long live!!!

Tuesday, September 14, 2010

new raya experience

hari ni dah masuk raya ke-5 kan..tapi i'm very sure masih ramai yang still lagi bercuti...sambung cuti sampai hujung minggu ni kan..i pulak, hari ni dah keje..x mahu amek cuti raya lama2 sebab nak simpan cuti untuk my prince charming nanti..lagipun, raya rumah MIL i,dekat jer..hubby pun x amek cuti lama2..

hari ni mau share experience i berhari raya berjauhan dari keluarga..tahun pertama raya di samping suami tercinta sebagai isteri dan menantu mithali..phewiiittt...

sedih??

obviously laa..sape x sedih biler raya jauh dari family kan??anyway, adat laa..bila dah kawen, kena laa give n take..gilir2..tahun ni turn hubby, tahun depan turn raya with my family laa pulak!!hoyeahh!!

sedih, memang sedih..tapi i pandai jer cover line..call mama n abah malam rayer masa on the way nak balik rumah my MIL sambil dengar lagu2 gembira..so, xde laa syahdu sangat..kalo call pagi2 raya, diiringi takbir raya yang beralun di tv, harus ler meleleh kan..

so, let me start with the foods..
nama pun raya kan..harus laa ada ketupat, lemang n nasi impit..yang mangkuk paling kiri tu, kuah kacang..kuah kacang my MIL special wooo..ada ayam!!!nyum nyum..sodappp!! yang mangkuk tengah, rendang ayam n mangkuk paling kanan tu plak sambal goreng jawa nama dia..kalo x silap laa..my SIL yang masak..kuah kacang ngan rendang harusler MIL yang masak..

mana yang i masak???
ooohh..i kan tengah sarat ni, mana larat nak masak..hahhaha..pandai giler cover..i "buat" kek lapis sarawak tu jer laa ngan duit gaji i..kira ok la tu kan..

conclusion about the dishes, i rasa kat my hometown lagi meriah laa..coz kat Kelantan, selain dari makanan2 kat atas tu, MESTI ada makanan lain jugak..like nasi dagang, nasi kerabu, roti jala, laksa dan segala lagi macam makanan laa..rendang tu macam "side dish" jer..hikhikhik..sepanjang i pergi beraya on the first, second and third day ari tu, i tengok the dishes are just like above..so, probability nak naik badan ketika raya pun x tinggi sangat kot..boring r gak kan kalo makan makanan sama jer..huhuhu..maka, nafsu boleh di kawal disitu..

after sesi makan2, n bermaaf-maafan kat rumah MIL i..sesi berposing laa pulak..

the mens..


& the ladies..

ada pic semua sekali, tapi x pakai tudung lagi ler pulak..so, terpaksa off the record laa..

and of coz, tuan tanah bersama en.hubby yang sedondon di pagi raya..seb baik berjaya mencari baju melayu sedondon itu..berpeluh gak ler mencari hari rabu malam lepas..padan muka we all..last minit baru nak mencari kan..so, sila ambil pengajaran untuk tahun2 depan yer..susah nak cari baju melayu yang nak ikut size n warna yang kita nak kalau dah dekat sangat ngan raya!!!anyway, harga memang agak murah..hihihi..;-)

after selesai berposing, we all ke rumah atuk sebelah my MIL pulak..

and sesi bermaafan begini bermula lagi..actually this session is new for me..my family xde acara khas, beratur (ikut pangkat dalam family) untuk bermaafan cenggini..we all salam jer mana2 orang pun dulu..x kesah punyer..sendiri mau ingat laa sape yang dah salam, sape yang belum salam..hehehe..

and i seriously gelabah nak buat ayat panjang2 time bersalam tuh..balik2 i angkat muka dulu sebelum orang yang i salam tu habis cakap..hahhaha..next 2 years terpaksa laa i sedia text ucapan untuk sesi bersalam ni..;-) tapi kan, time salam ngan hubby, i x sempat nak cakap pape lagi, air mata dah mengalir dulu..nampak sangat banyak dosa!!hihihi..

this is Haris's third generation..barisan paling belakang ni ler yang paling excited n x sabar2 nak bersalam..huhuuhu..

ini i punyer second persalinan di hari raya ke-2..picture was taken masa jalan jem menuju ke Bahau..yer..ini baju recycle dari convo hari tu..x kuasa nak buat baju raya untuk perut moncet ni banyak2..tinggal bape hari jer lagi pun nak pakai..pasni, sah2 dah x ley pakai..ntah biler pulak nak pakai baju besar gedabak ni kan..sebab jeles hubby masih pakai baju baru pada raya ke-2, maka i jeles dan x mo amek gambar ngan dia..wakakkakaka..boleh camtu??

and last pose from us on the third day of raya..dah sama2 pakai baju lama, maka boleh posing together..=)

sekian saje experience first time raya bersama in law's family..

selamat hari raya peoples..


8 comments:

Peri PiA said...

sweet

happy for u,dpt beraya ;)

deena awanis said...

iyer pia..berjaya jugak makan rendang n lemang..baby bagi chance kat mummy makan..=)

Puan nadxoxo said...

masih comel walaupun dah nak beranak :)

deena awanis said...

comel sangat nad..kembung sana sini..hahhaa..

e.l.i.z.@ said...

selamat hari rayaa deena!

hurmm sungguh²..di kelate gak mcm² mknn..ni terliur ni hahhah padahal semale k.eli mkn nasi dagang, roti jala, mee kari..lapar wehhhhhhhhh

BURDHANI said...

deena, chantek ur blue dress tu, combination colors tu sweet.

semoga selamat semua nnti..selamat hari raya!

psst..: biskut2 raya deena mmg sedap, tak puas mkn. thanks dear.=)

Mrs Nageb said...

u look gojes lah darling :)nice raya :)

deena awanis said...

~kak eli~

jelenyerrr...

~hani n mrs nageb~

thanks..huhu