long live!!!

Tuesday, April 10, 2012

handling a toddler

i bet every parents are always excited about their child development. so do i. every single "achievement" nak direkod. that is why blog comes into picture. not only to record, dapat pulak feedback from others who have child at same age with Rafique, sometimes makes me feel relief knowing that its totally normal for  for toddler at their age. seronok dapat change opinion as well as experience. kan?? =)

masa awal2 pembabitan dalam parenting world, i already realized it was'nt only learning about the newborn, but actually the time to learn about myself. learn about my level of patience and my own strength and weakness. kalau dengan orang lain, i am such a big-headed when i want something, never feel guilty for not give-up, tapi bila ada anak, i menjadi seorang yang lebih lembut hati. walaupun malam2 rasa macam nak tidur je, malas nak celik mata, apetah lagi bangun dari katil, but with my little captain i have to give in my bed time. give in for diaper call at night as well as mimilk time.

i once thought bila Rafique dah besar sikit, things should get better. well yes, in term of diaper call, he no more poop in the middle of the night. his pee or diaper change is more scheduled. breastfeeding getting easier at night as he know where to get "it". i dont need to wake up and sit to breastfeed him. very true. tapi bila dah besar ni, start new challenge pulak when he now loves to kick or climb me/hubby tengah2 malam. mana punyer habit he inherit pun tak tahu.


he used to be a very strong baby. terhantuk sikit2, xde ape pun. x nanges. now???? manja ya Rabbi. jatuh sikit, nanges. terhantuk x berbunyi pun, nanges. and veryyyyy clingy. this phase is really testing my patience. when he wants to play something that we dont allow him, mula lah dia throw tantrum. and being Rafique who loves to kick ball so much, he started to kick people as well. ini sangat merunsingkan. so far, dia cuma kick me n hubby je.tak bagi dia kick kita, mengamuk pulak!! anyhow, setakat ni belum dengar his BS cakap Rafique kick others. i hope not. takut pulak orang cakap anak kita kurang ajar.


rungsing. was googling for solution for this. anak 1 tahun suka sepak orang. what should i do?
patut pukul ke? marah tak yah cakap lah. memang everytime pun marah n cubit kaki. in fact penah pukul kaki dia pakai hanger. pukul tak kuat pun, tapi sambil tu ibu nanges dalam hati. rasa bersalah. tapi x nak pukul pun takut makin menjadi2..how eh??


i came to read in interesting article about being parent to a toddler. i summarize macam ini:

  1. toddlers misbehaved to show their expression. be it tantrum,



i harap apa yang i tulis ni takdelah menakutkan u all yang belum reach this state of parenting. other than the situations that put your nerve on like these, bila anak dah besar macam ni adalah menyeronokkan..u ada teman untuk borak2 when your husband balik keje lewat..you have friend to watch cartoon with, he start to respond to your story books, he can hugs you when you feel sad (and even kiss you)!! i paling suka tengok Rafique masa dia tengah tido..rasa sejuk je mata. terus lupa semua pern

"parenting world starts at the moment you find out that you are pregnant, but it will never stop until you die" - Prof. Dr. Nurdina Awanis ;P

6 comments:

Mrs Nageb said...

Deena, same with me...lelebih lagi rafique and mareesa sebaya kan..so, rasanya perkembangan diorang pu lebih sama.. :) btw, i pun mengalami masalah yang sama...saat sekarang ni lah yang terpaling menguji kesabaran we both..takmau keluar toilet lepas mandi, takmau pakai diaper, asyik nak duduk depan fridge, nak makan, minum sume nak sendiri tak nak kta tolong, and sume tuh kalau tak dapat akan mengamuk..marah..tarik rambut mama, tarik rantai mama...aduhai anak...and being me yg sgt stubborn, tp dgn anak, alahai sume pun tak sanggup..last week while mareesa kene kuarantin, bnyak yang i bljr and even pernah few times terasa marah yg amat and buat dunno katdia sekejap terus rasa sedih...camne kan..i pun gooling ere n there, but mostly said umur range mcm diorang ni memang hebat skit tantrum dia sbb tak boleh ckp betul lagi...begitu kah... :)

ryy.han said...

Yup..handling toddler sgt mcabar..geram2 marah la jugak..bdn penat balik kerja anak wt perangai..kdg rasa kesian kt anak kena marah since kecik2 dh ada adik..xpuas bmanja kot. stress keje ada plak rasa cm nk jd fulltime housewife, tp bil2,hutang2, sume pakai duit...

♥ ROS ♥ said...

wah sama kes dengan kak deena jgak.. suma kna ikut dia je.. tapi kkdg ros ade jgak jentik jari die n pukul kaki die.. masa tu mmg geram sgt... hahhah :)

♥ ROS ♥ said...

kak deena telah ditag. jom tengok blog ros untuk join giveaway mama mareessa :)

http://rizaros.blogspot.com/2012/04/jom-join-1st-ga-mymommashop.html

ღnFashyaღ said...

Sama.. Husna pun dah pandai lepuk ibu dan ayah dia kalau dia marah. Mane belajar ntah.. Hihi, kot2 ikut kite yang kadang2 suka melepuk jugak kalau tengak marah.

deena awanis said...

memang anak umur macam ni tgh "test" kita kot..tindakan kita skrg ni akan reflex perangai dorang masa akan datang. kalau tak marah skrg, maybe they will receive that as "x salah" buat mcm tu..kalau nak marah lelebih pun kesian. last2 ibu yg dilema..

fashya : itu definitely dia belajar ng kita kot..kalau kita pukul bila marah, dia pun faham bila marah kena pukul org kan..?? huhuhu...cemane lah nak jadi ibu mithali camni?? aigoooo...