long live!!!

Friday, April 23, 2010

kecewa..

morning people...

mood hari ini adalah kecewa.i letak warna biru tu kat perkataan kecewa sebab i x suka warna biru.lalu dia adalah sinonim ngan perkataan kecewa. i sedih sangat2 sebab usaha i membuat trifle dan cita2 untuk menayangkan my version of trifle disini terpaksa dikuburkan untuk kali ini...

kesahnya berbunyi begini>>>

i bukanlah pertama kali nak cuba buat trifle sebab itu kekecewaan yang dialami ini adalah berkuasa ganda 13..tapi sebelum ini i x pernah guna custard and jelly for my trifle..usually pakai agar2 biasa je untuk top layer tu..

i got the new recipe from a friend, my opismet..oleh kerana sangat tergoda dengan trifle yang tok guru buat, i pun nak cuba laa buat for my kenduri esok..

so, setelah membeli segala bahan2 keperluannya, i buat ler mengikut segala tunjuk ajar and resepi yang diberi oleh tok guru i itu tadi..tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...hasilnye sangat menyeramkan okkk..pagi tadi, i check kat dalam peti ais, bahagian custard tu masih belum memejal..hukhuk..

why???why this happen to me??????

actually dari semalam pun i heran tengok bahagian custard tu, sebab x keras2 lagi walaupun i punyer jelly dah mengeras dalam periuk..maka dengan sebab jelly sudah mengeras, tapi custard belum keras, i tetap tuangkan jelly atas lapisan buah and custard yang belum memejal itu.maka these 2 layers jadik macam bercampur and sungguh tidak menyenangkan hati Chef Dina ini...hukhuk..sedih sedih...

setelah dipostmortem dengan tok guru pagi tadi, i rasa kesalahan tu mungkin berlaku sebab custard x betul2 mendidih seperti yang sepatutnya kot..boleh plak laa ilmu tang tu tercicir..

jadi, apekah kesudahan 3 mangkuk besar trifle itu?????

kita sama2 nantikan pada episod yang akan datang yer...
sob...sob...

tatatititutu

8 comments:

Peri PiA said...

Tak pe dear,practice makes perfect

cuba lagi

Siti Shuhadah Zainol said...

SAYANGNYER...XPE..CUBA LG..:)
NAK RESEPI TU BOLEH? TINGIN LA NAK WAT GAK..

sI tEDI said...

misteri sungguh kesudahan dia. alah.. macam aku gak.. kdg2 jadi.kdg2 x.

x pe.

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

haha igtkan keciwa sbb ape la td..huhu

Princess Ayang said...

trifle eh??
hehehehhehehe... aku gelak sbb dlu ade skali aku mcm kempunan giler nk mkn menda alah nie.. so, cr resepi n cuba la..skali masa part custard 2mcm xberapa nk menjadi.. trus call big Chef(my mum).. sebelah tgn ckp tepon, sebelah lg dok mengacau custard..lama gak la nk tnggu mendidih 2.. hasilnye, boleh la dimkn(xdela sedap pon, sbb buat sendiri)..
so, cayiok..semoga trifle ko sedap.. esok aku try eh..

deena awanis said...

pia : nampaknye begitulah...kena cuba lagi di lain masa...

shuhadah : nanti i punyer resepi konpem jadik, baru ley berani bagi resepi..karang x jadi, sian awak pulak pakai kita punyer resepi yg x jadi..huhuhu

si tedi : haiyyyaaa...xde suspen pun..sama ade masuk mulut (kalau ade org selera nak makan)..ataupun masuk tong sampah jer..=(

deena awanis said...

amal : aku nak tengok esok, ko berani ke x makan aku punyer trifle tu..ekkeeke

Rashid said...

Takper. cuba lagi. cuba itu sebenarnya dah dikira berjaya. kalau tak cuba baru dikata tak ada jayanya.

hehe.. teringat film P.ramlee..

CUBAAN.. cubaan ...