long live!!!

Tuesday, January 5, 2010

mari bercerita pasal CD..


selamat hari rabu..

bizi ke kerja hari ni??

i x tahu lagi bizi ke x, sebab ni adalah autopublish entry.hihihi..

i nak citer pasal CD ni..eh eh, bukan compact disc lahh.ini pasal cloth diaper..for those yang belum ada baby, i x salahkan korang lah kalau x tahu apa kemende nyer cloth diaper ni..sebab masa awal2 preggy dulu, i pun macam jakun gak bila tengok mende ni..pastu banyak laa persoalan timbul dalam benak fikiran kan...x leceh ke nak kena cuci lampin??eeiii..cam geli jer...effective ke penggunaan dia??x bocor ke??dan bla bla bla..so many questions..

so, ari ni meh layan cerita i serba sket tentang my experience using cloth diaper for 1 month ++ coz i only start using CD selepas abes pantang dengan alasan x mahu susahkan my mum n MIL with the laundry works..

berapa keping CD yang Rafique ada???

1 CD Biz Mom yang dibeli time tengah sibuk macam lebah 2minggu lepas..=)

5 pcs Babyland CD hadiah dari my opismet..kan i dah cakap, dorang ni memang supportive abes.bukan setakat support breastfeeding, siap belikan CD lagi untuk Rafique..

5 pcs Autumnz CD dan 1 Lunatots (xde dalam pic, ada kat bon bon Rafique) yang dibeli masa babyfair kat MV baru2 ni..

total ada 12 keping CD lah..ideally, to full cloth diapering perlu ada at least 20 pieces..walaupun i cuma ada 12 keping, alhamdulillah we only use Drypers masa outings jer..sebab i ni pemalas nak leceh2 bawak wetbag bagai..cuma sebab stok x mencukupi instead of cuci 3 hari sekali, i kena cuci hari2 lah..tapi i x risau part cuci mencuci ni, sebab hubby ku sayang dah amek alih!!=)

just imagine, hubby i yang penggeli orangnyer tu (mengikut kata MIL) n x pernah cuci poopoo Rafique sepanjang i pantang willingly to bilas the soiled diaper TANPA I MINTAK TOLONG pulak tuh..because the process is very easy.pancut jer air kat CD, x payah sental2 pun the poopoo will go by itself!!


kitorang sangat suka tengok Rafique's "bon bon" in the colourful CD..SOOOOO CUTEE!!hubby i sampai x kasik pakaikan seluar untuk Rafique bila duduk rumah..hihihi..

apa yang i sangat sangat pasti ialah hubby enjoy doing that sebab pocket dia pun terselamat dari kena beli Drypers untuk anak bujang dia tu every week!!kalau dulu, we need to buy Rafique's punyer pampers every week (satu paket besar yang harga 30++ tu tahan seminggu), sekarang tidak lagi!!!yang beli bulan 11 tu, ada lagi balance dekat separuh which we only used masa kuar gi jenjalan..=)

take it RM 33 per packet darab ngan 4 minggu dalam 1 bulan, maknanye dag jadi RM 132.kalau setahun, dah jadi RM 1584. kalau baby pakai sampai 2 tahun, RM 3168!!!remember, yang tadi tu RM 33/pack untuk saiz S.lagi besar saiz, lagi mahal lah harga dia!!! nak pulak kalau ur baby jenis yang sensitive skin.kena pakai Mamy Poko or Huggies..hurmmm..the cost will go up to RM6000/kid. itu untuk sorang anak..kalau 2 orang??kalau 3 orang???

lets compare dengan CD.harga CD paling murah around RM30/piece..ideally, kena ada at least 20 pieces to fully cloth diaper berharga lebih kurang RM 600 or boleh start dengan 12 pieces kalau u all rajin cuci tiap2 hari macam hubby i..hihihi..so, that's it!!dah x payah beli pampers lagi untuk tahun2 yang akan datang. even boleh pass pada adik2 mereka pulak lagi!!!save kan???betul RM 600 is a big amount for those yang x berapa nak kaya cam i ni..that's why we decide to start with the 6 pieces first.then rezeki Rafique murah, dapat 5 pieces as present.then beli lagi tambah koleksi sikit2..better late fully CDing than never rite????

i pun akan tambah lagi CD Rafique tahun..sket2 laa kan..mungkin sebulan 1 keping Lunatots, RM 50++ but compare dengan RM 132/month for disposable diapers, masih save lebih kurang RM 70/month kan???=) kalaupun u all beli CD yang harga mahal sket like RM70/piece, 20 pieces jadik RM 1400 right??tapi still way cheaper compared to pakai disposable diaper. n ingat..CD can be passed pada next baby pulak!!


leaking???so far memang xde masalah for all brands.sebab i dah pre-wash all of the CDs 3 times sebelum mula guna..masa pre-wash tu memang x sabar2 nak start guna.gatal tol tangan ni...sama macam disposable diapers jugak, just change the CD every 2-3 hours kalau baby x poopoo..kalau ur baby heavy wetter, masukkan je 2 inserts like what i did for Rafique's night usage n u don't need to wake in the middle of the night to change his CD anymore!!!yezzaaa!!!

selain dapat save bajet, kita jugak dapat tolong menjaga alam sekitar & kesihatan seluruh umat manusia dari bahaya Dioxin, Tributyl-Tin(TBT) n Sodium Polyacrylate..apa bahayanya???korang google lah sendiri.kalau i cerita jugak kat sini, lusa baru habis korang baca entry ni.=D


kesimpulannya, i sangat happy menggunakan CD dan x rasa terbeban pun dengan laundry works.i'm sure ur hubby pun akan willing to help with the laundry bila tengok how much u can save!! so kawan2, cepat buat proposal n tunjuk kat hubby masing2 yer..

baru sebulan guna, i dah pandai bebel berjela2 pasal CD.nanti boleh laa i buat lagi entry pasal CD nampaknye.ada orang nak baca x????

p/s : tahun ni jimat RM 70/month darab 12 bulan dah jadi RM 840.boleh laa beli handbag baru!!!hoyeahhhhh!!!!!!!!!!!

No comments: