long live!!!

Monday, July 11, 2011

Rafique drink Friso..=( & backflow..

first time kena backflow semalam..tengah syok pumping (sambil berangan) tetibe perasan susu dalam tubing!!tengok kat shield pulak.haiyyaa!!!penuh berkumpul!!seb baik otak bagi signal untuk tangan cepat2 tutup switch..rasanya tak sempat lagi kot susu masuk dalam pump..rasanya la..masa pam petang semalam pun ok jer..tapi masa berlaku tu neves gak r..lepas kejadian tu, marmet jer la..seb baik rezeki macam biasa jer..tak kurang dan tak lebih pun..ataupun sebab lenguh marmet maka cepat jer berhenti..huhuhu..


bila google2 sket tadi, jumpa mende alah ni..

Backflow Prevention Filter untuk Spectra.
cara pasang dia macam kat dalam bulatan pink gambar kat atas tu..
zoom in sket, rupa dia macam kat bawah ni..


harga dia around RM13 per pair..


kena gi beli cepat laa ni..seb baik murah jer..karang kalau jadik backflow lagi, satu hal pulak nak kena gi hantar servis..ermm..ke every bape bulan kena gi hantar servis sebenarnya??i've been using my breastpump since January lagi ni..try gak google apa punca backflow..tapi takde pulak jumpa..hurmm..



one more thing, last Thursday campur susu Rafique..sebab tak cukup..kat umah abah mana ada stock..kalau kat kl takpe lah..ada gak stock yang ciput tu..sedih gak sebenarnya time nak beli tu..tapi redha jer laa hari Khamis tu jer..Kak Noor (bs temporary Rafique sementara kat Kelantan) cakap dia sempat bancuh 3 kali gak susu tu..sebab Rafique asyek menanges..tak biasa ngan babysitter baru kan..hurmmm...sila redha yer puan dina..


anyhow, syukur gak Rafique nak minum..tak kan nak biar dia melalak 3-4 jam and berlapar kan?? poo poo pun macam biasa jugak..semalam, hari ni and esok insyaallah cukup susu..tak mo campur, tak mo campur, takmo campur!!! pasni nak gi derma jer laa Friso tuh..sempat guna 12 scoop jer dari pack yang 450gram tu..itu jer pack yang paling kecik..takpun jual murah2..mahal giler babs susu Friso tuh..seb baik Rafique minum susu FREE!!=D


enough for now..
daaaaaaaaaaaa...

12 comments:

juelee said...

hehe me masa mula2 beli pam terus beli filter nie nak share kat belog tapi asyik lupe je.. hahahhaha

mmg sangat membantu la sbb kekadang bila basuh tiub tu tak kering betol..

wardah @ fie shah said...

dulu2 kita pakai pun mcm ni gak jadinya. tak tau pun ada benda itu, takpe next baby dah tahu kena beli awal. hehe

Ryehanna said...

razin minum friso gak utk susu topup2..tp tin kecik sesgt. ade je lg.. yg tin besar bapak dia beli Lactogen..setakat dia nk minum FM ni, xde lg bg lactogen (dulu kan xmo) so ingt nk derma je...

derma kat JKM tmpt kakak kerja.. ade baby2 yg xcukup susu kt situ (mak diorg mmg xmo bg susu ibu cos baby nk bg kat JKM kan..)

better dr buang.

Mrs Nageb said...

Deena..

Backflow tak pernah jadi kat swing ke?kalau i bnyak kali gak jadi..tetapi bila dgr bunyi lain mcm je,i dah standby nak off..huhuhu..

Takpela,kalau tepaksa top up dh cenggitu keadaannya..semoga lepas ni rezeki susu rafique melimpah ruah..huhuhuhu

deena awanis said...

jue : i tak pernah tahu pun..ni first time jumpa..atau mungkin gak nampak tapi tak amek kesah sebab tak penah kena..hihi

ana : memang nak kasik je kot sesape pas ni..takpun peram wat standby kot in future ada kes cenggini lagi..huhu..nak kena balik tengok dia punye expired date dulu r tapi..kang peram, tak sedar pulak sampai expired..=D

kak ila : swing tak pernah pulak..spectra pun ni first time..

aminn..harap camtu la..

MyRule said...

Dear.. filter tu untuk melambatkan je tau. Tapi still boleh masuk gak susu. Kalau pakai double pumping kena better beli 2 set.. :p

deena awanis said...

myrule : oo..camtu..i ada baca, kena tukar filter tu bila ada nyala ape ntah..hihi..tak paham sangat sebab tak tengok lagi mende tu cam mane..

Fiez Kejora said...

sy pun gune Spectra3 gak.mse beli aritu dh mmg dpt filter ni..free gift..tp xgune pun lg filter tu.,..so far gune xde backflow lg..sbnrnyer xbpe nk explore lg care pasang filter tu camner..hihihi

Anonymous said...

Its such as you learn my thoughts! You appear to understand a lot about this, like you wrote the e-book in it or something.
I believe that you just could do with some percent to pressure the message home a little bit, however other than that, that is great blog.
A great read. I will certainly be back.

Review my site ... pole pruners

Anonymous said...

Hi there are using Wordpress for your site platform?
I'm new to the blog world but I'm trying to get started and
create my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog?
Any help would be greatly appreciated!

Feel free to surf to my site - swiss ball workout

Anonymous said...

This is a topic which is near to my heart..

. Many thanks! Where are your contact details though?

Also visit my web-site garbage disposal maintenance

Anonymous said...

Way cool! Some very valid points! I appreciate you
penning this post and the rest of the site is
also really good.

Here is my web blog alpha heart rate watch