long live!!!

Friday, January 14, 2011

strategi untuk mencapai misi

hai peeps..

hari ni nak cerita pasal plan i bagi mencapai misi meningkatkan productivity..meh layan meh..

i think ramai yang dah tahu ada macam2 makanan yang boleh bantu menambah penghasilan susu ibu yang yummy yummy tu kan..kalau x tahu lagi, bukak google dan tulis "tambah susu ibu" di dalam petak kosong dan tekan butang "search".nescaya banyak reference yang akan diberi oleh pak cik google yang baik hati tu..=)

cuma, masalah diri sendiri ialah i'm a picky eater..ask people around me, they know me well..itu x makan, ini x makan..bab2 nak cuba makanan pun sangat susah lah i ni..sangat mabeles bila i berjaya makan sawi masa berpantang hari tu..almost daily pulak tuh!!!seriously i sangat x suka makan sayuran hijau..tapi kerana Rafique, relakan jugak la menelan..

so, for beginning i akan mulakan misi ni dengan makanan2 yang i boleh telan tanpa masalah dulu..if these doesn't work, baru lah consider pemakanan yang lebih extreme di hati i..boleh gitu??

so, my first strategi is NO MORE ICE!!!sangat susah bagi peminum ais tegar like me especially di tengah hari yang panas..x sesuai kan minum air panas di tengah hari yang panas??sangat x menyegarkan..hurmmm..=(

i dah berjaya minum air barli panas di tengah hari yang panas pada Rabu lepas.minum barli pun x before this, ini pulak panas. congrats Deena.


semalam pergi Jusco dah beli biji barli ngan raisins.

barli sepaket RM2 jer..banyak pulak tu.save bajet sangat instead of minum kat kedai RM2 segelas..ari ni nak balik rebus barli tu banyak2 terus, simpan dalam peti ais.nak minum nanti, panaskan pakai microwave.boleh x camtu??? insyaallah will drink it 2 times daily. raisins pulak selain well known sebagai makanan yang boleh menjadikan anda bijak dan cemerlang, pun boleh bantu increase production jugak.

jadi instead of makan makanan x sihat sebagai kudapan ketika berbelog, baik makan kudapan yang sihat, baik untuk ibu, baby dan susu..

and no more caffeine!!!saya sangat addict to nescafe sebenarnya..dari zaman study kat matrik lagi..setiap hari mesti minum dengan niat konon nak stay up dan study..tapi tiap2 hari tu jugak lah tinggal niat jer..tapi x per lah.niat yang baik pun dah dapat pahala kan??

mulai sekarang kalau minum masa bekfes or lunch, akan minum milo dan horlicks saje..sebagai tambahan kepada fresh milk or soy milk yang i ambil everyday..sejak preggy sampai sekarang pun i x minum susu Anmum..nape entah, x ley terima lah susu tepung..dah try few trial packs from various brand.sumer x ley nak habeskan..jadi amek fresh milk pun ok kan??

dan x dilupakan of coz will drink plenty of plain water.

ni botol air kat opis..1 Liter..kalau dulu isi air 2 hari sekali, sekarang i mesti habeskan jugak 1 liter tu within 8 hours masa bekerja.chaiyyyookkkk...

setakat ni, mari usaha ke arah yang ini dulu yer..karang cakap macam2 nak makan pegaga bagai macam tinggal niat yang dapat pahala free pulak kan??biarlah cuba sikit2, asalkan ada istiqamah.kalau fresh milk, soy bean milk, raisins, barley and a lottss of plain water x berjaya jugak, nanti baru kite usaha cara lain pulak..

CHAYYYOOKKK!!

GAMBATE!!!


7 comments:

Peri PiA said...

GAMBATE!!Okasan ;)

Puan nadxoxo said...

Barli and kismis. Sedap!

MrS. F!zA said...

chaiyok deena!! hope misi deena utk menyusukan rafique tercapai dgn jayanya...amin..

deena awanis said...

~pia & kak fiza~

thanks..

~nad~

hehehe..shedap2..

Mrs Nageb said...

go deena..go deena..hope everything ok ya :)

MarY_z said...

wah dina.. cayalah! go mummy! u can do it!

Ciare Baha said...

huhu susahnyee nak minum air byk2..wuuwuu