long live!!!

Saturday, August 14, 2010

resepi tepung pelita


kamu kenal ini kuih ape????


hehehe..over laa kan i ni..kalau dah namanya rakyat Malaysia yang majmuk..jangan kata orang melayu, cina and india pun sama jer menelan ape jer makanan yang dijual di atas muka bumi Malaysia ni..1 Malaysia laa katakan..eh.apa i merepek ni??

ok..petang2 ni nak cerita tentang our favourite kuih traditional..Kuih tepung pelita..atau ada jugak yang panggil kuih sampan..


i sangat suka kuih tepung pelita sejak dari kecik lagi..yang dalam daun pisang is preferable..sebab aromanya lebih umpphh gitu!!

tapi masa kecik2 dulu, macam susah kott nak jumpa kuih ni..so, kalau tiap kali balik kampung, mama akan mintak nenek i buatkan untuk i..pastu siap tapau bawak balik lagik..

dah ler tu, sekali makan bukan reti makan 1..main telan 3-4 terus..ish3..pompuan mane laa buruk lantak dari kecik nih???tup tup..dapat hubby pun penggemar kuih tepung pelita ni..memang kena sangat laahh!!

tapi sekarang ni, i tengok merata laa pasar malam apetah lagi bazar ramadhan yang ada jual kuih ni..bezanya sedap ngan tak jer laa..

tadi, i usha2 resepi untuk buat kuih tepung pelita ni..kot2 laa datang aura rajin nak buat kan..tapi bukan hari ni laa..sebab kejap lagi mahu pulang ke rumah MIL..berbuka di sana bersama keluarga hubby..so, disebabkan i dah tahu satu tempat yang jual kuih tepung pelita kat Meru tu, kesian la pulak akak tu kalau i x gi beli kan..dah kurang RM4 hasil jualan dia hari ni..banyak ler ko punyer alasan Dina!!

oh, berbalik pada resepi kuih tepung pelita..i tengok senang jer rupanya nak buat kuih tepung pelita ni..and resepi ni pulak i dapat dari blog seorang bakal doctor yang comel..oooo..harus dicuba ni..sila laa jenguk blog beliau, kalau nak resepi tepung pelita versi perantau katanya..sebab dia di kejauhan (Moscow), dia cuma pakai pandan paste..tapi sebab i kat Malaysia tercinta yang banyak daun pandan, boleh laa pakai daun pandan nanti..

insyaallah..dalam masa terdekat i nak jugak try buat..boleh hantar balik pinggan2 jiran tetangga yang rajin bagi juadah berbuka untuk i n hubby..hihihi..;-)

kalau ada sesape yang cuba buat tepung pelita ni pun, silalah jangan segan2 untuk hantar ke teratak buruk i yer..

daaaa..

6 comments:

Peri PiA said...

malu malu nih,xpenah buat hehe

btl yg jual kat bazaar tu,ade yg kureng..paling xsuke kalo kena yg berpasir rasenya yg bahagian ijau tu

deena awanis said...

betul tu pia..dina pun penah kena..kekadang tu rasa manis air gula jer lebih..aura pandannya xde pun..xpun, yang bahagian santan tu cair jer..

eh..banyak lak komplennya..buat ler sendiri kalo nak ikut citarasa...hehhe

Puan nadxoxo said...

dina, nad pun mmg suka tepung pelita dari kecik. skrg senang nak cari tapi kena balik kampung kat besut dulu la. hehe. tetiap kali balik mesti Abah ada beli :D bes~

Mrs Nageb said...

dina...terliupnya...hehehe..nak pi cari kueh kueh ni :) selamat berbuka :)

Princess Ayang said...

deena,
aku bukan la pengemar kuih pelita ni, tp resepi Rai tu sangat senang..
wajib try ni..

Princess Ayang said...

deena,
aku bukan la pengemar kuih pelita ni, tp resepi Rai tu sangat senang..
wajib try ni..