long live!!!

Thursday, December 22, 2011

10 amalan yang merosakkan otak

1. Tidak mengambil sarapan pagi
Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.


2. Terlebih makan
Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.


3. Perokok
Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit ‘Alzheimer’.


4. Penggunaan gula yang berlebihan
Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.


5. Pencemaran udara
Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia. Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.


6. Terlebih tidur
Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.


tahukah anda 6-7 hours daily night sleep will keep your life longer..studies shown that those who sleep more than 7 hours daily adalah lebih cepat mati..huhu..no offense.read here..or google for more infos.;-)


7. Menutup muka ketika tidur
Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.


8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat

Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.


maknanya, bila tak sehat, kita kena rehat.jangan buat ape2 selain berehat supaya otak dapat fully recover. maknanya kalau kita tak sihat, tapi boss tak bagi MC, then in future kalau kita ada masalah otak boleh lah sue company pasal tak bagi kita MC kannnn?????? *idea untuk dapat duit banyak dengan jalan mudah.tinggg!!!*


9. Kurang berimiginasi

Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.


i certainly not worried about this. sebab imaginasi i memang tinggi. imaginasi nak buat rumah, decorate rumah..imaginasi nak beli kete baru..imaginasi nak shopping bla..bla..bla... its never ending!!


10. Jarang berfikir
Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.


ini lagi tak risau..setiap hari kena pikir 4 kali untuk makan ape..what to take for breakfast, lunch, tea, dinner?? tak masuk lagi pikir nak pakai baju ape, nak pakai tudung ape, baju keje perlu iron atau takkk???



ok, bye..


source : nizarazu.com



3 comments:

nanonano said...

sakit otak baca semua fakta neh, kahkah,, sbb byk yg berkaitan yg susah nk elak ni,huhu
tp mintak dijauhkan la dr sebarang kemudaratan :)

Mrs Nageb said...

wow...gud info...best2..sebab banyak yang i ikut..hihihi

MrS. F!zA said...

hihihi stkt ni semua ada..plg byk byk adalah berfikir..mcm deena kata tu..semua tu msti nakkena fkir hari2..ekeke