long live!!!

Monday, September 20, 2010

need explaination about Medela Swing..

semalam mengerjakan hal2 si prince charming lagi..

cuci n sterlize all his feeding gears..


for the moments, ini jer laa yang ade..i'm very insist to breastfeed my prince charming..so, formula milk, memang xde beli..feeding bottle tu pun beli awal2 atas nasihat few peoples.. in case of emergency, kot i or baby kena warded lama and x ley direct feed him my breastmilk, at least boleh express and feed him guna bottle..

and i choosed First Years feeding bottles sebab it's flow mimic natural nipple..to avoid nipple confusion for my prince charming..other than it's unique looking teats..hahaha..beli 3 bottles jer dulu..coz my SIL kata, some baby may be fussy about their feeding bottles..so, kalau prince charming ku itu ok jer with this type, baru beli lagi..kalau x, kena tukar brand lain laa..

and about the Medela Swing, bila dah baca instruction and try to assemble the parts, banyak pulak persoalan2 yang timbul di benak fikiranku ini..

  • how frequent ek kena gantikan valve and membrane tu???i try google2 tadi..tapi cuma jumpa kat mane boleh beli..tapi xde pulak bagitahu when should it being replaced..
  • pump body tu kena tukar how frequent??
  • about the tubing..kena make sure betul2 keringkan before use to avoid backflow kan?? ada x tips untuk make sure tube tu betul2 kering??sebab i rasa susah jugak inside of the tube nak kering..yer laa..kan kena cuci tube tu after every pumping session..sempat ke inside of the tube nak kering before next pumping session?? *sory kalau ayat cam susah nak paham*
  • yang breastshields tu, boleh tukar2 ikut size kan??tapi macam mana nak tau which one fit us??kena try satu2 ke??apa bezanya kalau kita pakai jer standard shield tu??does it affect our milk production??

harap2 adalah orang yang sudi menjawab persoalan2 yang timbul di benak fikiran i ni yer...

itu sahaja untuk sesi ini..

dengan itu terimalah serangkap pantun dariku,
Buah Cempedak di luar pagar,
ambil galah tolong jolokkan,
saya budak baru belajar,
yang mana saya x tahu tolonglaa tunjuk ajarkan..=)


dan juga senyuman tayang gigi ikhlas dari sanubari kami yang dah x sabar menunggu kehadiran our prince charming...
peace =)




19 comments:

Mrs Nageb said...

sungguh indah pantun tuh ye deena :) i pun tak sure,sebab i tak beli pun medela swing nih....mesti ramai yang berpengalaman leh share info kan :)

BURDHANI said...

baby bila nak keluar ni..^_^". (i pulak tak sbr)

deena awanis said...

~mrs nageb~

itu laa..harap2 ade laa orang2 yang berpengalaman sudi menjawab..

deena awanis said...

~hani~

mummy nyer ni lagi x sabar2 nak tunggu dia keluar..but maybe dia rasa perut mummy comfortable sangat kot..hehhe

MrS. F!zA said...

nti bby dh keluar jgn lupa terus update pic pertama..suruh hubby upload kn.. hehehe

PUTERI HANNAN(FATIN) said...

hi mommy to be...!! ttg persoalan yang berkaitan Breastpump or Breastfeeding knowledge sgt lah sesuai di selongkar di lama portal komuniti ini... susuibu.com... so leh je mommy tanya mcm2 inquiry ttg BF kat situ... :D. BEST OF LUCK WITH BREASTFEEDING THE BABY... chaiyok! chaiyok!

oren said...

salam kenal..

lompat dr blog izzah..

akak tak guna medela swing, tapi cuma guna spectra 3 n medela harmony saja..so, akak cuma nak bagi pendapat pada brgan yg ada kaitan lah dlm soalan adik nih yer..

1.how frequent nak gantikan membrane n valve: akak guna smpai lunyai..selalunya membrane lah..bila dh sampai tahap nk rabak membrane tu, silalah tukar yer..so far, valve masih ok..cuma kalo dia pecah atau terlalu kotor, eloklah tukar yg baru..

2.tubing: kalo tak salah, few online stores (baby item) ada jual penapis tubing..buleh google dn tnya owner kedai..akak pnya spectra dh 2 kali kena backflow..sib baik tak rosak..risau gak sbb kalo nk g servis, jauh nau..elok kalo ada spare tubing tu..style akak, cuma cuci selang 3-4 hari..cara keringkan, buat mcm zoro-pusing-tali-nak-tangkap-org-jahat-tu..hikhikhik..

tu jek lah :)

semoga selamat melahirkan bayi..take care..

deena awanis said...

~kak fiza~

sure i will..=)

deena awanis said...

~fatin~

hai..ada jugak jenguk ke portal tu..tapi biasanya thread dia sangat panjang..bila free boleh laa baca slow2..tapi bila nak urgent info, cam leceh sket laa kan..hehhehe..

deena awanis said...

~oren~

salam kak..
thanks sudi jenguk n jawab persoalan tu..maybe sama je kot kan mana2 breastpump tu cara maintenance dia..

thanks yer..

Sidratul Muntaha said...

tak reti nak menjawab benda ni sbb pump medela pun pinjam jo dari boss.
pastu akka ipar bg pinjam jugak manual pump brand avent.
ganti jer mana2 spare part yg ptut thru mana2 blog n wabsite yg byk skunk.tapi yg pasti..mmg tgh BF secara exclusivelynya budak sesumpah kecik skunk sbb dia mmg takleh masuk susu formula.
chayok - chayok!
kuatkan semangat n insyaa Allah if boy yg kuar..
kena lagi kuat sbb anak lelaki mmg kuat menyusu.(base pada pengalaman sendiri)
tu jelah nak menyayah..
nnti singgah lagi yer..
all the best n selamat hari raya.


#den follow!

amiey lee said...

heeee saya mengidam swing..grrrrr zzzzzzz..smbil layang gambar swing smbil duk mesej hubby.... hehehe

deena awanis said...

~sidratul muntaha~

thanks kak for the feedback..ni kira ikut sense laa kan..maybe bila dah guna baru tahu sendiri kot..huhu

deena awanis said...

~amiey lee~

woohooo..aper lagi..pujuk2 la hubby tu..dah dekat ujung bulan ni..hahha

This is .... said...

hi,
regarding the membrane and valve, boleh guna sampai valve patah atau membrane koyak.. Saya beli spare, so that bila dah tak elok, boleh terus tukar.. quite pricey, tapi, tahan lama, so no problem kot..
Tubing memang susah jugak nak keringkan.. kadang2 saya guna aje asalkan tak masuk dalam motor..

Iqin said...

akak afta kawen pon menten cantek !

p R i n c E S s _ N said...

N pon niat nk bf baby nti...insyaAllah..

Ogy said...

salam ziarah....

comeinyaa mommy to be ni...... :)

aanie said...

tahniah sb memilih utk brestfeed ur baby...:)

actually sy xpenah pakai swing...sy penah pakai harmony dan avent je...tp brand medela ni mmg best...

good luck...:)