long live!!!

Saturday, January 22, 2011

Velcro vs button CD.


sejak tulis entry pasal CD ni,macam seronok pulak..hihihi..boleh ek syok sendiri camni??sendiri tulis, sendiri baca, sendiri happy??

so, today i nak share pulak the difference between velcro and button CD..


I personally prefer button CD..in Rafique's diaper stash pun cuma ada 3 pieces velcro CD.1 from Coolababy..2 from Autumnz..

1 of Velcro Autumnz tu dah rosak velcro tape nyer...=( ni punca utama laa i x suka velcro CD..

pastu pulak tugas cuci mencuci CD kan hubby i yang buat..so nama pun lelaki kan, or at least my hubby, buat keje tu kurang ler telitinyer sket..maka, selalu laa lupa letak velcro tu kat washing tab..maka, bila cuci, habeslaa CDs tu melekat antara satu sama lain..huhu..and this might be one of the factor jugak yang menyebabkan velcro tape tu rosak i rasa..


walaupun orang kata velcro CD is more convenient to be used by elder parents and baby sitter, so far i xde masalah dengan tu..just explain to them..bukan susah sangat pun..


lagipun, i think button CD nampak lagi cantik compared to velcro bila pakai..sebab bila baby dah besar jarak antara 2 tab yang dilekat tu makin jauh, dan makin banyak bahagian yang nak dilekat tu nampak..x cantik lah!!hihihi.. korang faham ke x ek maksud i??

contoh macam gambar ni..nampak x yang putih tu.kan x cantik kelihatannya tu..

CD ni laa yang dah rosak velcro nya..sedih tau..dah laa i suka this design...cemane ek nak repair??boleh ke repair??


beza kan dengan button CD ni??this button CD nampak lagi kemas..=)

those yang risau takut menyusahkan BS dengan CD ni, u just siap2 masukkan inserts dan snap ikut size baby terus before hantar ke BS..so nanti tinggal BS pakaikan jer kat baby macam pakai disposable diapers..=)

and bagi yang anak dah besar, lasak, nak kena main keja2 baru bley pakaikan pampers, u button kan terus sebelah.bila dah dapat "tangkap", masukkan sebelah yang dibuttonkan tu macam pakai seluar and terus button lagi one side jer..easy kan??

hendak seribu daya, x nak seribu dalih..

daaaaaaaaaaaaaaaaa..


14 comments:

Mama AminAzim said...

me pun suka button CD.. cantik.. yg velcro punya pun x leh pakai.. pelekat tu rosak.. skrg tgh kumpul coolabby yg new button tu..

My Azie said...

mana gambar CD sekotak yang beli banyak2 tuh?:p

..m@m@ T0meLL.. said...

slm..
info yg berguna.me br 1st time nk try cd utk bby.nasib la me order yg button,skrg tgh tgu cd 2 sampai jek..bby dh beso br la nk try ber-cd,hrp2 ok jek

mylia said...

deena..nak tanya la..i br pakai cd taw 4 my baby..my baby da 4++ kg..2 months..i try pakaikn 1st time nampak bulky la deena..then pakaikn slua lg kan..nampak cm sian je kat baby..so i'm wondering wether the baby feel comfortable or not..tibe2 i jdk low confidence pulak nk bercd nie bile tgk baby i cm x comfortable je...huhu..cmne deena?wuts ur opinion?

Mrs Nageb said...

deena,for me yang bukan pengguna CD ni..i rasa yang button lagi kemas.. and comey :)

mylia said...

deena one more thing kn i nk tnye,if let say baby poo poo kn, then u terus wash cd gune washer machine ke or u kumpul dulu ek?tq deena!sory i byk tnye..i'm new on this..hehe..

Puan nadxoxo said...

Deena & baby Rafique memang boleh jadi duta CD! Hehe

Puan Laili said...

i pown berangan2 nk pakaikn cd bl baby kuar nnt...hehe~ terpengaruh ngn crite2 deena kot...haha...
tp mmg bgs kot cd ni..yang pntg kemahuan tu ade + usaha skit =p..

btw,i dah bl 10 cd..haha...baby baru je 6buln dlm pewot...gelojoh kan.. =)

Princess Ayang said...

laling, slalu ko bli CD ni ktne eh?? ingat nk hadiahkn kt bestfren aku..
aritu dh belikn satu, dia ckp anak dia mcm comfortable je guna..

deena awanis said...

~mama aminazim~

tu ler..frust jer yang army velcro tu dah ler faveret design..kuciwa..

~kak azie~

masa wat entry ni laptop ngokngek..xley nak bukak pic from camera..frust x ley show off..hahahha

deena awanis said...

~mama tomell~

nevermind..better late than never..

~mylia~

memang nampak bulky sebab baby kecik so kiter kena snap kan kasik size kecik kan..rasanya xde kot masalah baby x selesa sbb dorang xde nanges pun kan??hehhee.unless ur baby cry ker..then only shows dia x selesa..tu pandangan i lahh..=)

i kumpul dulu..2 ari sekali bilas buang poo poo, then terus masuk washer machine..just make sure, they were kept in a dry pail..

ehh..i pun baru gak lagi guna..x terer pun lagi..

deena awanis said...

~mylia~

one more thing, kalau u x nak nmpak bulky, maybe u boleh try yang sized diaper punyer..dia ikut saiz S,M,L etc macam pampers tu..

~nad~

xde laa..x layak pun..baru jer lagi berjinak2..

deena awanis said...

~amal~

ko try tengok kat littlepreciousgarden.blogspot.com ataupun lovekiddos.blogspot.com..=)

mylia said...

ok deena..tqvm!gud info 4 me...=) wish me luck ek nk mengclothdiaperkn my baby nie..hehe...