long live!!!

Wednesday, April 14, 2010

4th month ante-natal check results

my appointment with my O&G specialist supposed to be next week..tapi disebabkan hari isnin lepas i ada rasa macam sakit dalam perut, i terus ajak my hubby to go and check..risau jugak kan if my flu infect the baby...

luckily, the doctor said that baby is ok..sakit perut tu maybe sebab i x makan on the previous day.. exactly doc, memang i x makan ape2 pun hari ahad tu other than sebijik bun gardenia perisa jagung before makan ubat..itu pun x abes..sebab my taste bud macam mati..xde rasa langsung..=( and the doctor said pregnant mum will easily get gastric kalau x makan..that's why i ada rasa macam sakit kat dalam perut..

and about my flu, doctor pun cakap its normal for pregnant mum at this week (16th week) to have stuffy nose or nose bleeds..Thank GOD i cuma dapat stuffy nose instead of nose bleed.. this is because at this stage, our blood volume increase up to 40-50% which affects our estrogen level and in turn swell our nasal membranes..hurmm..tu pasal we got stuffy nose..

dah alang2 i dah pergi clinic and doctor cakap boleh buat monthly check-up skali, instead of going again next week, i terus setuju jer la..save masa, save budget!!x yah nak ulang alik lagi pergi klinik next week..=)

so, here are the results for the 4th month ante-natal check:

my current weight : 40 kg (dah naik 0.5 kg, previous month = 39.5 kg)

blood pressure : 90/60 (low, maybe sebab i demam and x makan)

urine : ade trace (last month xde trace..doctor cakap i need to increase my liquid intake up to 1.5L daily..actually memang i kurang minum sekarang sebab i malas nak ulang alik pergi toilet.hehhehe...)

baby's length : 9.6 cm (last month 5.6 cm)

baby's heart beat : 2 times faster than mummy's heart beat which is normal.. baru i tau. rupanya fetus punya jantung berdegup lagi laju compared to adults..

as the conclusion, baby is in the very pink of health..and mummy kena makan and minum lagi banyak..actually i dah x muntah sangat sekarang..cuma selera untuk makan masih belum kembali..and i found out that my baby x suka my favourite dish >>> tom yam!! asal i makan tomyam je, muntah..tomyam je, muntah..

esok i upload video of my baby yang di scan semalam ye..
tatatititutu

3 comments:

Atiqah Adnan said...

wah seronok baca pengalaman nak jadi ibu ni kan..? macam-macam rasa nye..
hehe~ u take care ok.

deena awanis said...

hehhe..atiqah pun mesti dah berangan2 jugak kan??;-)

Princess Ayang said...

dear, minum air byk2.. letak botol air sebelah katil.. bgn pg trus minum air..2 pon salah satu petua awet muda..
kt office pon minum air byk2..xpe asek g toilet, lg byk minum n kerap g toilet adalah sihat.. baby n mummy kena sama2 sihat.. take care of yourself dear