long live!!!

Tuesday, July 6, 2010

revising the checklist

semalam kami ke Mid Valley untuk menyelesaikan isu2 berbangkit tentang barang2 baby..so, here is my latest version of checklist..

Pakaian:
- long sleeve shirts & long pants (5 pairs) -checked-
- short sleeve shirts & long pants (5 pairs) -checked-
- short sleeve shirt & short pants (2 pairs) -checked-
- sleeveless shirt & short pants (2 pairs) -checked-
- mittens & booties (5-7 pairs) -checked-
- handkerchiefs (10 pieces) -checked-
- bath towels (3 pieces) -checked-
- topi baby (3 pieces) -checked-
- binder (10 pieces) -checked-
- cloth nappies (10 pieces) -checked-
- baby's wrap (2 pieces) -checked-
- receiving blanket / kain bedung -checked-
- diapers

** baju maybe beli 3-4 pasang jer lagi kot..cukup ke ek agak2?? i xde beli pun rompers lagi sebab mama n MIL kata ujung bulan 9 tu dah start nak musim hujan kan..so, baju xde lengan n short pants wont be appropriate coz nanti baby kesejukan pulak.. for diapers we've decided to use cloth diaper for our little junior..maklum lerr maknyer lecturer Environmental & Occupational Health, bapaknyer Safety & Health Officer..harusler kami mahu yang terbaik untuk our baby's health!!!=)

Bath & medications:
- Minyak yu yee @ minyak telon @ baby oil -checked-
- baby bath & shampoo -checked-
- nail clipper -checked-
- nasal aspirator -checked-
- nappy rash cream -checked-
- baby's comb -checked-
- cotton ball -checked-
- baby wipes -checked-
- baby bath basin
- plastic changing mat -checked-

** this part tinggal baby bath basin jer..hoyeahh!!baby bath basin pun macam2 jenis skarang ni i tengok..i rasa, masa i kecik dulu mama mandikan kat sinki je kottt..

Feedings:
- breast pump set
- botol susu (for feeding) -checked-
- botol susu & liner (for breastmilk storage)
- puting (newborn size) -checked-
- bottle's brush -checked-

** breastpump dah decide nak beli Spectra 3 sebab i amat sangat sungguh yakin untuk breastfeed my baby..so, kalau beli Medela Harmony tu leceh laa pulak untuk guna kat office kan..& from my observation, Spectra 3 set dah include dengan cooler bag, storage bottles, ice packs..so, all in one laa kiranyer.

others:
- beddings (tilam, bantal etc)
- baby's bag
- bakul kecik (simpan baby's make up stuffs)

** ini langung x sentuh lagi, sebab maybe mama or abah mahu sponsor untuk their grandson kott..ngehehehe...

for mummy:
- bengkung -checked- MIL yang buatkan..
- jamu bersalin
- batu tungku -checked-
- stokin tebal (3 pieces) -checked-
- nursing bra (3 pieces) baru beli 1 jer..
- breast pads -checked-
- maternity pads -checked-

** maternity pads tu i beli Pureen punyer..sket jer..maybe cukup untuk 3-4 days jer..sebab nampak cutting dia macam x best jer..tapi mungkin sesuai untuk heavy flow..after that, pakai Kotex yang overnight wing tu lagi better i guess..

** nursing bra maybe beli sekali kat little whiz sekali masa nak beli breastpump nanti..jamu bersalin ni i lom puas hati ngan research i lagik..makin banyak dibaca, makin konpius lak jadinyer..oohhh..sungguh fussy laa i skarang!! *mode: rimas ngan diri sendiri*

7 comments:

ciare (^_^)v said...

ya ampun bestnyaaa tgk checklist da byk kena checked. emm nak tiru checklist gak :')

nurul aziyana said...

nk sediakan barang baby n ibu ni mmg ala2 pening lalat ckit kan..kadang2 rase semangat terlebih..kadang2 rase malas plk..mine, bnyk lg xsedia..huhu pdhal hari cepat berlalu..pasal set berlain tu cuba bc yg amway punya..fully organic..blh tmbah susu badan

juelee said...

wah almost comlpete la list mommy nie... kiter punye byk lagi tak complete, alergik masuk mall huhuhu..

breast pump tu kiter pun beli yg spectra 3.. senang dah complete.. CD pun br sampai tadi, order online je...

deena awanis said...

~ciare~

ni checklist i untuk barang2 WAJIB jer...stroller,cot, bouncer etc tu x masukkan sebab itu maybe boleh beli slow2 lepas baby kuar..hihihi..budget pun kena control gak kan..

deena awanis said...

~aziyana~

mula2 ingat nak beli NR..tapi ada jumpe SHAKLEE plak yang lebih pada vitamins which is more safer kot untuk breastfeeding..banyak mende nak kena consider gak laa part nak pilih set bersalin ni..x nak laa plak kalo main beli, pastu x makan pulak nanti kan..

deena awanis said...

~juelee~

alergik masuk mall??wah!!untung ler ur hubby..kita ni plak, masuk mall terus segar, sihat walafiat..kalo balik umah baru segala sakit nak datang...hehehehe..

ingat nak order on-line jugak..share laa beli dari mane,harga etc yer..

mamarifqy said...

sangat soKOng gune spectra..me pon same!!Spectra3!!