long live!!!

Tuesday, January 17, 2012

cheap way to cloth diaper

mula2 nak ucap congrats kepada 2 orang kawan i yang bakal jadi mommy tak lama lagi..kak yati dan kak nilam..juga congrats to Hani yang baru jer jadi mommy to baby Isa..and unforgettable blogging friends yang dah beratur preggy for 2nd time..i belum lagi..bagi chance kawan2 dulu..hihi..


anyway, ini entry berkepam dalam draft..konon nak amek gambar yang menarik untuk menghiasi entry ni..tapi memanjang lupa..jadilah entry ni entry satu gambar di hari selasa.(?)




masa awal2 i mula mencari infos pasal berCD, cost untuk bermula adalah satu perkara yang agak menjadi isu..yer lah kan, sekeping CD lunatots yang i tahu masa tu around rm 50..paling murah jumpa pun autumnz yang harganya rm36/pc (masa takde sale)..ideally to start nak kena ada 20 pcs.dah RM1000. before delivery there's sooooo many things to buy kan..especially to first time mummy.tentulah RM1000 untuk dilaburkan ke diapers saje, bukan lah duit yang sikit.


tapi by time, i tengok semakin banyak CD mampu dibeli berada di pasaran..macam2 brand ada..coolababy, qq baby, babyland and so many more..u all just taip jer "cloth diaper murah" kat google tu..ramai reseller cloth diapers sekarang ni generous enough dalam usaha mereka menarik minat lebih ramai hot mommies untuk berlampin kain dengan introduce various type of starter pack..=) biasanya dorang campur2 brands..so, mommies boleh cuba various brand untuk tengok sesuai ke tak dengan baby masing2..


jadi, hari ni i rasa cost adalah bukan satu isu yang relevan lagi untuk bermula pakaikan cloth diapers to your baby..ada sesetengah starter pack yang mula dengan harga as low as rm100 for 5 pieces of cloth diapers!!!murahhhh sangat2 lahh..


ada juga yang questioned durability of these affordable cloth diapers..


actually its just the matter of brand and design..and usually yang murah2 ni made in China..alaaa..sama lah jugak dengan barang2 lain yang u all beli tu..baju, seluar pun ada murah mahal kan..tapi tak bermakna baju RM2000 tahan lasak sampai boleh pakai 20 tahun.dan baju murah rm10 hanya boleh pakai sekali jer..ye takk??? its the matter of penjagaan juga yer kawan2..


i ada guna 4 brands of affordable cloth diapers ni..affordable here means yang harganya kurang rm30/pc..babyland, coolababy, happy flute and autumnz..i include autumnz sebab sekarang u can get autumnz at rm27 per pc masa ada baby fair..or might be less.itu harga masa i beli 15 bulan yang lepas..setelah digunakan for almost 16 months, kesemua mereka masih boleh berfungsi dengan baik..masih mampu menampung poo n pee rafique..=)

kalau ikut dari segi kegemaran, i paling suka happy flute..brand ni paling murah among all yang i cakap tadi..i bought from Kak Zah.. dari segi cutting yang agak trim, happy flute and babyland are very satisfying for me..provided it is button type..babyland velcro i dah selamat dah..nak hantar repair boleh jer..tapi i malas..hihi..1 pc coolababy yang i dapat from a contest tu tak berapa cemerlang sangat..the laminating layer dah "berkedut"..i tak tahu lah sebab penjagaan i ke ape, tapi brand lain ok je..satu tu jer jadi camtu..for autumnz, i paling suka dia punye inserts..sangat tebal..tapi autumnz ni cutting dia besar sket..tak sesuailah untuk newborn..after 3 months baru ok kot..unless baby korang besar..

tu jer lah i boleh review..brand lain tak pernah guna..jadi, no comment..


by the way, semua affordable cloth diaper yang i guna ni jenis pocket..sekarang dah ada hybrid diaper or some may call AI2, yang affordable..Weegro namanya..boleh laa kawan2 cuba dah bagi review kat i pulak yer..=)


jadi, nak berCD tak perlukan modal yang besar lagi dah..calculation i kat sini ni pun dah tak berapa nak relevan lagi..because the amount that you can save by cloth diapering is way greater than that!! cuma kalau dah addicted dengan corak2 comel cloth diapers tu, tak dapek lah den nak nolong...hikhikhik..tapi sejujur hati i yang sudah get addicted ni pun, i ngan hubby dah kira average spent on diapering rafique for these 16 months is rm40/month ONLY!!!

ok lah..boring lah entry takde gambar..
bye.


6 comments:

MyRule said...

I sekarang ader prob ngan CD..dah buat stri washing semua tu..still bocor lagi. Ammar pakai sejam dua bocor. Dulu x. I pakai coolababy. Tak tau la kalau ammar tu lasak sgt. Rafique pakai bocor x?

NURUL JAMIAN said...

raina tak penah lg cuba cd teringin nak cuba tp mama dia malas hik hik hik :)

♥ ROS ♥ said...

Wah tringin lah untuk 2nd baby nnt :) hihihi.. Tq kak 4 info..

deena awanis said...

mar : u strip wash cemane??cuba wash banyak2 kali pakai air jer..or size setting dia tak betul??rafique ada gak time2 yg bocor..sbb nya susah benar nak pakaikan CD skrg..dia x nak baring..pakai CD sambil berdiri..tu yg insert dia gerak2 tu agaknya..

nurul : cuballaaaaaaaaa..hihi

ros : nnt 2nd baby cuba yer..best tau CDing ni..=)

MyRule said...

Deena.. strip guna cuka... air panas pun pernah.. Size guna M for 10kg. Pernah try setting button yang last sekali (paling besar) longgar skit la plak. Any idea?

Legally Pink said...

Deena,
I baru saja mula brCD untuk my son, so far so good, suka :) I ikut advice yang banyak CDing mommies bagi plus dlm FB group MCDP punya advice that for starters, try affordable CDs dulu (mcm u pun ckp kan :). So i bought about 24 pcs sebelum mula and belian tu tak cecah RM500 pun, sangat good deal/bargain sbb CD yang affordable. Harap I boleh beli yang brand yang lebih bagus later on :) Betul kata you, berCD tak perlu modal yang besar sangat sekarang ini :)