long live!!!

Monday, February 18, 2013

bukan senang nak senang


salam semua kawan-kawan yang masih sudi jenguk disini..disebabkan i jarang-jarang je update blog skarang ni, i thought dah takde orang baca blog ni lagi.. kalau update pun banyak cerita merapu meraban jer..takde buat entry bermanfaat dah. bukan taknak cuma tak tertulis..again, terima kasih. walaupun bukan ler ribu-ribu readers, it is surprising looking at this stats tadi..hoho..i ingatkan ada lah 4-5 orang yang sudi datang..ramai gak upenyer.. =P


huhu..tak sangka masih ada yang sayang..sob sob..sebab i sekarang ni memang jarang nak berbloghopping.. sekadar baca blog kawan-kawan yang ada kat my bloglist aje..terima kasih lah kepada korang yang sudi datang ye..at least takde lahh i macam syok sendiri kat sini kan..hehehe..tapi kalau takde orang baca pun, i tulis gak rasanya (like the old days when this blog have no followers) hahaha..sebab i suka baca entry2 lama bila i tengah stress. sebab boleh gelakkan diri sendiri..like what the hell lah mende cam ni pun aku tulis kat blog? ^__^


undeniable, the challenge of the phd journey memang sedang memuncak kot i rasa sekarang ni. bahang stress start bulan 4 dah tak de income, turut terasa. panassss!!! yang lebih stressnya bila research project dah pending dekat 3 bulan ni..adoiyyaaiii..this is the challenge when collaborating with people from overseas kot..sebab distance, sebab supervisors2 ku both are orang penting, busy sokmo. kekadang terpikir gak, am i teh only one who stressed over this project? heh. this main project that i'm currently in is not my phd project, but its the main project for the grantt that i got from John Hopkins.


Sepatutnya, kitorang start collect data end of November, so that bulan 6 nanti we can produce a report untuk dapatkan extension grantt. but up to now, not even start to train our enumerators. entah2 enuerators yang register ngan we all few months back pun dah tak nak join. sobsss...sedih lah macam ni. what we are currently waiting for adalah training manual yang direview oleh Dr. Abdul dan jugak translation of the education materials. kisah translator ni pun satu hal gak panjang ceritanya..adoilaaa...astaghfirullah..banyak betul mengeluh nya..but seriusly, ini adalah stress.been waiting for them for almost a month!when they used to tell me that the translation work will be ready within a week.huh!


perkara paling besar when talking about this project adalah duit. Duit grantt masih belum dapat when we actually have got the grantt since June last year(2012).dah 8 bulan kot.. soooo slow. susah nak buat keje bila takde duit nih. i think this is the major reason why we are on hold. maybe sebab my supervisors tahu that duit tu belum dapat lagi, that's why dorang pun tak rushing sangat. but to tell you the truth, i sangat stress sebab i mengharapkan dapat duit tu to cover my expense bila dah takde gaji nanti. but looking at the current situation, i dont know i boleh berharap ke tak. tak tahu lah ape masalahnya. when the money is there, tapi on hold. why???? aigooooo..stress!


pray hard that duit grantt akan release dalam masa terdekat. hopefully paling lewat pun end of March. for me, dia bukan setakat effect kepada i takde pocket money aje, but the delay will jeopardize the chance to extend the grantt for another year. kalau tak dapat extend, means i need to find another source to fund my phd project. kalau no fund, how to run an intervention? and my project adalah jenis yang perlukan big fund!  oh oh oh... please....this ain't an easy work. melalui pengalaman fighting for that grantt before, i rasa macam "mampu ke aku mengharunginya lagi sekali???" if this really happens, it's gonna be a REAL MESS!

serius, takut saya akan give-up halfway. 

Ya Allah kuatkan lah semangat hambamu ini..Tabahkan dan cekalkan hatiku untuk mengharungi dugaan ini. Janganlah Engkau uji aku dengan ujian yang tak mampu aku laluinya.. 



4 comments:

Peri PiA said...

insyAllah semoga dipermudahkan urusan deena

Ibu Ilyanie(s) said...

deena... think positive always!!!! fokus.. bertindak dan cari jalan selesaikan masalah. JANGAN TERLALU FIKIRKAN MASALAH... cari jalan mcm mana nk selesai satu2 hal at one time.. PERCAYA dulu, miliki kemudian! :D

p/s: saya pun sama mcm awak.. ada je dugaan.. struggle for survival and dreams.. THINK POSITIVE.. tgk blog sy for motivation.. hehehe

http://puterihannan.blogspot.com/2013/01/motivational-quote_15.html

deena awanis said...

thanks dear...=D

rDnA said...

InsyaAllah semoga dipermudahkan..