long live!!!

Sunday, August 23, 2009

my cuppies

This is actually the 2nd time aku karang entry ni.yang first ari tu ntah ape2 ntah berterabur dy punye susunan pics..ape la b****k sangat orang yang tulis tu..ish3..=P

sebenarnye pada 22 ogos 2009 ni, setelah berusia 22 tahun 9 bulan i've created a new record for my life..iaitu telah berjaya bake sendiri cup cakes..hahaha..disebabkan x ley nak masukkan dalam Guiness Book of Records, masukkn lam blog je r nampak gayanyer...

berikut adelah ingredients yang diperlukan untuk mendapatkan 32 biji (bergantung pada saiz cup) cupcakes yang chumeyl..
-500g mix flour (tepung ni dah campur gula ape sume tu);-)
-100 ml air
-100 ml cooking oil
- vanilla essence
-11 eggs (grade c)

while for toppings:
-cooking chocolate
-cocoa butter
-bahan hiasan secukupnya (mengikut citarasa sendiri)

nak bake cuppies ni senang je sebenarnye, first of all pecahkan 11 biji telur dalam mangkuk yang agak besar saiz dy, then mix the eggs with 100 ml of water pakai hand mixer for about 10 minutes.after that, masukkan vanilla essence tu and mix for another 5 minutes at high speed.bila telur, air dan vanilla tu dah sebati, its time to add the flour. make sure tepung dimasukkan sedikit demi sedikit..(masuk tepung sikit, mix, then masuk lagi, mix lagi dan seterusnyer sampai abes 500g tepung tu)..at this steps, adunan tu perlulah di mix sehingga kedua2 belah tangan terasa lenguh untuk memastikan kek yang dihasilkan nanti lembut dan gebu..finally masukkan minyak masak dan mix for another 5 minutes.
the next step is acara mewarnakan adunan tu dengan warna ape yang disukai..x nak letak warna pun x pe..pakaila pewarna ape yang u all suke, kalo agak2 xde pewarna lain, pinjam je water colour adik korang!!huhuhu..(don't try this at home ey..)dangerous!!aiyak..bila warna tu dah sebati ngn adunan, masukkan adunan tu dalam cups yang dah dibeli.masukkan separuh cup je tau!!becoz bile dibakar nanti adunan tu akan mengembang dek kerana kegebuannya..then boleylaa di masukkan dalam oven pada suhu 160 degree celcius for 15 minutes..how to make sure cake tu dah masak??cucuk je ngn lidi, kalau x melekat tu maknanye dah masak la tu..now, for topping, cooking chocolate must be double boiled dan dimasukan degan sedikit cocoa butter to give shine to the chocolate. when the chocolate had melted dan cake pun dah ready, now its time to decorate..yay!!just pour the melting chocs onto the cuppies then decorate as u wish..love this part the most actually, tp disebabkan limitation of decorating items,ini je la yang dapat dihasilkan..jengjengjeng!!!!here we go!!!these are my first cuppies..bangga gak laa diri ini terasa dengan penghasilan kek air tanganku ini..hahha..aku dah cakap, korang x caye, aku bukan x pandai masak2 ni, cuma malas je sebenarnye..ngehngehngeh..
:pompom:pe lagi, da dapat resepi ni try ler buat!!!
untuk pengetahuan sumer, sesi tunjuk hebat ini berlangsung kat umah my future mother in law..huhu..so pada sesape yang lom berbaik ngan ur "mother in law" agi, sila jeles yek!!!=D

No comments: