long live!!!

Tuesday, February 8, 2011

my breastfeeding journey after 4 months 2 weeks..

hari selasa kurang indah (sebab kena tinggal Rafique di rumah BS lagi) dimulakan dengan makan roti kaya bersama milo panas..nyumnyum..diikuti nasi goreng kampung bersama air soya..nyumnyum lagi..


semalam (selepas 9 hari x ke rumah babysitter) Rafique was quite cranky..normal for him actually..every monday Rafique agak cranky compared to other days..maklum ler weekend asyek dok berkepit, bergomol, berguling ngan mak bapaknyer..maka biler bau masham ketiak ibu ngan ayah xde, sedikit konfius disitu barangkali..


biler i sampai jer rumah BS to pick him up petang semalam, he was like melonjak towards me (masa tu Kak Ani a.k.a his BS dokong dia)..OMG!!!baby, u make my tears!!!dia dah tahu mana ibu betul, mana "ibu palsu" dia.. sejak dah kenal orang ni, he prefer to be with me more than others..kalau orang lain yang dokong, walaupun dia x nanges, he will keep looking at me like nak cakap "ibu, nape kasik orang lain dokong Rafique???" tears T__T


Then Kak Ani macam biasa akan summarykan hari Rafique.

Kak Ani : Rafique cranky sket ari ni..biasa laa isnin kan..makanan dia abes tapi susu dia x abes..akak bagi sambil riba x nak, bagi sambil baring x nak..minum susu x abes pun satu botol setiap kali minum..dia asyek nak hala mulut kat dada akak je..

me : dah 9 hari kan x kena tinggal..(sambil senyum kambing)

kak ani : itulahhh..dia bukan nak sangat susu tu sebab dah kenyang makan...DIA NAK IBU DIA sebenarnya tu..


DANGGG!!!!dengar perkataan tu terus i rasa cam kena sepak!! hukhuk..pity u baby..how i wish i could spent 24/7 with u..rasa time tu gak nak gi hantar resignation letter!!hahaha..


ok.fine..being rasionale a.k.a sedapkan hati sendiri..kalau x keje, sian hubby keje sensorang..mana nak bayar umah lagi, nak bayar kete, nak pegi shoppingggggg!!=D


actually, ayat kak ani "DIA NAK IBU DIA" sounds very simple but it's verrrryyyyyy meaningful to me..menusuk kalbu lah orang kata..and that's the main reason why i choosed to breastfeed my baby..walaupun Rafique is not an exclusive breastfed baby, but i'm still trying my best to bf him sedaya mungkin..alhamdulillah, now he already return to my breast..xde masalah nak direct feed..in fact, macam Kak Ani kata "DIA DAH KENYANG TAPI DIA NAK IBU DIA SEBENARNYA.." =) =) =) =) =)


i felt thankful sebab diberi keinginan oleh Allah untuk bf my baby sejak awal pregnancy..masa preggy, i've read a lot about bf..and i thought its not that difficult to bf until i go through it by myself..seriously, it is not easy for me..kalau x cukup semangat, mungkin dah lama give up..

walaupun bermula agak baik where Rafique was breasfed with the colostrum within 2 hours after his birth (lepas i keluar dari OT), i melalui 1st one week that i never expect..rasa macam nak gantung jer si kecik tu kat dada..YES!!!dia minum sampai 1 jam..then 10-15 minutes later, nak nyonyot lagi, jugak selama 1 jam!!!whoooaaaa!!!saket pinggang wacakaplu..dengan luka ceaser n susah nak bergerak..nak bf baring pun x reti lagi masa tu..


then, start pulak dia refuse nipple i..kena pressure lagi ngan orang sekeliling cakap nipple pendek..chetttt!!!rasa nak lempang jer mulut orang2 tu masa tuh..yerlah, before that elok jer baby hisap kan..tetibe x mo dah jadi kita pulak nipple pendek!!!haiishhhh..kalau iman senipis kulit bawang n kalau i x ceaser, mungkin dah kena silambam itu orangg!!


dan sebab kes ini yang mungkin kengkawan yang rajin melayan i membebel disini dah tahu, Rafique was introduced to fm seawal usia seminggu..diluar kehendak saya..=(

kalau ikut hati yang patah, mungkin i dah surrender di situ..syukur..support from hubby and friends dengan berbekalkan sikit ilmu yang dicari as preparation before delivering my baby, i mampu kuatkan hati..walaupun dah minum FM, x semestinya Rafique kena terus minum FM..alhadulillah, after around 2 weeks, the problem solved!! how i solve the problem??jemput jenguk sini yer..=)



mula pulak dengan sesi pam-mengepam di opis..thank God i was granted with supportive colleague and immediate superior..xde masalah nak pump kat opis walaupun janji2 untuk provide lactation room by employer masih belum tertunai..3 kali sehari completed everyday!!syukurrrr..

it's just that the amount that i got each session tetiba berkurang ke 3 oz..paling banyak pun 3.5 oz..kalau dulu boleh dapat 4-5 oz..ingatkan bila dah pakai double pumping, output will increase, tapi lain pulak jadinyer..=( dah ler demand from Rafique yang dah makin besar, semakin bertambah especially during the day..dah ler si kecik i tuh, high taste!!x suka frozen EBM..dia nak yang fresh ajerr...

time tengah merudum tuhh, redha gak r pakai stock frozen EBM yang x berapa banyak sangat tu...and 2 minggu lepas, ketika entry ini di tulis, stock ebm adalah di paras kritikal where only 17.5 oz left!!

tengah dok fenin2 lalat tu lahh, someone (lupa lah sape tapi kawan blogger gak >> thanks yer..) add me to Kumpulan Ibu Menyusukan (KIM) kat facebook and through that group i dapat tahu pasal longan with red dates herbs drink from Seasons ni..

sedap..tapi agak manis..take it in positive way >> manis buat i minum lebih banyak plain water..konon to dilute kemanisan air ni laa..huhuhu..dah jadi serampang 2 mata giteww!!

dan mungkin jugak hasil direct feeding selama 9 hari bercuti last week, output increased..not tremendously tapi cukup untuk keperluan Rafique..

syukur..syukur..syukur ya Allah..syukur Alhamdulillah..=)

* * * * * * * * * * * * *

I'm very sure dalam instinct seorang ibu mesti nak bagi yang terbaik untuk anak2 masing2..tapi untuk bagi yang terbaik tu mesti bukan senang..mesti ada halangan..so, kita kena laa ready..mental, physical, spiritual dan jugak ilmu..

one of the thing yang i selalu perasan orang cakap is nak beli breastpump lepas bersalin sebab nak tengok dulu susu ada ke x..i felt like its a serious misunderstanding..masa awal2 bersalin, susu memang x banyak sebab yang keluar is colostrum..production susu hanya akan stabil after few weeks to a month..sebab tu working mommies are advice untuk mula buat stok ebm around 2 weeks before kerja..

bukan bermakna x de pump x leh bf tapi kalau korang kena kes macam i, baby refuse to direct feed, nak pulak first pregnancy, gelabah x reti nak wat marmet technique, confirm solution termudah adalah FM!! investing for a good pump is never a wastage mommiees!!trust me..=) kalau x mampu elektrik, manual pump pun banyak yang bagus..


pilih jer mana yang sesuai ngan bajet u olss..=)


by the way, i rasa kan..baby x nak bf pada awal2 kelahiran adalah sebab x dapat grab nipple..because our nipple is not yet formed!!especially true for first-time mommy..and again breastpump will benefits us!!dengan kerapkan mengepam, nipple akan lebih cepat terbentuk..insyaallah..

So, as conclusion kalau hendak seribu daya, x nak seribu dalih..carilah ilmu hingga ke lubang cacing yer..and breastfeeding is life-long learning process..chayokkk!!!


disclaimer : saya bukanlah hardcore breastfeeder apetah lagi lactation consellor...jangan kata tandem nursing untuk 3 anak, anak yang sorang ni pun x berjaya exclusive breastfeed..i just wanna share some thoughts berdasarkan sikit ilmu yang ada..maaf kalau ada kata2 kat atas yang mengguris hati dan perasaan mana2 pihak..peace..(*__*)V

kalau ada kesalahan or anything to add, feel free to comment yer..saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan..

13 comments:

juelee said...

betol deena BF mmg perlukan keazaman dan kesabarn yg tinggi.. kalau lemah dah lama give.. give a clap to ourself..

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

BF..bagus utk baby kan!!~~ seharusnya sampai 2 tahun tp kalo keje kena cmapur lar kan!!

Jom mai singgah my blog....klik je link mummylovers blog ini

LyNn HaMzAh said...

dah tekad utk baby no 2 nie nak bf...skrg tgh usha pump...kalau boleh sebelum bersalin dah beli la pump...

izzahazfar said...

suka entry ini..dina dah byk usaha tu!tahniah dik..teruskan ya!

deena awanis said...

jue : heehehe..clap2 to us.

weiydaweingwaffa : dah keje pun boleh x payah campur formula..

lynn : good luck!!

kak izzah : thanks..kak izzah one of tulang belakang dina jugak..=)

azzey said...

BF is the best kannnnn

Puan nadxoxo said...

Sama2 Deena. Nad la yg add Deena kat KIM :D Bf mmg challenging. Tp seronok bila baby nk ngn kita. Semoga kita dpt bf baby kita smpi 2 tahun :)

Mrs Nageb said...

go deena go..
semoga semuanya akan ok dan bertambah ok...congrats to ourself :)

fizz said...

that's what i tot before... nk beli pam lps bersalin nk tgk susu ade ke tak. very shallow! but i ended up buying 2 breastpumps before getting myself the best among all. sad tp xpelah... belajar dari pengalaman.

btw, it's the best feeling kan bile anak dh knal kite n die siap hulur2 tangan nk kite dukung kan kan kan :D

lia said...

BF mmg byk tumpahkan airmata akak... tp itu adlh antara moment plng indah utk d ingati spnjng hayat....

bkn mudah tp worth to try... xkan nyesal punyer lah ;p

nurul aziyana said...

betul..usia mcm rafique dh kenal ibu dh..my dotter pun sama, balik amik kerja die akan ngempeng jer..walau kenyang tp suka gayut..tido plak kalo xtido skali mesti kejap2 jer die tido..hubungan ibu-anak mmg kuat kalo kita bf

deena awanis said...

azzey : sangat bestt!!=D

nad : thanks again..

khalilah : thanks..

fizz : feeling like the whole world is ours!!seronokkkk sangatt..terharu pun ade.hehehe..

kak lia : memang x menyesal..bila
tengok anak membesar dengan sihat, rasa bangga pun ada sebab kita yang "membesarkan" dia..=)

aziyana : exactly!!rafique tu kalau tido siang berpeluk ngan dina, sampai 2 jam dia boleh tido.kalau x, jgn harapler..max 30 minit jer..

fieda said...

askm..salam perkenalan.
xmo ckp pasal BF tp nk kata pasal BS..!!
wahhh kalo gini la layanan, xriso anto ank. sob..sob..dalam dilema~