long live!!!

Tuesday, January 11, 2011

Medela Swing vs Spectra 3: mana lagi best??

hai all..

hari ni xde kelas, boleh laa mengarang panjang2 sket...

so, today nak citer pasal difference between Spectra 3 and Medela Swing based on my own experience using them..


Spectra 3 baru guna 3 hari masuk hari ni..
Medela Swing ni pulak dah guna since deliver lagi..dah lebih 3 months lah maknanyer..


as i told u guys earlier, i nak dapatkan Spectra 3 adalah disebabkan oleh kebolehan dia untuk double pumping. so i dont need to spend half an hour untuk melengkapkan satu sesi pumping..time xde kelas n x bizi, memang xde masalah setengah jam 1 sesi (15 minutes for each B) but kalau time ada kelas, banyak keje, macam lama betul nak tunggu 30 minit tu..

now, dengan Spectra 3, i just need 15 minutes (half of the time) to empty my B (both side).and rajin sket nak pump lebih 5 minit lepas B dah empty..increase demand, insyaallah supply also will increase ye x??

bila dah double pumping, maknanye i x payah laah nak tadah2 lagi for another side of B untuk elakkan pembaziran susu during let-down..=)



what i like most about Spectra 3 adalah dia sangat pendiam..hehehe..sangat berbeza ngan Swing. yang x tahan tu, my colleagues cakap x best dah sejak pakai Spectra 3..sebab xde muzik iringan penghibur hati.boleh???



cuma flange untuk Spectra 3 tu keras lah berbanding dengan Medela..so, ada rasa sikit x selesa la pada mulanya..but by time, i'm sure xde masalah punye..cuma nak compare ngan shield Medela yang lembut tu, of coz laa lagi best Medela..hurmm..ada ke ek soft shield untuk Spectra punyer???anyone??



yang paling best pasal Medela Swing is the 2 phase expression (stimulation and expression) yang xde pada Spectra 3. 2 phase expression akan bantu kita dapat let-down reflex..sedangkan Spectra 3 xde that features..kurang best lah di situ...haihhhh...kan best kalo Spectra 3 pun ada 2 phase expression..


and the other factor is weight..Medela Swing sangat ringan berbanding ngan Spectra 3..so, i rasa Spectra 3 ni sesuai bagi mereka yang keje kat opis n jarang travel like me..sebab Spectra 3 boleh tinggal kat opis jer..kalau u all jenis yang on the go, better find light weight breastpump.senang untuk dibawak ke hulu ke hilir.



kesimpulan kat sini, dua2 pun ada pro and cons..tepuk dada tanya selera..ohhh..kena tanya poket sekali yer kawan2..kalau tanya selera jer, memang i nak rembat terus Freestyle, tapi poket kata, jangan..kang x pasal2, i dengan hubby pun join Rafique minum susu jer bulan ni..hihihi..


my personal opinion, kalau nak beli pump, do invest for a good pump yer...x rugi..baby dapat the best milk in the world and ur nipple pun x sakit..i banyak baca pasal those yang dapat nipple crack sampai nak direct bf baby pun susah sebab nipple sampai bleed..and i think of the factor is the braestpump itself..alhamdulillah, so far i x pernah hadapi that kind of problem..Cocoa Palmers' Nipple butter yang beli before bersalin tu pun baru 2 kali guna..tu pun saje2 jer pakai, bukan sebab sakit..harapnye akan terus begini lahh..


anyhow yang xde bajet untuk beli pam canggih, dont worry..bukan xde pump bermakna xley breastfeed, guna jari pun boleh!!

daaaaaaaaaaaa...

10 comments:

Mrs Nageb said...

Deena,I aggree :) memasing ada pro and cont :)
As for me,masa dulu I mmg ada masalah dengan pumping susu and nipple lepas tukar swing,alhamdulillah semuanya berjalan lancar sampai sekrang :) suke..suke..berbaloi..baloi lah :)

Ainul said...

ainul skrg guna swing gak.plan nk beli double pump tp spectra 3 takleh buh bateri kan.selain p travel, breastpump penting sbb penah terjadi stuck kt federal highway selama 3 jam.nasib baik ada swing.blh la pump dlm kete.mmg kena spend skt la duit nk beli freestyle.huhuhuu

Puan Jiha said...

kan best kalau dpt freestyle... swing bising kan.... eh tp tak sure freestyle bising tak

Hunny said...

hanie pakai spectra3.memang best :)

lia said...

swing xtau, sbb x penah guna...

tp fs & s3, akak prefer s3....

deena awanis said...

~ainul~

aah..s3 x ley pakai batt..

~jiha~

hihihi..deena pun x sure fs bising ke x..

deena awanis said...

~hunny~

agreed!!=)

~kak lia~

share laa the difference..apa yang wat s3 lg best dari fs??

Mami Hadeef said...

kak deena, mcm akak cakap "rajin sket nak pump lebih 5 minit lepas B dah empty", maksudnya camne? buat power pumping ke? rehat dulu 5 minit then cont. untuk next session? kalau akak wat gitu, susu yg pam mase first session simpn dulu ke atau gune bool sme je?

deena awanis said...

~aniemz~

bukan power pumping..
maksud kat situ lepas B dah kosong, usually i took 15 minutes to empty a B, so instead of terus stop pas B dah kosong i teruskan pump sampai 20 minit.=)

Anonymous said...

salam..

hehehe betul tu... xde pump pun tetap boleh breastfeed, guna jari pun boleh :D

nk usya pump murah2?
leh ke web >> www.emdbaby.com