jer la..
:36:
___________________________________________________________________________

last tuesday, we ols ngan jayanyer pergi ke one of the nurseries kat Sungai Buloh to buy the flowers (bapak jauh gi sungai buloh cari bunga ros..padahal kat depan umah aku tu pun ade 2 nurseries.huhu) oooo..upenyer laki aku nak bela bunga ros..ingatkan nak belikan bunga ros untuk pompuan mana tadi..huh..lega mak!!hehee

kami beli 4 pokok bunga ros..all are in different colours..


red..lambang cintanya kepadaku..huhuhu..
:42:

pink..tanda ke"sweet"an kami..uweekkkss!!sweet ler sangat..
of coz ler yang ni aku yang pilih!!
:kiss:

purple..
perhatian : aku bukan rabun warna ye!!
ini memang purple..flash yang buatkan si cantek ini nampak cam pink kaler..

n the last one >> orange..ini bapak mertuaku yang pilih..

cuma, masalah sekarang ini ialah, umah kamek sik da tanah..ade beranda yang bersimen ajo.. itupun terpaksa ler si canteks ini berhujan berpanas puleekk..lalu, disebabkan mereka2 ni sangat la manja coz they can't neither be exposed to too much water nor sunlight, thus terpaksa la diletakkan di dalam rumah untuk elakkan kena hujan and berdekatan ngan sliding door supaya dapat sikit sunlight..

ini laa position mereka dalam rumah i..hubby cakap nama tempat ni "Green Area"...hurm..yang dipisah kan oleh sliding door tu dari his "Smoking Zone"!!!

antara tips2 penjagaan yang kami dapat masa beli ari tu ialah:
1. pagi kena siram..siram kat tanah ye..x ley kena batang..
2. exposed to morning sunlight for around 4 hours only!!(obviously x dapek nak nolong ler yang ni..x kan tengah keje, aku nak balik umah semata2 nak alihkan dorang jer..)
3. daunnye & bunga perlu dispray ngan air..pakai spray yang untuk iron baju tu..
4. letak baja every 2 weeks..ada 2 jenis baja..1 macam baja bunga biasa yang bulat2 tu..lagi satu spray punye untuk daun bagi menggalakkan pertumbuhan bunga..baja pun x ley kena kat batang..letak kat tanah aje n siram untuk dilute kan baja tu dalam tanah..

cam princess lak si canteks ini kan..banyak nau songehnyer..seb baik ko memang cantik, kalau x, harapan ler aku nak layan cenggitu punye cekadak!!!
:11:

itu jer cerita tentang si cantek kali ini..nanti i update lagi..

first time ever weh i bela2 bunga ni..
if u ols ada any tips relating to these roses, tolong ler share ngan i yek!saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan!

:flower:tengok mereka berkembang, tension kerja pun hilang..

4 comments:

sI tEDI said...

bunga ros ni susahlah nak hidup.
pernah try tanam.. tapi hampaaaa..

tapi rumah makcik aku hiduplah pulekkk

deena awanis said...

hehehe..stakat ni, alhamdulillah.. masih sihat walafiat..

mungkin kot susah nak hidup, that's why jarang tengok ade bunga ros kat rumah orang..
harapnye mereka akan terus hidup subur kat umah aku nih..
amin..hehehe

Precious said...

Cantik! Mesti wangi jugak kan!

deena awanis said...

wangi..
semerbak gitu..ekekkeke..