long live!!!

Thursday, May 19, 2011

begini perancangannya...

berikutan dari jumpa my supervisor last wednesday, selepas mendapat beberapa petikan ayat sinis from my beloved Dr.Kool, i sedar diri bahawa setelah hampir 3 years graduated for my degree, after 3 years disuruh produce journal paper oleh beliau, jurnal paper itu x jugak muncul2..hihihi..jadi langkah pertama yang perlu diambil ke arah phD yang mantoppss adalah menghasilkan jurnal paper tersebut sebagai langkah mencambahkan idea for my phD proposal...which meanssss...

A LOTTTTTT OF READING NEED TO BE MADE!!!

SILA JANGAN MALAS NURDINA AWANIS!!!

U HAVE 2 WEEKS TO PREPARE IT!!

JANGAN BIKIN MALU FAMILY HOKKAAAYYYY!!!



KALAU i lama tak hupdate blog pasni, i tengah baca jurnals (laahh sangattt) tu maknanya...
=) =) =) =)



meh i citer sket my current planning for my phD ni..sekarang ni i adalah kena bond dengan company sebab i amek scholar for my Master..bonding selama 2 tahun setengah (yuran master dulu RM 18k) ini akan habes pada February 2013..dan i pulak adalah sangat teringin nak pergi negara orang for phD ni..tambah pulak mendapat sokongan padu my supervisor serta hubby, makin menjadi2 laa semangat berkobar2 ni..my supervisor suggest me to join MAHEVA program which is lebih kurang macam twinning program..tapi my phD will be from UPM..cuma i akan buat attachment in one of the university in EU countries yang i pilih nanti for up to 18 months..for research purpose laa..


kenapa pilih this program??

nape x amek terus phD from that university???


faktor utama ialah kos..untuk MAHEVA ni, i just need to pay tuition fees for UPM which mungkin akan cari scholarship jugak for this..i pergi over the seas tu just for research purpose which i dont need to pay any fee plus the program will give me monthly allowance of 1800 euro per month..

faktor kedua ialah, sebab i dont want to delay my phD enrollment..as i said before i bonded dengan company skrg for another one and half year..which mean kalau i nak further overseas i need to wait for another 2 years (bonding + 6 months tender), around August 2013 baru i boleh start..but now, with my current planning i dah kena start expand idea about my research, prepare proposal and insyaallah paling awal September 2011 or latest by January 2012 i dah boleh enroll in phD program kat UPM with part-time status..dan ketika itu mungkin jadi meroyan kejap sbb banyak sangat jawatan >> isteri, ibu, pekerja & pelajar!!!AT THE SAME TIME!! boleh kerrr tuuuu??

faktor ketiga pulak sebab my supervisor laa..i dah biasa work with him since my degree..he's the best!!never regret to work with him..sangat mudah untuk discuss and he can tolerate well with his student..1 dalam seribu kot nak cari supervisor camni..hihihi..karang i pegi study obersea, i x paham mat salleh tu sumer cakap laju2, campur lagi i yang terlebih fluent to speak in english, lagi lahhh haru..research ke mane, i ke mane..hihihihi

cukup kot 3 reason ek..



back to my study plan..kalau i enroll January 2012, nak tunggu i abes bonding n resignation tender pada August 2013 tu, i dah pun selamat lalui 3 semester kat UPM (insyaallah)..by the time, 3 papers yang wajib amek dah settle..proposal dah mantap laa kottt masa tuuu..so lepas tu boleh laa terus pergi overseas tu (kalau ada rezeki) for 12 to 18months for the research purpose...haaaa..gitu laa perancangannya..kita hanya merancang, Allah jugak yang tentukan...kalau i berjaya stick to this plan, maka i akan berjaya save selama 1 tahun setengah..penting planning ni..nanti kalau sampai umur 30 pun dok belajar lagik, bila masa nak kasik adik pulak kat Rafique..rite??

jadi, meh aminkan ramai2 untuk i..AMIIIINNNNNNN...






MY INSPIRATION..LOVE U BABY!!

nak gak letak gambar rafique walaupun xde kaitan ngan entry..hihi

8 comments:

HANI IZWAN said...

go go deena!

good luck for the preparation to your phd hunting.

ally said...

amin..muda-mudahan segala perancangan akan menjadi..mmg byk jawatan nak dipegang..tp we are superwoman kan..hehe..*oh..tlg peluk cium utk rafique..gerammm sgt tgk dia senyum2..*

My Azie said...

excellent white!!!

Ryehanna said...

rajinnya dinaaaaaaaa... jeles! if only i have ur semangat utk belajo tu.. if only la...

ape2 pn good luck k! selamat menjadi DR Nurdina Awanis. (br tau nama penuh) ekekekeke...

Ibu Ilyanie(s) said...

planning yg details, good! chaiyok momma!!

Mrs Nageb said...

Amin :) jeles dengan u dear` takpe...selagi boleh tuntutlah ilmu ya :) good luck..

deena awanis said...

thanks everyone for the prayers..=)

ana : lambat lagi baru ley dapat title tu..huhuhu..

ally : nak tolong peluk cium rafique bape banyak ni??hihi

Peri PiA said...

u can do it :)