long live!!!

Wednesday, March 20, 2013

Kecil, tapi bukan mudah.

Sepertimana yang mungkin korang dah tahu, I'm currently a full time student cum BUSINESSWOMAN..ecehhh.. baru nak belajar2 bisnes secara serius. previously ada gak r buat bisnes kecil-kecilan  tolong MIL jual biskut raya but this is the first time that i took it seriously sebab kami (me n little sister) dah invest agak banyak dan kami produce products sendiri. Kami bukan borong dan jual tapi cari materials, hantar jahit dan jual sendiri. This is seriously no joke. It is difficult and consume a lot of time. Tambah lagi dengan study, memang hidup agak huru hara sedikit sekarang but i believe by time everything will get organized. Bukan senang nak senang, ye dok?

Ini adik memang kurang asam, dia amek muka kakak dia separuh je. We are the Miss Wish Team. plus mama as external advisor. hahaha..

The first challenge yang kami hadapi adalah dengan tailor baju. I did post 2 months back about our layered peplum tops. The tailor promised us to get the items ready by two weeks. Tapi sampai sekarang kami belum dapat jual disebabkan pelbagai masalah dengan tailor. Masa nak ambil order dulu bukan main semua dia ye kan, tapi bila dah ambil order lain pulak ceritanya..The lesson learnt : SENTIASA TULIS SEGALA PERJANJIAN. takdelah sampai nak amek lawyer untuk bisnes kecil macam kami ni. But make it written, dan dipersetujui kedua-dua belah pihak. Bila jadi apa2 in future, senang. Terima kasih kepada yang bertanya bila nak jual baju2 tu..harap anda sabar menunggu updates dari kami. Kami pun dah tak sabar nak release product to the market sebab bukan sikit2 duit (bagi kitorang yang bermodal sikit ni laa..) yang pending tu..


The second challenge adalah, me n my sister adalah dua2 tak berapa nak bijak when it comes to accounting. LOL! this is really important for a business...mesti kira every single cents. especially bila involve 2 orang or more business partner macam kami ni. This is the first time for us both buat bisnes dengan kira segala untung rugi and this ain't an easy things for us. pening wooo..huhuhu.. Maka nak kena bukak buku teks kemahiran hidup balik untuk belajar balance account. hohoho...yer lah sangat tu kan..but we are trying our best. kena manage betul2 business account ni kalau nak berjaya.

Dan yang saya nak cerita hari ni sebenarnya adalah cerita pos mengepos. Usia business ini 2 bulan dah tapi semalam (Selasa) adalah kali pertama me n my sister pergi pos barang sendiri. Previously, kirim kat hubby je, sebab tak banyak pun parcel yang perlu di pos kepada customer. Tambahan lagi, walaupun kami buat bisnes secara on-line tapi kami tetap jugak jual off-line kepada kawan2..bawak gi jumpa dorang, dorang pilih n amek time tu jugak. Maka tak payah pos..huhuhu..

 Bila kami update stock satin square scarf and shawls last Monday, order adalah sangat banyak. Terkejut pun ye dengan sambutan dari customers. Macam di luar jangkaan. Some of the prints habis in few minutes je sejurus selepas upload. Sangat bersyukur rasanya. Tapi pada yang sama, kami berdua adalah kalut! Hahahha..first time kot pm, message and whatsapp for order masuk bertalu-talu. gelabah kejap. sambil feeling2 radiusite. hahaha... amiiin... insyaallah, one day kami pun mahu jadi terkenal macam radiusite. ada butik lagi! glamer Miss Wish nyah!LOL!

So, semalam dengan berbondong-bondong barang YANG BELUM DI BUNGKUS DALAM PLASTIK POS LAJU, kami pun pergi laa ke pejabat pos. Ye, kami takde beli plastik poslaju prepaid tu earlier. As i said, previously hubby tolong pos kat customer. Paling hebat sebelum ni pun, 3 customer 1 hari. Tu pun order sehelai or 2 helai je. So, xde lah pening and susah for him nak isi dalam plastik pos laju and isi form on the spot.

Nak dijadikan cerita pulak, kami ada corak yang sama, untuk shawls dan square scarf. Tapi sebab kebijaksanaan yang terlebih, we did'nt label kat individual packaging tu whether it is shawl or scarf. Just imagine, kami terpaksa kirai one by one nak tengok shawls or square scarf kat pejabat pos tu! Lawak-lawak.. If it happens that korang pergi pejabat pos batu 9, cheras semalam dan ternampak 2 makhluk dok kirai shawls kat tengah alam tu, kitorang lah tu! lawak abes. Dengan kelam kabut nak isi form, nak masukkan shawls dalam plastik segala. The lesson learn : SILA BELI SAMPUL POS PRE-PAID SIAP2..


Ditambah lagi pulak, dengan some of the parcels yang dah siap2 bungkus tu, kena bukak balik sebab lebih daripada 500 gram. OOOOOOOO baru tahu. Kalau lebih 500 gram kena pakai plastik yang besar..=D dah tu cemana nak bajet berapa gram? kena beli penimbang laa pulak gayang kat umah pasni... Seb baik laa akak kat pejabat pos semalam tu ok je melayan kerenah we ols..Sempat tanya lagi nama fb kitorang..huhuhu.. Dia nampak agaknya kegelabahan kami as new comers.


What  I can conclude, untuk shawls, sampul kecik tu boleh masuk 1-4pcs of shawls. More than that, kena pakai plastik besar. Semalam max order pun 7 helai je. Boleh lagi masuk dalam plastik yang besar RM9 tu. Kalau dah lebih sampai 10 helai mungkin tak muat dah kot plastik besar tu. Kena beli kotak pulak agaknya. 


It's a good experience for us.Mana laa nak tahu semua tu kan..Selama ni kita tukang terima parcel je.. Lepas ni kalau tops and blouses dah masuk market, kena laa kira berat baju sehelai plak berapa! Insyaallah, kalau ada rezeki, nak buat contract dengan poslaju yang datang amek kat rumah tu..much easier laa kan.. 


Tu jer laa cerita-cerita dari pengalaman with this little business yang harapannya will be bigger in no time. ^__^


Saje je selang seli paragraph ngan gambar..takut korang boring baca ayat panjang lebar tu.. hehe..To browse full collection, jemput ke FB kami Miss Wish Wardrobe. Harga RM30 sahaja sehelai (for both  satin shawls and square scarves). 

Doakan bisnes kecil kami berjaya k..Kalau ada nasihat to improve our little business or cerita-cerita dari pengalaman korang sendiri while building up your business pun share laa...would love to hear from you guys..=)


7 comments:

Mama Panda said...

dina, a little tips utk pos barang:

Beli sampul plastik poslaju. Dulu poslaju centre bagi free jer, now dah xde stok ke ape tah.. boleh beli online.. 100 pcs ke.. leh search kt FB utk org yg jual plastik poslaju ni. xmahal pn.. jatuh dlm 20sen selai or less kalau size biase tu...

yg ke2, masa pg poslaju centre tu sila amik borang poslaju byk2. so, nnt dr umah leh terus tulis alamat kt customer n lekatkan terus kt sampul berisi brg customer.

Nanti pg poslaju centre or pos ofis, just beratur je. xyah ssh2 nk isi borang la,, nk beli plastik prepaid la..

lbh senang cr tu dr beli prepaid cos jadi keje plak kalau terlebih berat dh nk tkr plastik lain. tp lain org lain la cara hehehe.. just sharing my experience :)

NURUL JAMIAN said...

cantiknyaaa shawl jenis cotton ada Dina?

nurdina awanis said...

ana : thank you. oo..ada plastik gitu eh? betul tu, leceh nak kena bukak balik kalau lebih berat. dah kena dah pun semalam..

nurul : ada...nanti aku tag kau k..tapi x banyak corak sangat..next batch insyaallah akan lebih banyak cotton. tungguuuu...

Mrs Nageb said...

Yeay...happy for u dear :) congrat..

Just nak share, better mintak sampul and borang pos laju sesiap...tapi tak semua pejabat pos baik hati nak bagi banyak2... So ikut nasib... I selalu mintak bukan kat pejabat pos, apentah nama tempat courier tuh..tetiba terlupa plak nama dia...

Peri PiA said...

tahniah,semoga berjaya

adik kakak cantik

nurdina awanis said...

tq kak ila and pia..doakan kami yer..

Ajamahiyaa said...

ohhhh..thanx 4 sharing.....sgt2 membantu....saya pon puas pikir..cmanela nk pos kain2 cotton nih..dahla berat.....hoho..kene beli siap2 la nanti......