long live!!!

Friday, December 30, 2011

tutorial check box

i got a request to do tutorial for checkbox..kak ida sudah berkenan ngan check box kat left side bar ey?? honestly, i tak ingat mana i cilok itu coding.i buat sendiri, memang tak laaa...but i will try to explain in the simplest way supaya rakan2 yang rabun IT (bukan buta IT ok, cuma tak berapa nak celik jerr) macam i boleh buat jugak..

here we go..


1- tengok hujung atas kanan blog korang, tekan "design"

2- go to "add a gadget"

3 - pilih "HTML/Java script"

4 - kat box tu paste coding kat bawah ni :



CD for Rafique" checked />CD for Rafique
netbook" checked />netbook
Pulau Tioman" checked />Pulau Tioman
Universal Studio S'pore" disabled />Universal Studio S'pore
prepare phD proposal" disabled />prepare phD proposal


5- kat words yang i highlight warna merah tu, tukar lah dengan korang punyer wishlist or whatever yang korang nak tulis tu..

6- untuk wishlist yang belum tercapai, sila guna words disabled di bahagian yang dihighlight dengan warna hijau..

7- bila wishlist/mission completed tukar disabled kepada checked..so that the checkbox akan bertanda.

8 - dah settle, tekan lah save n letak lah kat mana tempat strategic pilihan hati korang..


sekian..itu saje..harap tutorial ni dapat membantu lah.. i tak reti nak wat lagi canggih ada tanda pangkah ke hape..itu aje yang mampu..hihi..

one more thing, kalau korang punye list tu panjang, copy n paste jer lah coding tu secukupnya..


harap boleh faham tutorial i ni yer kawan2..
sendiri pun tak berapa nak pandai coding2 ni, konon nak ngajar orang..hihi
kalau tak berjaya, cuba jengah sini..atau sini..
good luck!!

4 comments:

Ryehanna said...

Xnmpk pun tulisan merah tu? tp phm2 sendiri jela hehehe...

berkenan gak checkbox ni tapi xde masa nk godek2 blog lg. thanks for sharing!

ida_F said...

thank u deena. hehe. sonok-sonok!!

Ryehanna said...

dah try tp apsal xberjaya... huhu

deena awanis said...

ana : ayyookkk..x berjaya ek..ape kata usha link yang deena bagi tu..might be more helpful than my own tutorial..hihi