long live!!!

Monday, January 24, 2011

Babies exclusively breastfed for six months are at a higher risk of developing anaemia!!


mesti ramai terkejut dengan title i ni kan???especially hardcore breastfeeder moms..

cool down yer mummies..jangan serang i dulu..

actually i found an article about recent findings published in British Medical Journal which says that breastfeeding for 4 months is the best for babies masa dok tengah pikir whether nak introduce Rafique with solid foods or not due to this problem..

i did checked this to see whether my prince charming is ready for solids or not..Rafique have some of the signs but not all..
woooohhh..ni bukan menyelesaikan masalah..rasa makin kusut pulak..

x nak bagi solids, kesian kat si kecik yang bukan main dok cot-cet-cot-cet mulutnya bila kitorang makan..tu x masuk drooling tengok our foods..dengan dia x mau being bottlefed masa kat rumah BS lagi..malam2 asyek terjaga jer..x lena tidur sebab asyek lapar..yes, dia memaannggg lapar..everytime being fed, dia nyotnyot cam nak tercabut nipple i wehh..every hour tau dia bangun..sian Rafique..sian lagi kat ibu dia..kihkihkih..


baca sana, baca sini.terjah sana, terjah sini..makin banyak dibaca, makin banyak factors to consider..haiyyyaaa...

and.....
finalllyyyyyy...

Rafique already being fed with solid food..


when it comes to ur baby, decision become so tough to be made..

just hope everything will be ok..


8 comments:

Ainul said...

deena dh bg solid food ye.rasanyer heinz ada utk 4mth..

deena awanis said...

ainul..aah dah bagi solid food..aah..tau pasal heinz tu..tp
for the time being, bagi yang natural dulu lah selagi termampu..kalo bley xmo lg kasik yang de preservative tu..hihi

My Azie said...

=) solid food pertama rafique ialah.....?

`BaHa` said...

Aha finally hehe once you can assure urself everything is fine, senang la hati tu dont worry

Sidratul Muntaha said...

sabo jelah aku
nak je aku fire ko sikit lagi..
aku dahlah netekkan ara..
yup
mgm ler 6 bulan dah kena bg mkn
usus dia dah ok
tpi dak ara pun lyn susu lagi
adei..
mkn pun kureng...

Mama AminAzim said...

bg yg bsic aje dl... mcm cerelac beras tu... btl ke eja tu.. klu lbh rajin wat la bubur n blender.. pastu cmpur kan susuibu.. lg original.. :)

deena awanis said...

~kak azie~

pisang with susu ibunya..yummy!!!


~baha~

really hope this is the best for him..


~sidratul muntaha~

hehhe..sabo kak..sabar..walaupun rafique dah start solid, of coz susu ibu tetap hak dia..=)

Ina Allen said...

I'm a dietetic student. kalau nak tanya pasal foods for baby step by step boleh je. tp kalau godek2 internet pun banyak sgt info.

my anak buah mcm rafique je after 4 months. kalau tgk food die meronta-ronta nak mintak. but then die x lapar la sbb my sister pny breastmilk alhamdulillah sangat banyak sampai bengkak2. still kakak dah start introduce him with fruits, mashed vegy, and etc sbb he's ready to accept dah.

i am reading yr blog bcoz currently pregnant, still studying at UIA Kuantan. So banyak belajar from blog akak. Thanks. :)

amalina-peter.blogspot.com