long live!!!

Wednesday, October 19, 2011

susu oh susu!!

my breastfeeding journey with Rafique adalah sangat mencabar..mencabar akal dan minda yang tak berapa nak kuat ini..bermula dengan TERPAKSA bagi Rafique FM when he was few days old when he got nipple confused dan i pulak memang takde stok langsung masa tu..few days old kot..mana laa start kumpul stok lagi (my bad) memandangkan Rafique asyek mengempeng jer before that..


dan solution nya pada masa tu ialah Similac!!



then, masa he was 4 months old camtu, he started to refuse frozen EBM..so, i need to work harder to supply enough fresh milk daily when he was at his babysitter's house..masa tu macam2 i cuba untuk increase milk production..tapi nampaknya hasil tak berapa memberangsangkan..kalau naik pun, tak sampai 1oz pun..mungkin tak jumpa lagi milk booster yang sesuai kot..tinggal tak amek set Breastfeeding Shaklee tu jer sebab i risau since ramai yang bagi testimoni pada awal2nya milk production akan reduced masa badan nak menyesuaikan diri dengan supplement tu..so, being me yang tak banyak stok dan anak yang tak nak minum frozen EBM, i tak berani to take the risk..


recently, i got mastitis pulak..nasib baik lagi laa tak progress to breast abcess..it was my bad sebab tak betul2 empty the breast..pumping short duration, escape morning session for 1 week masa ada training ari tu..ALL WAS MY BAD!!!


dan sekarang, milk production menurun lagi!!dan Rafique pulak demand lebih banyak dari biasa...sobs..dan stok frozen EBM yang 2 botol 2 oz pada 2 minggu lepas, telah licin pada hari ini..EBM STOCK PADA HARI INI IS ZERO!!


option yang i ada sekarang ialah :
  • cari milk mummy for Rafique..>> in which i dont think hubby setuju & sungguh banyak perkara yang perlu dipertimbangkan tentang isu ini..coz its not only about now, but future..
  • fresh milk >> yes FRESH MILK yang diperah daily dari lembu adalah lebih baik dari formula milk..yet mana laa i nak dapat supply daily fresh milk tu agaknya??
  • formula milk >> my BS dah TERPAKSA bagi Rafique semalam susu Dutch Lady kepunyaan budak yang lagi sorang my BS jaga tu and turns out Rafique SEMBUR susu tu!!


MY HEAD WILL EXPLODE ANYTIME SOON THINKING OF THIS!!


jadi solution yang i ada buat masa sekarang adalah mencari susu yang sesuai untuk top up kepada EBM supply yang i bagi..harapnya FM untuk top up tu sementara waktu jer laa..mungkin sehingga milk production i dapat dipertingkatkan balik..


apa pun syukur sangat pada usia mendekati 1 tahun 1 bulan, i masih mampu breastfeed Rafique..tak sangka jugak i akan mampu sebenarnya..sebab i ni kurang tabah sebenarnya bila ada dugaan2 ni..kuat jugak aku ni rupanye..;-D


jadi, mari suggest kat saya brand susu yang sesuai diberi kat budak molat saya itu..ramai yang cakap bila baby dah lebih 1 tahun dan makin pandai memilih..that is why Rafique sembur bila BS bagi susu Dutch Lady kat dia semalam tu kot..rasa mungkin tak sama dengan EBM..ada ke susu yang lebih kurang rasa dengan susu ibu??


dan mungkin korang ada cadangan cemane lagi cara untuk i boost milk production..
kalau sudi, doakan laa supaya i tak perlu top up FM untuk Rafique lama2 yer..sedih laa..sobs..



14 comments:

Ryehana said...

Hahaha... I've been there! Pening kepala hotak memikir nak bagi susu ape.. :P

Try la susu murah dan mahal. Ana try Anmum, Frisolac, S26 and Lactogen. Lastnye stick ngan Lactogen jer. murah pun murah. mueheheheh..

Ada org suggest Pediasure yg rasenya kurang hanyir mcm susu FM lain tp tak terbeli cos mahal gile.. lagi lak time tu dok try satu2 jenis susu.. jenuh nk beli sume.. :p

Bibi Yusof said...

deena,

struggle kan nak bfeed babies.. hope deena leh continue to the max..
anyway, freshmilk you dah boleh bg yg cam dutch lady tu, yg 123 tu.. dh ade siap2 dlm kotak kecik2 cam kotak milo.. my friend start giving freshmilk dutch lady 123 tu since anak die 1yr plus gitu..

anyway, i also started fm dah.. i use dutch lady ( 6 - 18 months).. according one of the paed, susu formula, mahal atau murah same aje.. yg mahal tu just gimix je.. it just another paed opinion, so up to you la..

milk mommy for me, cam many issues to consider... kene pikir btol2..

Ainul said...

deena taknak try shaklee ke? so far ramai yg ok.kalau FM selalu dgr org guna S26,enfagrow,anmum.ainul dl pun penah stok takde lgsg.pump kuar setitik 2 je.mengadu kt sorang kakak kt KIM.dia suruh tgk balik apa yg kita makan.takut benda tu buat susu kurang.mcm dulu ainul suka mkn timun, kobis.tu blh bt susu kurang.benda2 sejuk la.pastu ainul beli manual pump.Alhamdulillah susu makin ok lps tu.

Ainul said...

deena taknak try shaklee ke? so far ramai yg ok.kalau FM selalu dgr org guna S26,enfagrow,anmum.ainul dl pun penah stok takde lgsg.pump kuar setitik 2 je.mengadu kt sorang kakak kt KIM.dia suruh tgk balik apa yg kita makan.takut benda tu buat susu kurang.mcm dulu ainul suka mkn timun, kobis.tu blh bt susu kurang.benda2 sejuk la.pastu ainul beli manual pump.Alhamdulillah susu makin ok lps tu.

aziyana said...

yana baru je post entry pasal husna xnk botol kan, alih2 smlm teacher cakap dei dh minum guna btol dan habis semua bekalan yg dibawa..skrg mmg lebihan stock ade 1 jer..arini mmg usaha mengepam..
deena, im confuse la kenapa fresh milk lg elok dr fm..fm kan ade banyak vit which is very good untuk perkembangan bayi yang lebih dr 1 thn coz bayi lebih setahun memrlukan sumber zink yg tinggi untuk perkembangan otak
cuba try anmum dulu coz anmum kan no sugar added

izzahazfar said...

dear deena ibu yang kuat,

tulah bila jadi mcm ni semua ibu kalut sikitkan :) - takpe yang penting ibu kena korban sikit..banyak cara boleh increase milk janji ibu mahu berusaha - sebab akak sendiri pernah hampir 2 bulan pump hari ini untuk esok,dan dari 0 akak leh buat stok balik lepas do something,n banyak juga cara..sampai jumpa satu benda yg betul2 bantu akak.

untuk anak selepas setahun, selain makan deena boleh bagi fresh milk -akak buat camtu kat akmal masa akak preggy...b ur know what,masa akak kekurangan susu,akak berdoa utk preggy dan alhamdulillah akak preggy dan skrg bagi susu untuk 2 anak..syukur..

oh ibu hebat!,jangan mengalah - jangan culas mengepam, dan jgn stress!heheheh

salam sayang,
kak izzah

Puan Jiha said...

huhu dina.....continue pump ye..jiha pon susu skang ni drop naik drop

all the best dina

MyRule said...

Since pregnant ni, susu i memang kurang..and masa my ammar genap setahun, officially la dia minum FM..huhuuh. Tu pun 2 bulan dia bergantung ngan ebm jek.

Untuk FM plak, i mintak sample kat website, kat shopping2. so dapat banyak sample..so , try tu dulu..mana ok baru i beli pack paling kecik...

Apa2 pun terus la mengepam.. i tunggu baby lahir untuk terus bagi EBM balik kat Ammar..:P

deena awanis said...

thanks all for the support..i harap this FM ni akan pakai utk sementara waktu je..will keep on pumping n direct feeding rafique..insyaallah..

Mrs Nageb said...

Deena,

Kisah kita lebih kurang same...dan for me..setelah struggle almost 1 year..akhirnya i mengalah..my bad..tapi sangat bersebab...nanti i share :)

So,in my case,nursery pernah try bg fm sorang baby lain,and mareesa pun refuse..so masa memula nak introduce fm kat mareesa,i tawakal je try anmum,itupun sbb ikut ofismate punya cdgn..alhamdulillah mareesa ok dengan susu tu masa kat nursery,tapi kat rumah dia takmo...huhuhu..good luck dear...we always want the best kan..huhuhu

~izan~ said...

alahai sedih plak akak baca..setahu akak,kwn2 yg bf baby2 diorg ni ada jugak bg petua mkn lobak putih utk byknya susu..

akak tak tahu la plak byk2 sbb anak2 akak pun minum FM..tu pun mcm2 try utk serasikan..

mummy raisha said...

same with me here :( ... down sgt memule dlu bile terpakse bg fm..pastu da ok tp now mcm terpakse balik.. pump dpt 1-2oz je, so mmg takde choice terpakse sgt2..sy bg lactogen je dlu sbb murah! & set dlm mind nk pump kumpul stock byk2 pastu susu murah tu boleh buang takde la rugi sgt..

Mama Marcello said...

Mama deena...
hummmphhh...mmg skt kpale kn pikir..tp cam i ni, so far alhamdulillah susu cukup..cukup sbb aqeef xkuat sgt minom..smp skrg
ni peti dah penuh, peti pengasuh pon penuh...hummm xkan nk buang kan, pnt tu pumping hari2..klo u dok dekat2 i bg je skit kat u hehe..nnt leh la rafique jd anak susuan i...kihkih

neway, mama deena jgn cpt pts asa kay..cayok2!!

Anonymous said...

salam dina,

silent reader. tapi nk kasi opinion gak:

kalo kita dh nekad nk kasi BM teruskan. jgn sikit pun kasi FM. lgipun si molat tu dah boleh makan, so top-up apa2 sumber protein dari makanan contohnya ayam/daging/bilis/sayur2 hijau/etc sbg ganti BM yg kurang tu.

time baby u kat nurseri, pesan kat diorang kasi baby awak mkn solid food lebih kerap dr biasa utk elakkan dia rasa lapar. contohnya if sebelum ni makan 3 kali, apa kata tambahkan jd 4 kali.

waktu malam dina kerap kasi direct feeding utk stimulate balik susu yang kurang waktu siang. insya allah berjaya. saya dah cuba dan berhasil. yg penting doa banyak2 pada Allah.