long live!!!

Thursday, May 24, 2012

Rafique accident

if something serious happened to Rafique yesterday, i will never forgive myself..seriously..
yang follow twitter i maybe ada baca my tweet pasal jari rafique bleed and all that ..and some of you do reply to my tweet asking about what had happened to rafique..thanks for your concern..appreciate it..

this is actually what happened..
i tak tahu cemane luka di jari rafique yg korang bayangkan semalam tu.. 
its actually bleed sikit macam gambar kat bawah ni je..but at most of his fingers..and toes..dan yang buat i terkejut tu sebab i nampak ni as soon as keluar bilik air..


just imagine the feeling of a mum, keluar toilet nampak tangan kaki anak berdarah..paham tak perasaan i??? memang rasa macam takde nyawa kejap.. i immediately hug him, and nanges..standard lah mak over-reacted!!! sape tak sayang anak weii..masuk bilik air tadi takde berdarah tetibe keluar toilet berdarah segala pulak..mak mana tak cuak??

Rafique was not crying sebelum i nanges, bila i nanges dia pun nanges jugak..heran betul. dia nanges sebab sakit ke sebab tengok i nanges..haha...


bila i keluar kat ruang tamu, nampak kaca bertaburan macam kat  ni ha kat depan tv..tapi takdelah sampai bentuk love bagai..hehe...plus, some of the glass tu pecah dengan bentuk2 yang tajam!! i rasa yang kena tangan kaki Rafique tu just serpihan kecik2 atau habuk kaca tu jer..yet masa kemas2 buang kaca tu, ada gak kena tangan i sikit..itupun rasa berdenyut kat jari kita yang kulit dah tebal ni..apetah lagi kena kulit baby yang lembut tu..mesti sakit jugak kan??

i cant imagine if Rafique terpijak or terduduk atas serpihan kaca yang besar dan tajam tu..it was really his luck..Allah s.w.t masih tak nak dia sakit..atau mingkin gak Dia tahu i ni tak kuat kot nak menghadapi dugaan macam tu.. masa i masuk toilet tu memang dia tengah main dekat depan TV sambil tengok kartun..like seriously chances untuk dia terpijak kaca2 tajam yang bertebaran kat living room tu adalah 80% kot!!

i memang rasa nak luruh jantung tengok how the broken glasses spread all over the living room..as for the broken glass, rasanya rafique took it from the kitchen..maybe ada gelas yang either me or hubby letak atas kabinet dan tak masukkan directly dalam sinki lepas minum. i memang rasa bersalah sangat..

 syukur jugak pada Allah S.W.T it was nothing serious..mungkin Allah nak ingatkan i to be extra cautious with our home environment especially when we have toddler around who really love to explore and experimenting! as usual we always tend to feel that our crib is the most safest place for us as well as our family in which its not totally true if we keep on taking it for granted..promised myself to be more cautious with sharp, fragile, poisonous and hot items..

to all mommy and daddy, make sure rumah kita adalah tempat yang betul2 selamat untuk anak kita..i really hope this kind of accident will not happen to your child.

my bad.. =(

9 comments:

Ajamahiyaa said...

alololorrrr....seb bek xde pape..syukur..tp mesti rafique rasa pedih2...huuuu..

kes ni leh masuk dlm paper dina..
brg2 kaca..contributing factor to get any injuries....

Ciare Baha said...

ya Allahhhhh....mujur laaaa xde serious injury kann dina? tp kalo dah injured terguris sikit pon sbg mak rasa takottttt kan if smthg bad will happen...haish...cian rafique ensem... cepat sembuh k...

juelee said...

naseb baek takde pape dina...
jue mmg tak berani nak mandi tinggalkan rayyan main sorang sbbnye die suke explore, kang die g dapor kuar kan periuk belanga, kang naik atas meja amek cawan.. huhu so mmg tunggu la die tido dulu..

pape pun pasni kita sesama la mengingati antara satu sama lain

yana lyana said...

alhamdulillah..nasib baik takde pape..

aziyana said...

kaca ni kalo pecah serpihannya tu tak nampak mata kasar, kalo kite dh sapu pun xsure dh habis semua..tu yg bahaya...kene lap ngn kain basah..nasib rafique xde pape

Mrs Nageb said...

Syukur tak teruk deena...take care ya... :)

wardah @ fie shah said...

Anak jatuh lebam pun dah risau, apetah lagi luka berdarah kan Dina. Thanks for reminding kdg2 kita lepa sikit pun boleh jadi macam2. Get well soon Rafique!

deena awanis said...

ciare, jue, yana, kak ila : tu lah..nasib baik sikit je..

yana : haa..serpihan yg kecik tu lah yg bahaya..memang kena mop..mop pun kdg2 ada lg sisa..

fie : aah..reminder to all of us..rafique ok je..lepas dh wash hands, sapu minyak gamat dia dah boleh main gelak..ibu je berdebar lambat abes..hehe

rDnA said...

Ya Allah mujur dia x serius.tp Bila dh berdarah sikit pun mmg dh nk luruh jantung tgk.plus klu dia nangis..kdg2 bnda2 camnila risau nk tinggal anak main sorang2..