long live!!!

Wednesday, March 16, 2011

Nappikleen TAK sesuai untuk cuci CD,


Masa awal2 dulu i guna Pureen HAD ni untuk cuci CD's Rafique..dekat 2 bulan gak r baru habis 1 liter sabun ni..sebab memang guna untuk cuci CD sahaja dan untuk cuci CD x perlu guna banyak sabun..kalau i, just masukkan separuh penutup jer untuk sekali cuci..


tapi baru2 ni bila Pureen HAD tu dah abes, pergi Tesco xde jual lah pulakkk!!so, pilih punya pilih sebab Nappikleen ni jer nampak paling sesuai untuk cuci CD, i beli laa Nappikleen ni..tapi i beli powder punya..

tapi malangnya, baru tahu upenyer Nappikleen ni x seswai untuk cuci CD sebab dia mengandungi enzim..hampehs betul..kalau secara logik pun, nama dia Nappikleen mesti laa seswai untuk cuci nappi kan??haiyyaaa...


so, disini i list kan sabun2 yang seswai untuk mencuci CD u all yang cantik, comel lagi kiut miut itu..
yang paling seswai ialah Luna care from Lunatots ni memang formulated special for CDs..then, Pureen HAD macam dalam pic kat atas tu..botol kaler hijau..serbuk punya pun boleh..yang penting HAD okkk..kalau x pun, u all boleh pakai Cosway Kiddiwash, Trojan, Fab dan Kuat Harimau..sumer sabun2 ni tak mengandungi enzyme, bleach, softener, anti-bacterial properties & oils..maka keselamatan dan kesihatan CD u all adalah terjamin ditahap 5 bintang tanpa was-was..

ini pulak contoh sabun yang x sesuai digunakan untuk cuci CD..namapun anti-bacterial-detergent (ABD)..ingat yer kawan2, ABD x ley pakai untuk cuci CD..say no to the blue bottle and yes to green!!*ooppss..ni xde kena mengena ngan politik hokehh* Pureen Kiddiwash pun tak boleh jugak..

for more list of detergent that can be use for CD, jenguk sini..yang i tulis kat sini just yang available kat Malaysia and the most common being used ajer..

* pics are all ehsan dari pakcek google

selamat mencuci CD kawan2..
go green!!

DAAAAAAAAAAAAA




6 comments:

TAYAR PANCIT said...

hai awak saye da join awak :) follow saye balik eh @ http://tayarpancit.blogspot.com/

Mami Hadeef said...

baru nak tanye kak deene gune sabun ape cuci CDs.. patut la mase try gune botol biru pureen tu, CDs asek bocor je.. pikir2 balik sebab yang biru ade softener, n hijau tak der.. so, dah change gune hijau..

Atiey said...

boleh guna softner ker cuci cd??? hem kreatif2...

deena awanis said...

mami hadeef : yap biru tu ada softener & ada anti-bacterial properties..so, x sesuai...


atiey : any pencuci yang mengandungi softener x boleh guna untuk cuci CD..

Puan nadxoxo said...

ooo br tahu. naseb baik x basuh lg zahin punya cd hadiah dari contest aritu sbb nad pki abd tu. thx deena :)

ReYNa said...

eh,ye ke.sy baru tau.huhuh.dah beli pon napikleentu.thank uu!