long live!!!

Tuesday, March 23, 2010

Set berpantang Nona Roguy @ Sendayu Tinggi??? which one ek???

salam..

hari ni mau cerita about second part yang paling make me worried about having baby is confinement process..of coz yang paling takut lagi mengerikan is delivery. sebab ape i takut about confinement??? banyak faktor ok..yang paling utama is becoz this is when u have to bear kesakitan akibat luka masa delivery. memang laa masa labour pun sakit, tapi labour ambil masa berapa lama sangat..paling2 pun 4-5 hours..tapi berpantang kurang2 pun 44 dayswehhhh...just imagine, luka kat ibu jari pasal tersepak batu pun i leh meleleh air mata, ni plak luka di tempat berkenaan!!! camne nak wat dua "aktiviti wajib" tu apabila berlaku luka di tempat berkenaan??? kalau boleh pause dua aktiviti tu untuk sementara waktu x pe gak..ini konfem2 nak kena buat..cam mane i nak cuci weh?? kena air nanti, x pedih ke tempat luka tu????auuushhhhhh...ngilu..pedih..seram.. sekarang ni pun cam dah terasa2 je kepedihan itu..hehhe

second reason why i'm worried about confinement?? kena makan ubat!!! I HATE MEDICINE!!! lagi pulak, confinement kan sangat sinonim ngan segala macam akar kayu yang akan membantu recovery process..so, harusler i pun akan terlibat sama ngan gejala makan jamu and akar kayu bagai.. hukhukhuk..pahit..x sedap..=( tapi kalau x makan cam mane nak return back to badan selim melim seperti sebelum pregnant atau lebih tepat lagi ketika pregnant 3 bulan ni??? haiyaaa...wa manyak takut woo..udah ler mr.hubby dah warning awal2 that i must return to shape after pregnant nanti.. and harusler i pun x sanggup untuk dianngap "x bersalin lagi" oleh orang2 sekeliling..aiyakkk..wa manyak susah ati ooo ini macam..

so, cuba untuk menghilangkan kegusaran2 itu, i pun browse ler beberapa forum yang cerita tentang delivery and confinement experience..ooowwhhhh...baru i tau, upenyer sekarang ni jamu2 dan akar kayu segala bagai itu upenyer udah di"tablet"kan!!! dah x payah nak teguk air rebusan lagi...huuuhhhhhh...lega den..kalau tablet, xde laa masalah sangat untuk telan kot compared to yang kena minum..and banyak jugak brand yang dah jual set berpantang yang complete...i see..sungguh katak di bawah tempurung okkk rasanye...hehhe

antara banyak2 yang i dah browse through tadi, looks like yang paling famous among them is Set Bersalin Nona Roguy (NR) and Sendayu Tinggi.. salah satu sebab yang wat i pun agak tertarik ngan Nona Roguy is because this product x banyak sangat ubat or jamu or what-so-ever-u-wanna-call-it yang perlu dimakan..unlike Amme Complete from Sendayu Tinggi yang berderet2 pils yang perlu diambil..tapi ada jugak testimonial yang kata Sendayu Tinggi punya tu lebih teratur planningnye for ibu2 berpantang..hurmmm..price for these two sets lebih kurang jer..around RM 370++..tapi i macam still rasa x mau makan pil banyak2..hehhe.. actually ada banyak lagi brand, tapi these two yang agak banyak diperkatakan with testimonials yang quite memberangsangkan..of coz ler mau cari yang terbaik kan..kalo x berbaloi2, sia-sia je laa peritkan tekak telan all those jamu..baik i makan ice-cream paddle-pop, lagi sedap!!=)




anybody pernah guna any of these two sets x tak???sharing2 pleasssseeeeeee....

tatatititutu

10 comments:

Siti Shuhadah Zainol said...

leesa formula pon bagus gak deena..

izzahazfar said...

zah makan sendayu - tp ntah ler...tak nampak kesan pun...hehhehe


jgn takut beb!ok ajerk...sakit tu biasa la..hehhee

sI tEDI said...

x de pengalaman.

survey2 dulu!

AYU IDRIS said...

Salam Deena...akak sekadar nak berkongsi cerita ye..akak dah melalui saat2 cepu cemas cam Deena 3kali...mmg risau tp byk2 doa ye..apa yg akak nak katakan,insyaAllah semuanya akan dipermudahkan..cuba cari doa utk mudah bersalin..nanti akak cari balik ayat2 tu..lupa lak sbb masa nak deliver 1st n 2nd baby ingatle doa2 tu...pastu bila dah 3rd baby,kena operate lagi so taklah ingat mana doa mdh bersalintu.
citer psl pengalamn deliver,dua2 kesakitan akak dah rasa.try normal delivery,tak berjaya.menahan sakit yg tersgt lama(more than 12hours!) sdhnya kena operate.dua kali jd mcm tu..yg ke 3 baru 5bln lps,but this time tak yah tgu sakit,trs kena operate.so akak hrp Deena jgn terlalu risau ye!cuma time berpantang mmg kena jaga...akak dah try dua2 produk...kalau tak nak beli full set,blh beli loose.dua2 ada pros n cons...tp kita tak tau deliver normal atau operate kan...so akak rasa better beli loose.klu operate kebykan brg2 kat set tu kita tak guna sgt..but up to u...kalau akak,i would prefer to recommend you to try Nona Roguy

deena awanis said...

si tedi : nanti i dapat pengalaman i share ngan u eh..hehhe..

shuhadah : ada gak dengar brand tu..tapi x banyak sangat testimoni memberangsangkan..hehhe..kalau penah try, share la...

izzah : hehehe..neves2..

ayu : thanks kak for the info..=) kalau caesarean memang x boleh makan jamu ni sume ey??

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

sendayu tinggi dik

notti netti said...

ala, sebenonya beranak nie best....cuma pastikan husband, doktor and nurse mesti best...kalo tak best...itu yg buat beranak tak best...(u paham ker apa I ckp?) hehhehehe

AYU IDRIS said...

Salam Deena...klu kena operate,klu makan Nona ROguy,lepas 2 minggu tak silap akak....yg sendayu tinggi tu pun akak makan lepas seminggu...awal2 sgt takut badan terkejut sebab sesetgh org tak tahan dgn jamu takut bdn panas..

deena awanis said...

nottinetti : i buat2 paham yek!!;-D

kak ayu : thanks for the info..

ElyaElmo said...

hi dear...u ceasar ke??
and elok2 makan jamu tu...sebb my sister die try makan jamu2..last2 effect kat baby..baby kene kuning...so hati2 dalam pilih jamu...
u try pakai korset or bengkung tak??