long live!!!

Tuesday, April 19, 2011

perut besar??perut bulat??berat perut??

haipppp!!ape nih pagi2 cerita pasal perut ni???
sensitif tauuuuuu!!! ;-p


i sebenarnya perasan yang kat analysis keyword (nuffnang) i tu, macam kerap jer ada orang cari "perut", "perut besar", "perut bulat", "berat perut" dan keywords lain yang sewaktu dengannya..jadi, i assume mereka2 tu sumer adalah mummy-to-be yang ada beberapa persoalan about perut mereka yang semakin memberat tu kot..jadi, today i'll try as much as possible menjawab soalan2 cliche dalam otak para mummy-to-be..perkara2 yang i pernah pikir masa awal2 preggy dulu, u all yang tengah preggy sekarang sedang berfikir dan jugak yang bakal menjadi preggy dan bakal mencari jawapan kepada persoalan2 ini..

for yang pernah preggy, mungkin boleh join i menokok nambah jawapan untuk panduan adik2 & kakak2 di masa hadapan...like what Hanis Zalikha said >> Every Female Belongs to A Sisterhood..

stay tuned hokkaayyy...

1) apa rasa bila perut besar??larat ke nak bawak perut tu 24/7 nanti??

honestly berat badan i masa preggy 9 months adalah 12kg (lebih sket dari berat seguni beras) bertambah compared to sebelum preggy...perut bolat ajo ke depan..tapi xde laa sampai x laa perasaan dia macam bawak seguni beras kat perut tu..buktinya, i sehari sebelum deliver, i masih mampu pegi "ukur keluasan" Pavillion..;-) walaupun berat u all naik sampai 20kg sekalipun, xde makna u all akan tersungkur ke depan sebab perut berat okkk..


2) berapa lama morning sickness?? macam mana nak hilangkan??

this could be vary..kalau naseb baik like my dear friend Ajlaa - she did'nt got any morning sickness..rite babe?? kalau naseb baik macam i, orang lain preggy naik berat berpuluh kilo, i turun 6kg sampai ke 38kg masa 1st trimester..pagi-petang-siang-malam sickness..kalau naseb lagi baik, hubby u all yang dapat all the morning sickness symptoms!!

part nak hilangkan tu, memang x ley hilang as it will disappear by itself...memang perit, makan >> muntah...x makan >> lapar..risau jugak pasal baby..shiann baby lapar..so, telan jugak walaupun tekak terasa pahit..=(


3) macam mana rasa sakit nak bersalin??

kalau tak 100% bersetuju sekalipun, i rasa 70% akan setuju sakit nak bersalin adalah rasa sakit pinggang yang amat sangat macam nak putus urat pinggang..(eh, pinggang ada urat eh??)


4) sakit ke time "seluk2" tu??

this is one of the nightmare for me..ada yang kata x sakit..maybe experience masing2 kot..kalau kena "korek" everytime doctor check dilation to make sure the dilation increased, mungkin u all akan dapat rasa apa yang i rasa..boleh jenguk sini kalau nak baca full story of my labour experience..


5) kalau c-sect, berpantang macam mane??

my experience, pantang sebagai mummy yang anaknya nak kuar dari tingkap, i urut lepas 10 hari bersalin..tu pun urut x sentuh bahagian perut..urut betul2 punye satu badan only after baby dah 5 bulan..tungku pun tak sentuh bahagian perut..x boleh pakai bengkung jugak..i cuma pakai girdle..

my granny tips, kalau nak luka ceaser cantik, jangan makan ikan haruan awal2 sangat..after 10 days baru makan..sebab ikan haruan ngan belut, proses pembaikpulihan adalah sangat cepat...so, kalau makan ikan haruan dan belut awal sangat, memang luka cepat sembuh tapi nanti akan ada biji2 timbul kat tempat luka tu..and one more thing, lepas mandi, lap bahagian luka (tap slowly dengan towel) sampai betul2 kering..pastu, urut (tekan2 slowly) dengan jari telunjuk dari hujung kanan ke hujung kiri luka or vice versa..alhamdulillah, i buat ni sumer..after 21 days, nurse n doctor yang check luka i sume cakap cantik..=) (bukan i yang cantik, luka tu yang cantik)


6) macam mana nak bagi susu kat baby lepas bersalin nanti?? x pandai laa..mana pernah susukan baby..

baby yang x pernah tengok dunia tu pun, keluar dari perut terus pandai nak hisap..ni pulak kita yang dah berpuluh tahun tengok dunia..mesti pandai punya laa..this is what people call "motherly instinct" i guess..bila baby kuar, otomatik jer kita nak bagi susu..to make sure baby satisfy their hunger, belajar laa to make sure proper latch..boleh tengok kat you tube, boleh baca blogs, forums, attend seminar or talks..ilmu dihujung jari..nak tak nak jer..


7) bila patut start shopping barang2 baby??

ini very subjective sebenarnya..kalau u all memang banyak duit, minggu depan due, minggu ni beli sume barang pun x pe..tapi for those yang poket x berapa nak tebal like me, my suggestion is start beli dari awal n prioritize!!maybe boleh start dengan barang2 yang lebih besar like breast pump or baby cot sebab itu jarang sangat nak dapat hadiah..baju2 ngan toiletteries x payah beli awal sebab 1st x tahu gender baby lagi, sebab ke2 akan dapat banyakkkk hadiah nanti..Rafique for instance, masih ada stok toiletteries yang dapat hadiah which might last until he's 1 year old!! u need a baby shopping list, i have mine here..boleh datang jenguk..


ada lagi ke persoalan u all yang tak terjawab???meh tanya meh..Prof.Dr.Nurdina Awanis, specialist in buat theory mengikut otak sendiri nak jawab..hehehehe...

p/s : tetibe macam rindu kat perut besar ituuu...

12 comments:

Puan Laili MoMmY_tO_Be said...

wahh byk info!! manyak bagus la prof Dina ni hehe~~

mesti i nnt pon akn windu kat perot boyot ni..huhu T_T

Atiey said...

hehe mmg bila rindu kat perot boyot mmg camtuh..tapi takut jugak nnti bila dah boyot pengalamn sakit menrejah plak...

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

btul3... trase rindu pade perut yg memboyot itew...

1. nieza nak tambah psl morning sickness... nieza kene mase 1st & third trimester.. mase 2nd trimester..nafsu makan membuak2 takde loya2 langsung.. hehehe... biasenye kalau taknak kasi loya, try makan gula2 or kunyah kerepek ke ape ke ... it will help... try la.. ;)

2. nak tambah jugak psl larat ke tak bawak perut tu.. mase last2 lagi larat sbb lagi excited nak beli baju tuk baby & brg2 keperluan... btul tak deena? hehehe

tu la je kot nak tambah.. kang tambah byk2 pjg plak komen nih...hehehe

~bley je nak kasi Rania adik skang ni.. ahakss!

Hunny said...

rindu kat perut besar tapi tak rindu kat morning sickness tu hehe

good job prof!

AJ The Mommy said...

Hah ape lagi. pregnanti skang!! rafique nak adik tuuuuu. HAHAHAHA!

deena awanis said...

ramai yang rindu kat perut boyot upenyer...;-D

nieyxha : hurmm..x lama lagi rania dapat adik lah ekk??

hunny : more than happy to share..

aj : jangan harappp..rafique pun x selesai lagikk..

ReDoNe said...

salam. tmpg tnye. ni dina awanis, plkn kem pinggiran pelangi 2004? maafla kalu salah org. haha. XD

Fiez Kejora said...

deena...perut u dh kempis elok ke?yela..mcm kite yg anak kuar ikut tingkap ni,perut lmbt kempis mcm org brsalin normal....kalu kempis,ape petua?

deena awanis said...

redone : exactly!!haiiii..jumpa kawan lama lagi kat sini..yay..

fiez kejora : OMG!!perut kempis..i feel like doing special entry for u..hahhaa.wait ekk..hihihi...

Fiez Kejora said...

ok...sy tggu...huhu

ReDoNe said...

haha. nasib baik btul. anyway. tahniah sbb dah berumah tangga + da ade baby. XD

sbenanye tgh kumpul geng2 plkn. so google la name dina, skali jmpe blog ni. nk bgtau yg kat facebook diorg duk aktif carik geng2 plkn & ade group. http://www.facebook.com/home.php?sk=group_188593774513717&ap=1

kalu ade mase, singgah2 la. dlu kat frenster da ade. tpi sbb ramai da beralih ke facebook. haha. tlg inform kat member2 lain yg awk msih kontek. tq.

ReDoNe said...

eh, ade post id fb kat post pling bru. haha. xprasan. XD