long live!!!

Monday, June 28, 2010

hospital bag checklist & first round shopping for the little ones..

selamat tengah hari isnin..

hari ni mau list kan senarai barang WAJIB dalam hospital bag for both mummy and baby..supposedly last saturday shopping tu, purposely to prepare for hospital bag dulu..tapi lain lak jadinyer..hikhik..

baby's:
  • bath towel
  • handkerchiefs -checked-
  • binder (3pcs) -checked-
  • baby wrap/receiving blanket -dah ada yang berkenan-
  • napkins
  • mittens & booties (2 pairs) -checked-
  • hat -checked-
  • outfits (3 pairs) -baru ada 2 pasang yang long sleeve with long pants-
  • newborn diapers (8-10 pcs)
  • toiletteries (travel pack) -checked-
  • diaper cream -checked-
  • baby wipes -checked-
  • changing mat -checked-

mummy's:
  • hospital card & IC -checked-
  • bath towel -checked-
  • selipar jepun -checked-
  • front button shirts -amek jer mana2 shirts nanti-
  • kain batik -boleh pau dari mama or MIL..hikhik-
  • socks
  • maternity pads
  • disposable underwear
  • nursing bra -baru beli sehelai-
  • breast pads
  • toiletteries -share ngan baby boleh kan??-
  • tudung yang senang dipakai -checked-
  • air selusuh -checked-
hubby's:
  • camera
  • shirts & pants
  • biscuits & snacks
  • books/magazines

so far, barang baby dah banyak laa beli..i can say 70% ready laa kot for his necessities..for the second round nanti i just nak completekan untuk hospital bag i dulu n sikit2 lagi barang yang x cukup for him tu..then, boleh siap2 kemas n letak jer dalam car boot..kot2 ler baby ni 'over excited' nak jumpa mummy daddy dia kan...at least we're prepared!!sebab next week dah masuk 7th months.=)

list ni berdasarkan yang i tengok from few blogs..kalau ada pape yang terkurang or terlebih, silalah bagi pendapat yer wahai kawan2 yang dah ada experience..

actually ada barang2 lain yang x tersenarai kat atas tu i dah TERBELI masa shopping last saturday tu..hehheehe..sangat terbabas laa shopping barang baby ni..so, my suggestion untuk mum and dad-to-be yang nak gi shopping for your newborn, sila laa list betul2 barang yang nak dibeli especially if u guys are on a tight budget..or you'll end up like us!!hehehhe..

oh yer..i really insist on breastfeed my baby..that's why nothing related to feeding (bottles, teats, formula milk etc) in the above list..or do i still need to prepare all those things untuk dibawa ke hospital nanti??

is there any circumstances yang memang langsung x membolehkan i breastfeed my baby kat hospital nanti????

share please...
thank you..

6 comments:

sI tEDI said...

x boleh nak bg penmdapat takd e pengalaman.
tapi bagus sediakan awal.
kalau kecemasan semua dah stand by

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

deena!! nk pinjam deenanyer spitalnyer checklist.... hehehe ^o^

aritu ms buat checkup kat gomen... nurse tu ade pesan suh niat lam hati nk bg baby fully breastfeed..insyaallah susu ade :)

deena awanis said...

~tedi~

itulah..just standby in case of emergency kan..

deena awanis said...

~nieyxzha~

sure u can..kalau de pape yang u rasa should be added, share2 jugak yer..

ciare (^_^)v said...

kite pon nak pinjam hospital checklist ni nanti ek..huuhuu

tp kan, kwn ade ckp botol susu kena bwk jgk incase susu badan xmo kuar. tp susu formula tu xyah bawak.nti pihak hospital bg~dia kata la ;p

deena awanis said...

~ciare~

sure can..no probs..sharing2 kan..x rugi pun..

ohh..of that's the case bawak jugak laa kot..insist sangat nak fully breastfeed baby actually..tapi xde laa sampai nak biarkan baby kelaparan pulak kan..