long live!!!

Tuesday, June 19, 2012

21 recent facts about Kapten Rafique Zaquan

sempena Kapten Rafique cukup 21 bulan next week, i'm gonna write some facts about this little boy of mine. since my blogging mode was like disappearing these day, not sure whether i'll make it 21 or not.but i will try my best.

1. he already knew where i kept his crayons, water colours etc. i kept them out of his vision sbb nak make sure dia hanya guna those things under supervision bagi mengelakkan mural2 cantik di dinding rumah. so now, bila dia dah tahu mana i simpan, he will use his kuasa veto dengan meraung sekuatnya utk dapatkan kaler2 terbabit anytime he wish for. susah nak kawal. alhamdulillah dinding masih selamat daripada mural. harap akan terus selamat.

2. dia adalah kaki meraung nowadays. masa kecik2 dulu kemain lah susah nak nanges. sampai ada neighbour heran bila masa i ada anak. but these days, i believe semua neighbours pun dah boleh cam suara anak sape menangis tak kira masa tuh. haishhh...

3. dah pandai menjerit kalau kita tak bagi apa yang dia nak. he will scream sambil tangan genggam and ketap gigi dan kepala menggeletar. can you imagine? kekadang i rasa i nak je record video dia menjerit tuh..funny tau! tapi selalu tak kena timing. tak sempat nak grab camera atau phone.

4. he loves to draw. kalau dulu i yang ajak dia drawing , now he usually initiate it. (refer point no 1.). kalau tanya dia lukis ape, mesti dia jawab bird! ;)

khusyuk with his drawing..

ni last night punye "bird".. kat mana tah bird nya..


5. he is a very the manja boy. i can't imagine him having a baby sister or baby brother at this age. mesti dia asyek jeles je dengan adik dia. silap2 jadi mangsa buli baby tu nanti! (this means, BETTER DON'T)

6. Rafique still breastfeed up to now but mix-mode. hehe...i no longer pumping at work. he's only direct breastfed. kat rumah babysitter, dia dah minum FM.

7. he drinks FM once only throughout 8-10 hours at his babysitter's. itupun 4-5 oz sahaja. itu pun guna sippy cup instead of bottle feeding. dia refuse to be bottle fed since kitorang cuti panjang early this month. so, i'm gonna letgo MAM feeding bottles yang masih baru and in very2 good condition very soon. ada sape2 berminat?ada 4 bijik. 2 kecik, 2 besar. nanti ada masa i amek gambar.

8. he no more longging for me as soon as balik keje bergayut lama2 like he used to. balik keje, mesti ngempeng like 30-40 minutes. now, lepas balik keje i can straight away have my own sweet time dalam bilik air to clean myself. this is an improvement!


9. if he wants to mimilk, dia akan ambil satu pillow, tarik tangan i bawak pergi dalam bilik atau sofa (ikut selera dia lah nak minum kat mana) then say "sleep"  sambil tepuk2 bantal. ni tanda nak suruh i baring. then bila i dah baring he will say "nak mimilk". now rafique has his own SOP!

10. he pooped twice daily! wakakaka..poopoo pun nak cerita kah??hehehe.. i rasa sbb dia makan banyak kot sekarang ni. this explain why dia dah kurang mimilk.

11. putting him in his carseat is a struggle for me these days..masya allah...kena bersilat bagai baru lah berjaya to fastened his seat belt. menangis? that's a must!!

12. kalau dapat my handphone, dia letak kat telinga, usually upside down lah and say " yo" (hello) pastu semua nama yg dia tahu, dia akan sebut. cth: yo, yah kak bang nek tok bah ti..bu work.. (padalah i was sitting beside him. i pulak yang work??)

13. if my mum or dad or anybody called, to talk to him, susah betul nak bagi dia keluar suara. dia akan dengar je.. sambil angguk2 kepala.hahaha..kalau kita suruh bye2..dia bukan cakap, but lambai tangan! kena buat video call lah gitu sayang oi..

14. he dont like ice-cream. that's good..=) ibu boleh habiskan semua.

15. sangat2 suka keropok. he pronounce it as pokpok. any keropok would do. thus, i kena make sure ada keropok ikan yg belum goreng tu untuk buat stok. atau beli keropok sayur yg colourful tu. that's better compared to jajan2 yang banyak perasa tu kan?? any idea?? maybe i should consider preparing home-made kerepek kot after this..

16. sangat2 suka upin ipin and mickey mouse.. kalau ada rezeki this year i wanna held his 2nd birthday with mickey mouse theme. mesti Rafique seronok.. moga dimurahkan rezeki.

17. rafique dah pandai "baca doa" makan dan doa tidur..=) ma...na..minnn... << doa makan versi Rafique

18. sangat2 suka buat hal bila i nak solat..ini memang buat i geram betul dengan dia. especially waktu nak solat maghrib kan..dah lah waktu pendek. me n him berdua je kat rumah, hubby biasa nya balik dah malam. nak siapkan dia, siapkan diri. solat maghrib pun dah kul 8. time tu lah dia nak buat hal! geramnya lah rasa. seb baik lah anak..

19. obsess to shoes..sebijik ikut perangai ayah dia. mak dia used to be like that. sejak dah kawen ni je slow sebab dah malas nak pakai heels.. pantang weh nampak shoes kat mana2..mesti dia jerit2 shoes  terjuih2 mulut tu..sampai tersembur air liur..bukan shoes utk kid je. high heels pun dia scream over. and he even tried to put my heels on!! OMG!

20. seorang yang sangat penggeli..dia punye buat muka geli, memang boleh buat kita geli hati..

21. he is fond of balls, animals and cars..i tengah nak develop interest towards aeroplane. ;D

yay!! i manage to write 21 facts about him..=)
how's your toddler? sama macam Rafique tak?






8 comments:

♥ ROS ♥ said...

Banyak yang rafique pandai.. :) auni plak slow.. Ckp pun xlg..hahha... :p

Ann Ilias said...

1 thing yg i perasan, alia pun suka makan keropok
tp silap kitorang pasal pronounce as "kerepek"
so until now alia keep on saying pepekkk pepekkk..
malu malu hahaha

now kitorang sebut keropok instead og kerepek
hopefully dia boleh ikut
:)

sweethOneY said...

Big boy dah dia kann tp nampak gaya mcm minat arts je ni :D

aziyana said...

ade yg same mcm husna...:) sangt kuat meraung...hahahaha adoi

Nory Zoulkefle said...

alahai comellnyer....

deena awanis said...

ros : ala..rafique pun cakap bunyi bahasa perancis gak lagi..

ann : adoillaaa kakak alia..jgn ckp depan org gitu..hahaha

iza : sbb tu lah nak kena encourage minat dia ke arah aeroplane ni..kempunan mak nak tengok anak jd pilot nnt!hahaha..

yana : part tu mmg perlu kesabaran yg tinggi.

nory : kapten kata "ku tie (thank u auntie)

HANI IZWAN said...

kapten kita yg sorang ni kidal ye..comel je tengok dia khusyuk melukis.

haa, ibu rafique buat lah party, nnti isa boleh dtg pakai baju mickey mouse jugak..^_^

rDnA said...

Comeila rafique.siap ada SOP sendiri..hehehe

danial pun lebih kurang rafique..bila nak memilk tu mesti cari bantal then tepuk-tepuk bantal suruh kita baring sekali.balik keje je kena mengadap tuan kecik ni dulu.dia nak balas dendam mengempeng 40minit.baru dia lepas mamanya buat keje lain..

pastu sama gak suka mickey and upin ipin..keropok pun feveret.tapi danial tak pandai sebut 'keropok' lg