long live!!!

Friday, June 17, 2011

currently...

selamat pagi hari jumaat yang mulia..

tapi hari ni datang keje dengan hati tak mulia sebab rasa macam malas giler nak gi keje..rasa macam bestnya kalau hari ni hari Sabtu..rasa macam tak sabar nak berholi-holiday ke Penang..

semalam i masak bubur untuk Rafique hangit..hihihi..sebabnya masa i masakkan bubur tu, dia dok main lagi n xde gaya nak tido langsung..i baru jer letak periuk bubur atas dapur, dia dah start gosok2 mata..pastu nak ngempeng ngan ibu dia, mata pejam siap berdengkur dah pun, bila i tarik jer, dia NGAP balik..hadoiii laa anak oii..ibu ni kalau takde keje lain takpe laa jugak..ini dalam otak ni berderet2 tugasan yang nak kena buat..

sekarang ni memang susah nak buat keje time Rafique ada..sebab dia kan dah laju merangkak..pantang i gi dapur, dia pun sebok nak gi dapur menolong ibu dia ni hah..kalaupun ayah dia ada temankan dia main, tetap nak ada ibu gak..kalau tak nampak i, mula laa dia merengek..dia nak suh i duduk sekali ngan dia main..kalaupun tak main ngan dia sekalipun, tetao nak suh i duduk tercongok kat depan dia gakk..wooo manja terlebey sudah..

kalau weekend takpe laa gak kan, ada banyak masa nak kemas umah, sapu sampah, basuh n sterile bottle & pumping gear etc etc etc..nak masak bubur untuk Rafique lagi..ini baru gaya2 i yang sorang anak, wondering cemane laa orang yang anak 2-3 orang umur dekat2 tu ey??macam tak mampu jer i nak handle..ini pun cukup bersyukur dapat hubby yang considerate, rajin menolong sapu sampah, mop lantai, bilaskan CD, kadang2 tolong jemur kain jugak..thanks hubby!!

kalaulaa masa 24 jam sehari boleh jadi 30 jam pun, dengan gaya Rafique camtu memang tak cukup gak rasanya nak siapkan keje..currently, balik keje 4.30 petang terus laju2 balik sapu sampah n basuh periuk n mixer yang guna masak bubur Rafique, mandi, solat asar baru pergi amek my little pilot tu..lepas amek dia kena laa layan dia sampai dia tido around 9 o'clock camtu..yang masalahnye kalau hari yang dia nak ngempeng secara hebat..dah kul 11 pun tak mahu lepas gak lagi, memang seksa nak nyiapkan keje umah sumer..kena laa bangun kul 1-2 pagi buat keje sumer..tu pun kadang2, dia sedar gak bila i bangun..

ini yang buat i kembali befikir, cemane gaya laa agaknya bila i dah sambung study balik nanti??mana nak buat esaimen, mana nak kemas rumah, layan si kenit ni lagi??Sian hubbyku yang tak terlayan itu..masak dah jarang2 giler sekarang ni..eh, bukan i x nak masak tau..hubby yang nak diet, x nak dinner...n maybe gak hubby kesian tengok wife dia yang terkejar sana sini menyiapkan itu ini lepas balik keje..korang yang masak tiap2 hari tu mesti lagi penat kan??i ni komplen jer lebih...hihihi

kadang2 ada gak rasa bersalah kat hubby..dah laa i ni tak masak untuk dia weekdays, goreng nugget or chicken wing ayamas jer pun 2-3 ketul 1 malam..weekend we all balik rumah MIL (almost every weekend) memang sah2 i tak masak..bukan i tak nak tolong tau, MIL i memang memanjangnya cakap "xde apa nak buat, sume dah siap" kalau i tanya nak tolong buat ape?baju keje hubby pun tak yah iron..hubby i gi koje pakai t-shirt ajer..jadi ape jer laa yang i buat untuk hubby?? #tolong jagakan anak dia jer laa..=)

conclusion dari cerita di atas, i'm not ready untuk bagi Rafique adik yet..dan saya rasa sangat kagum dengan orang yang anak umur rapat2, bekerja, xde bibik lagi..waa tabik spring sama lu la!!


bila rasa penat, dapat jer cium budak gebus ni, terus hilang sume penat tu..=)


sekian..

daaaaaaaaaaaaaa...







8 comments:

juelee said...

mmg tak sanggup nak ada anak dlam masa trdekat.. super penattt wooo, bk bekejaran nak masak.. huhu hubby jenis tak suke mkn luar..
dah la rayyan skang cam rafique la, takleh jauh langsung... dengar la jeritan die.. so kene tunggu ayah die bk bru leh turun dapor.. huhu
penattt!!!

izzahazfar said...

ngempeng :) - leh kawan ngan irdina..hahahha

ellisya said...

perkara ni la yg bermain2 kat kepala bila baby2 dh jengah dunia nnt..
hrp2 diri ni kuat la nk jaga twin ni..jgn mama dia yg tumbang dah ler..hehe..tp bagus gak la utk diet secara sihat kan..coz penat..msti berat badan turun dgn lajunye..kan..hehe

Anonymous said...

aah sama... asik nak ngempeng je.. rasa nak lempang pun ada (main2 je hehe)... i sll cuba positive kan minda dgn berkata baby suka ngempeng sbb nak 'tlg' stimulate kasi susu byk... hahaha... super duper penat..

deena awanis said...

jue : rafique ni, ada ayah depan mata pun, dia nak ibu dok depan mata gak..tu yang susah tuh..

kak izzah : sangat boleh..

ellisya : penat, tapi menggembirakan..=)paling syahdu kalau tengok time dia tengah tido..hilang sume perasaan geram kat dia..

anon : yup..take it positive..supaya susu sentiasa ada supply..and baby sayang kita sampai bila2..=)

Farhana Basri said...

dulu mak selalu ckp, bila la kakak nak besar, then boleh tlg mak kemas, masak semua. xpe kak, u can do it! mesti ada rezeki utk anak2. do the best! :)

Mrs Nageb said...

Same,i pun selalu ras abersalah sbb jaaaaaaarang memasak sebab terlalu us siapkan itu dan ii,sambil mareesa nak berkepit ajer..huhuhuhuhuuuhu,you deena untung la sebab balik awal.......

aziyana said...

kite mcm same je deena..
husna tu asyik nk berkepit ajo..xnmpk depan mata maknye ni xsah..huhuhu..tido plk asyik mengmepeng jer, lame lak tu..kalau tertido mmg xdenya nk bgn2 balik..hahahaha..
dan masak utk suami pun jarang2..kadang2 rase bersalah tp nk wt cmno masa xde