long live!!!

Friday, April 6, 2012

what u give u get back

ni acik nak bebel petang2 hari ni..


geram betul dengan sorang mak nenek ni. she is much older than me, in fact older than my mum is.
always wants others to respect her, obey all her request. well yes, mulut pompang2 dia memang glamer u ols di sini..i tak yah sebut nama sekalipun, rasanya ramai my colleagues tahu sape.*ehemm*


nope, i'm not trying to bad mouthing anyone here. i just nak emphasize on RESPECT.
i rasa dari kita kecik pun kita masyarakat Malaysia and Asia in general (yg memang terkenal dengan sopan santun dan budi bahasa) dah dididik dengan hormat menghormati..yang MUDA perlu hormat yang TUA. i certainly don't have problem with that. YET, in order for yang MUDA untuk hormat yang TUA, yang TUA jugak perlu tunjuk ajar yang MUDA by being a role model.


how to expect your little kid to say thank you if you never say thank you to them? its just as simple as that.
pengajaran melalui teladan. everybody knows. yet how many apply it through their live. kalau dengan anak boleh buat, kenapa tak dengan subordinate? kenapa tak dengan colleagues?and this is not issue of thank you. in term of work, if it is my own responsibilities of coz i don't really hope people to thank me. tapi kalau orang say thanks, of coz we are duly happy. rasa tugas yang dibuat dengan perah otak dihargai.


dan sekarang adalah isu kamu marah saya POMPANG POMPANG POMPANG, ayat 'bersopan' tak hengat lah time marah kan...and suddenly u WRONGLY addressed it to. SALAH ORANG. IT WASN'T UNDER MY RESPONSIBILITY!yang bullets laju2 keluar tadi, serta merta terus senyap, letak telepon.kalau cakap sory tak boleh ke?mahal sangat nak sebut SORY?or is shameful to say SORY by someone 'maksum' like you?



YOU ARE NOT EVEN MY BOSS.
i am pissed off.

No comments: