long live!!!

Monday, May 21, 2012

esok dah mula bulan Allah..

assalamualaikum..
tak jawab dosa, kalau jawab sayang.. (sorry maria elena, pinjam tag line jap)


hari ni kena jadi sopan santun sebab i dah memulakan edisi puasa ganti..banyak lagi ni weh nak kena ganti..
last year tinggal 6 hari je tapi last 2 years (masa pregnant) punye puasa tak habes ganti last year sebabkan i breastfeed..pastu tak larat..pastu tak ganti lah puasa 4 hari yg ditinggal masa pregnant tu..pastu bila dah tak habis ganti last year, dah jadi double lah kan kena ganti this year..pastu sebab dah asyek bertangguh je, sekarang ni lah baru kelam kelibut nak ganti puasa..hehehe...

anyway, i memang selalu je main ngelat tak ganti puasa awal2..supaya i dapat puasa banyak2 masa bulan rejab. banyakkkk ganjaran kan kalau kita puasa di bulan Allah ni..

sini i summarizekan fadhilat puasa di bulan Rejab sebagai ingatan kepada kita semua:

puasa 1 hari di bulan rejab >> dapat pahala puasa satu tahun dan akan mendapat keredhaan yang besar dari Allah S.W.T

puasa 2 hari bulan rejab >> akan dapat kemuliaan disisi Allah S.W.T

puasa 3 hari di bulan rejab >> Allah S.W.T akan selamatkan kita dari bahaya dunia dan seksa akhirat dan elakkan kita dari terkena penyakit gila

puasa 7 hari di bulan rejab >> akan ditutupkan 7 pintu neraka jahanam dari kita

puasa 8 hari di bulan rejab >> akan dibukakan 8 pintu syurga untuk kita

puasa 15 hari di bulan rejab >> permintaan akan dikabulkan oleh Allah S.W.T. Allah juga akan ampunkan semua dosa2 yang lalu dan gantikan kejahatan yg kita buat dengan kebaikan..


wahhhh..baik punya offer ni kan?? so, jomlah puasa sama2..=) badan sihat, pahala pun dapat..dah macam buy 1 free 1..


fikir2kan dan selamat beramal...

4 comments:

♥ ROS ♥ said...

Harap kita dpt la melaluinya... Ros xgnti2 lg puasa nih.. Huhuhu

Ann Ilias said...

Dina,
nak tanya, kenapa puasa kena double eh dear?. As far as i know, puasa tu tak double, yang double is fidyah. Tapi, if u dpt info dr sumber yang boleh dipercayai, pls let me know ya.

Tqvm :)

Mrs Nageb said...

I pun same..,baru plan nak ganti...

Lenggang Kangkung said...

Kelebihan bulan Rejab - http://lenggangkangkung-my.blogspot.com/2011/06/kelebihan-bulan-rejab.html

Hadis palsu kelebihan bulan Rejab - http://lenggangkangkung-my.blogspot.com/2011/05/hadis-palsu-kelebihan-bulan-rejab.html

*