long live!!!

Monday, October 15, 2012

Part-time job, anybody interested?

Assalamualaikum..

I sepatutnya sedang mengadap segulung map dan meneruskan misi mapping of study location yang sepatutnya disiapkan sebelum Rabu. But I end up, sitting in front of laptop, dan menghadap muka surat blog tersayang ini pulak. Rasa bersalah ada juga kepada supervisor yang sekarang sedang berada jauh nun di Portugal sana, but i consider ini as part of my job task as well..hehe..to make me happy (lepas update belog yang dah menjadi sarang labah-labah) so mesti i boleh buat kerja dengan tenang dan bersemangat! 




ini lah dia map yang menyusahkan hidup i selama beberapa minggu ini..anyhow thank to MPKj at least they provide (read : bayar) me with this map. kalau tidak, mahunye i kena kira sebijk2 rumah kat daerah Kajang. oooemgeee... can't imagine kalau betul2 kena buat macam tu.hopefully this map will cooperate well with me these days, also GIS system provided by MPKj. Kalau nama je ada sistem, tapi tak membantu, memang nak kena kutuk berdas-das lah lepas ni.


Now, sila jeling ke checklist di side bar kiri blog kusam kelam ni. Panjang berjela i punyer phD checklist. I am just hoping that i can finish within 3 years.. Since I am going to be jobless by February 2013, please please KPT sila approve myBrain15 scholarship for me.. I am looking high and low for other scholarship too tapi banyak yang nak hantar pi belajar ke overseas which I couldn't do so. Mana nak letak hubby and Rafique kalau I nak terbang jauh-jauh sana tu. My hubby wasn't the type yang akan ikut bini pergi study overseas bagai tu, usah harap lah..!!I know it from the beginning, thus tak berangan pun nak jadi overseas grads. untunglah kau AJ (ok, aku jeles!) but I'm still hoping that  I at least could get one of the split programs. Dapat lah jugak attach kat university overseas tu nanti. I dont think hubby will object if I'm going for short period. And i myself no need to worry about "Hari Poligami Sedunia" yang dicadangkan oleh caller HotFM pagi tadi tu. Kuang asam jawa betul orang tu.


Ini pula lagi satu faktor yang buat i agak bersemangat juga bekerja sepanjang minggu lepas dan minggu ini.

 It is official. I am a STUDENT again. This time, compared to masa lampau (macam zaman dinosaur bunyinye) I feel excited to be a student. I rasa mungkin sebab dah lebih clear dengan matlamat hidup sendiri kot..compared to those days when I was forced to study..takde sape ugut kalau tak pass SPM, kena kawen ngan mamat sebelah rumah.  =P  now takde sape paksa. sukarela cari pasal, jadi sendiri mahu ingat lah ye Dina!! kalau kau fail this time, tempah lah kulit cover thesis tebal-tebal untuk tutup muka sendiri selama 7 keturunan. Hope I will not need to do that. Inshaaallah...


Looking at what written at the back of the matric card, i rasa macam nak cubit pipi sendiri. kakaka..unbelievable kot.. Selepas habis PMR, i was no longer in the "1st class" students. SPM punye result? Tak yah cerita lah..buat malu je ungkit kisah zaman kegelapan. Kat Matric pun, i was so-so aje.. compared to other roomates yang semua dapat 4-flat for both semesters. Heran betul tengok dorang tu. Makan nasi lauk buku ke ape? =D Then, masa degree lagi lah sadis..i was'nt in the "red carpet" team but we are the "tikar mengkuang". Sadis betul nama group ni. Tambah pulak masih ingat lagi hari poster presentation for our degree thesis, i was crying (in hesitation) sebab terpilih as top 5. sebab ape i nanges? thought we can go to enjoy ourselves selepas setahun berhempas pulas as soon after the poster presentation. yet, selected as top 5 means i need to work over the night to re-present my work for the final judgement the next day. so, bye-bye to movie. Bangang tak bangang lah i masa tu, melalak kat bilik supervisor "saya tak nak present esok doctor..pilih laa orang lain..saya nak gi mid valley, tengok wayang!" i seriusly can't accept the fact that i used to be like that before!!and turned out i am now doing my doctoral research with the same supervisor!!wakakaka.. yang heran tu, dia asyek lah suruh i sambung master dengan dia, sambung phd ngan dia..berani betul Dr. Kulan tu. Dia tak takut ke i buat perangai bengap tu lagi sekali???hehehe..


Just in case any of my readers are adik-adik yang masih lagi belajar, never looked down to yourself!You'll never know your true potential inside. ecewahhh..i pinjam kata2 supervisor AJ (aku baca kat twitter ko aku rasa) >> You don't need to be brilliant to get doctoral degree, but determination and hard work. 

Insha Allah, I will. 

Dan sebagai penutup entry yang takde intro ni, I nak mengumumkan that I need
  part-time enumerators for my research on children safety at home .. kajian akan diadakan di kawasan2 bawah pentadbiran Majlis Perbandaran Kajang which include Cheras, Ulu Langat, Semenyih, Beranang, Bangi and some part of Serdang too. Lagi bagus kalau u all tinggal di kawasan-kawasan yang disebutkan tadi, then you don't need to travel jauh-jauh sebab kami pun tak sediakan transport. Sesiapa yang berminat atau ada adik, abang, sepupu sepapat yang tengah menganggur atau ada banyak tenaga untuk didermakan kepada i (dont worry i bukan lintah darat cekik darah ke ape, we'll pay for your energy)  ke arah masa depan negara yang cemerlang gemilang terbilang, maka sudi-sudikan lah hantarkan butir-butir berikut (Nama, No-telefon, E-mel, FB id, Alamat semasa, pekerjaan- kalau students tuliskan bidang apa dan tahun berapa you all study) ke emel saya : gs35109@mutiara.upm.edu.my. kami akan sediakan latihan kepada calon yang terpilih. Syarat yang paling utama adalah fasih berbahasa melayu. =)

That's all i guess...tolong sampaikan information ini pada sape2 yang mungkin berminat ye..jasa anda amatlah dihargai, hanya Allah yang dapat membalasnya.

Bye.. 

7 comments:

Mama Adam said...

Owhhhh... U study kt upm. Baru jer smlm i chit chat with my bff. Nk amik leave nk g upm. Nk jumpa lecturer. I nk sambung study gak ( konon- harap semangat x mati), tapi xtau nk wat tajuk apa. Hahahah....

Walaunpun i'm older, u leh jadi senior!

bibi yusof said...

part time job ni kene buat ape dina?

Ann Ilias said...

Dina,
Seriously setiap entry u berkaitan study ni
buat kita rasa berkobar2 nk study jugak
sob sobsss
tp kobar2 time baca je lah
bila dh close, tak ingat dah
hehe

btw good luck dear
:)

aziyana said...

wah kagum i...muda lagi dh apply phd :) hihihihiihi gud luck deena...

CaHaYa^KetEnaNGan said...

dina, list la scholarship yg ada tu..nk tengok

deena awanis said...

mama adam : haha senior lah sangat..baru nak menapak ni haa..hehe..erm..your field ape eh??will be in medic fac juga kah??

bibi yusof : home hazards survey..kitorang akan bagi training on "how-to" and "what-to"..hehe..interested kah??drop me an e-mail eh..thanks for asking..

ann : meh la..meh laa join fasa kecelaruan fikiran..haha..

yana : alahaiii..xde mende pun lagi..baru apply je pun..tapi harapnya dapat lah nanti..hehe..thank u..doakan ye..

nurul : insyaallah, kalau ada masa nanti dina compile.tp tak janji lah bila..maybe nurul boleh try tengok commonwealth tenable scholarship dulu.tu je yang ingat buat masa ni.. dina ingat nak apply gak..=)

AJ The Mommy said...

Good luck to both of us! hehe