long live!!!

Friday, July 19, 2013

Ramadhan's reminder to all muslim.

Assalamualaikum..
Dah masuk 9 Ramadhan ye ari ni..
Alhamdulillah dapat berpuasa regardless of ke'busy'an yang melanda..
I rasa busy ni membantu gak kot dalam tempoh berpuasa ni..
Sibuk ke hulu hilir, tengok jam dah zuhur..sambung lagi keje, tengok dah pukul 4, time to go back =)
So, macam tak sempat nak layan perasaan lapar ke penat ke.. Tapi for sure, malam memang flat la..
Kul 9.30malam dah padam. Rafique selalu ayah dia yang entertain sampai dia tido.
As for terawih, 1st night je berjaya. huhu..memang tak larat..tak mampu dah..Kalau gi gak terawih tertido dalam sujud agaknya.. I cuba bangun awal time sahur untuk tahajjud etc..Tapi ada gak yang time terbabas =D Harap performance improved towards the end of Ramadhan..



I agak busy sebab dah dapat ethical clearance from Hopkins review board. Alhamdulillah.. Jenuh tunggu 4 bulan. Finally dapat jugak. Currently I have 2 friends from Hopkins came all the way from US to help me out with the project. Syukur jugak dorang ada kat sini masa ni. There's a lot of things that we have accomplished within these 3 weeks. Without their help, mungkin i jadi "kain buruk" dah kot..Too many things, too many issues to cater by myself. Allah knows what's best. No wonder He delayed the IRB approval. Dia nak I ada helper once the IRB approved. I memang tak terlarat buat sensorang segala benda tu tambah dengan preggy dan bulan puasa pulak. Thanks Julia and Allaa if you happens to read this ;-)



They will be here until end of August. Harapnya banyak lagi issues yang kami boleh address while they are here. Takde laa i terkontang kanting sensorang..huhu.. Not that my supervisor is not helpful..Tapi lain r kan..Ngan SV tu ada perasaan segan sket..So, most of the things, i pikir sendiri, and mintak approval dia je.. While with these 2 colleagues, ada laa geng nak brainstorming. Lagi banyak otak yang fikir, lagi banyak idea yang bagus dapat. Lagi banyak tangan buat kerja, lagi cepat siap. 



Last week as soon after dapat ethics clearance we all print  instruments..Just imagine instruments for 1800 respondents. Kalau I sorang nak angkut dari kereta ke lab tingkat 6 tu mahu satu hari amek masa..dengan files yang nak masukkan instruments lagi..without them, i'm dead. Done with re-training session for 6 enumerators Rabu lepas. And I still need more people to join us as enumerators. I target nak habiskan data collection for baseline within  months.. So, I wont be able to do that alone.



Dalam sibuk-sibuk ni i cuba gak seboleh mungkin cook for buka puasa..which also become our sahur meals. 2 in 1 laa..x kuasa nak masak 2 kali.. Bangun sahur panaskan je lauk. Hubby pun bukan laa jenis selera sangat nak makan time sahur. I apetah lagi kan... Setakat 9 Ramadhan ni, 2 kali laa baru ke bazar.. Hari2 lain I just singgah gerai mana2 tepi jalan beli kuih. Untuk kitorang sket and BS rafique sket.. Jadilaa..as appetizer.. Bukan makan sangat pun. Kadang kuih RM2 pun tak abes.



Adik baby seems ok sepanjang berpuasa ni..takde masalah rasanya..aktif je..siang malam pun sama je..tapi 5th months check up dia dah due 2 weeks ni. Sory dik..ibu busy yang amat.. Hari ni insyaallah nak gi jumpa adik baby.. Mungkin kena minum air gula..Kalau diikutkan memang kena minum sebab sekarang all pregnant mothers aged 25 above kena buat diabetes test walaupun takde risiko history or problem with pregnancy weight. tapi kita tengok laa ape doc cakap ari ni.. sayang gak nak kena bukak puasa kan.. tapi kalau dah perlu, maka I relakan je..



So, sempena bulan Ramadhan ni, jangan laa pikir sangat pasal nak makan apa masa berbuka. Sederhana lebih baik. Dishes penuh meja time berbuka but end up kat tong sampah pun  tak elok juga..I read a note from ustaz mana tah kat facebook tak ingat dah.. Masa memasak bulan Ramadhan sepatutnya sama je ngan masa masak bulan lain. Yang patut lebihkan masa beribadah.. ;-D just a small reminder untuk kita bersama. Makan dengan niat untuk dapatkan tenaga yang cukup untuk beribadah.. Insyaallah.. ecehhh...ada bunyi cam Ustajah tak? =D



That's all kawan2.. Selamat berpuasa.. To ibu2 mengandung, puasa laa lagi terlarat. Kalau tak larat jangan paksa diri. Kesihatan diri and baby is more important. Puasa tapi sampai rosakkan diri pun tak guna. 

Ok.. bye..

p/s : Sorry if title tak represent content. hehehe..


No comments: